Ενισχύοντας τους στόχους μείωσης των εκπομπών και επενδύοντας σε μεγάλο βαθμό σε καθαρή ενέργεια, «πράσινη τεχνολογία» και έρευνα και ανάπτυξη, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αναδειχθεί ως παγκόσμιος ηγέτης για το κλίμα.
Τώρα πρέπει να συνεχίσει να οδηγεί παραδειγματικά, αλλά επίσης να κάνει και περισσότερα ώστε να βοηθήσει άλλους να επιτύχουν τις κλιματικές τους φιλοδοξίες.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – Στην Ευρώπη, έχουμε ακούσει τις προειδοποιήσεις για την κλιματική αλλαγή. Γνωρίζουμε ότι εάν τα βιομηχανικά μας συστήματα, η ενέργεια, οι μεταφορές και τα τρόφιμα δεν αλλάξουν, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε μια καταστροφική αύξηση θερμοκρασίας άνω των 3 ° C αυτόν τον αιώνα.
Καθώς πλησιάζαμε στα τέλη του 2020 – το πιο ζεστό έτος της Ευρώπης – εμείς στην Ευρωπαϊκή Ένωση πήραμε μια συλλογική απόφαση να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου (GHG) κατά τουλάχιστον 55% από τα επίπεδα του 1990 έως το 2030. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τώρα μέσω αυτής της δέσμευσης με συγκεκριμένες αλλαγές πολιτικής, και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υποστηρίζει την προσπάθεια με την οικονομική της δύναμη.
Η τρέχουσα δεκαετία είναι μια στιγμή δημιουργίας ή διακοπής για τον πλανήτη μας. Για να αντιμετωπίσουμε τις άμεσες προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας, οι δύο οργανισμοί μας συγκαλούν κυβερνήσεις, διεθνή ιδρύματα και επενδυτές στις 24 Μαρτίου 2021, για μια εκδήλωση ορόσημο: «Επενδύοντας στη δράση του κλίματος».
Η εκδήλωση θα φέρει τους παγκόσμιους ηγέτες μαζί για να μοιραστούν τα σχέδιά τους για την εφαρμογή των απαραίτητων πολιτικών στο εσωτερικό τους και για τη διασφάλιση του διεθνούς συντονισμού. Και θα επιδιώξει να βοηθήσει τους επενδυτές και τους ηγέτες των επιχειρήσεων να βελτιώσουν την κατανόησή τους για το περιβάλλον πολιτικής στο οποίο θα λειτουργήσουν για τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία.
Η κλιματική δράση απαιτεί εκτεταμένες διαρθρωτικές αλλαγές και τεράστια επίπεδα επενδύσεων σε όλο τον κόσμο. Μόνο στην Ευρώπη, για την επίτευξη του νέου στόχου μείωσης των εκπομπών του 2030 θα απαιτηθούν περίπου 350 δισεκατομμύρια ευρώ (417 δισεκατομμύρια δολάρια) πρόσθετων επενδύσεων ετησίως. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός είναι μικρός σε σύγκριση με το κόστος του να μην κάνεις τίποτα.
Για να αντιμετωπίσει την επενδυτική πρόκληση, η ΕΤΕπ (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο, έγινε η Τράπεζα Κλίματος της ΕΕ, ευθυγραμμίζοντας όλες τις δραστηριότητές της με τους στόχους που περιγράφονται στη συμφωνία του Παρισιού. Μεταξύ άλλων, η ΕΤΕπ έχει δεσμευτεί να στηρίξει επενδύσεις ύψους 1 τρισεκατομμυρίου ευρώ για την κλιματική δράση και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα την επόμενη δεκαετία.
Αλλά η χρηματοδότηση από μόνη της δεν θα μας οδηγήσει στο σημείο που πρέπει να πάμε. Χρειαζόμαστε επίσης έναν χάρτη πορείας, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2019. Ως νέα αναπτυξιακή στρατηγική της Ευρώπης, στοχεύει να μετατρέψει την ΕΕ σε μια πιο δίκαιη, πιο ευημερούσα κοινωνία καθοδηγώντας τη μετάβαση σε μια πιο αποδοτική από πλευράς πόρων , ανταγωνιστική οικονομία. Τελικά, ο στόχος είναι η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών GHG έως το 2050.
Η ΕΕ, ωστόσο, αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10% των παγκόσμιων εκπομπών, επομένως η ευρωπαϊκή δράση από μόνη της δεν θα είναι αρκετή για να επιβραδύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Για να διατηρήσουμε την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας όσο το δυνατόν πλησιέστερα στους 1,5 ° C, πρέπει να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες για την αποξήρανση εκτός των συνόρων μας. Γι ‘αυτό χρειαζόμαστε μια Παγκόσμια Πράσινη Συμφωνία.
Για το σκοπό αυτό, θέσαμε τρεις επενδυτικές προτεραιότητες. Πρώτον, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι πιο προηγμένες καθαρές τεχνολογίες αγκαλιάζονται παντού. Παρά την καλή πρόοδο στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 40% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας παράγεται ακόμη από άνθρακα. Με την οικονομική ανάπτυξη έρχεται υψηλότερη ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια, και επομένως ευθύνη να υιοθετήσουμε λύσεις greentech και να συνδέσουμε τον κόσμο σε καθαρά δίκτυα.
Η Ευρώπη είναι έτοιμη να επενδύσει σε οτιδήποτε, από πράσινα προγράμματα ηλεκτροδότησης στην Αφρική και βιομηχανικά έργα αποκαρβονισμού στην Ασία έως την ανάπτυξη μπαταριών στη Λατινική Αμερική. Και διαθέτουμε τεχνογνωσία προσαρμογής του κλίματος για κοινή χρήση, μαζί με τεχνολογίες καταπολέμησης πλημμυρών, προηγμένα εργαλεία πρόγνωσης καιρού και ανθεκτική υποδομή. Με τα οικονομικά μέσα και τις γνώσεις για την υποστήριξη των προσπαθειών προσαρμογής του κλίματος, η ΕΤΕπ θα χρησιμοποιήσει τους πόρους της για να ωθήσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.
Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι να επενδύσουμε σε πρωτοποριακές πράσινες τεχνολογίες όπως ποτέ άλλοτε. Μια τέτοια έρευνα και ανάπτυξη είναι απαραίτητη και μια τεράστια ευκαιρία αγοράς. Ήδη, μια ομάδα χωρών που αντιπροσωπεύουν το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο έχουν υιοθετήσει στόχους «καθαρό μηδέν» και άλλες θα ακολουθήσουν σίγουρα. Όλοι θα χρειαστούν ευρωπαϊκή τεχνολογία και επενδύσεις για να φτάσουν εκεί. Το καθαρό υδρογόνο, οι υπεράκτιες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι λύσεις αποθήκευσης ενέργειας μπορούν να γίνουν δυνατοί εξαγωγικοί τομείς της ΕΕ
Τέλος, πρέπει να αγκαλιάσουμε την ιδέα μιας «κυκλικής οικονομίας». Παίρνουμε περισσότερα από τον πλανήτη μας από ό, τι μπορεί να μας δώσει, και τα αποτελέσματα αυτής της υπερπροσφοράς θα γίνουν όλο και πιο δραματικά και καταστροφικά με κάθε περνώντας έτος. Πρέπει να μειώσουμε επειγόντως το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το αποτύπωμα του άνθρακα στα αγαθά που καταναλώνουμε.
Για να γίνει αυτό, πρέπει να επενδύσουμε σε κυκλικές τεχνολογίες που επαναχρησιμοποιούν τους πόρους, αντί να παράγουν συνεχώς ή να εισάγουν νέα προϊόντα και να εξάγουν όλο και περισσότερες πρώτες ύλες. Η κυκλική οικονομία έχει τεράστιες δυνατότητες όχι μόνο να μειώσει την εξάρτησή μας από τους λιγοστούς πόρους, αλλά και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Όπως συνεχίζει να δείχνει η Ευρώπη, η Πράσινη Συμφωνία δεν είναι απλώς μια περιβαλλοντική πολιτική, είναι μια οικονομική και γεωπολιτική ανάγκη.
Πριν από πέντε χρόνια, 196 χώρες ενώθηκαν και υπέγραψαν τη συμφωνία του Παρισιού, δεσμεύοντας να διατηρήσουν τη μέση παγκόσμια θερμοκρασία εντός 2 ° C – αλλά κατά προτίμηση 1,5 ° C – από το προ-βιομηχανικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής, αυτή η δέσμευση δεν έχει ακόμη αντισταθμιστεί από επαρκή δράση. Είναι καιρός να αυξήσουμε τις φιλοδοξίες μας και να επιταχύνουμε την πρόοδο. Αυτό θα είναι το μήνυμά μας προς τον κόσμο στο συνέδριο “Investing in Climate Action” στις 24 Μαρτίου.
Όλοι πρέπει να ενωθούμε – όχι μόνο κυβερνήσεις αλλά και επιχειρήσεις, πόλεις, χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και κοινωνία των πολιτών – για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική πρόκληση. Η Ευρώπη διαθέτει τα εργαλεία, τις δεξιότητες και τη γνώση για να οδηγήσει με το παράδειγμα της. Πρέπει να μετατρέψουμε την ηγετική μας πολιτική για το κλίμα σε ηγετική θέση στην αγορά για να διασφαλίσουμε μια Παγκόσμια Πράσινη Συμφωνία.
Ας σηκώσουμε τα μανίκια…
- Των Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και Βέρνερ Χόγιερ (Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων)
Πηγή: https://www.project-syndicate.org/commentary/a-global-green-deal-through-european-climate-leadership-by-ursula-von-der-leyen-and-werner-hoyer-2021-03?fbclid=IwAR1FTZqsZkJOn4zTYuGYmK8tj-6-cXQlOWNK-bkZZuldozsUZ59hLp-yJZQ