Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Πολύ σοβαρές είναι οι αποκαλύψεις που κάνει η έρευνα του κοινωνιολόγου και μέλος του διδακτικού προσωπικού της σχολής Ευελπίδων, Γιώργου Καφέ, ότι το 33% των σπουδαστριών στο τέταρτο έτος της σχολής Ευελπίδων αισθάνεται ότι έχει παρενοχληθεί τουλάχιστον μία φορά μέσα στα έτη των σπουδών της.
Ο Γιώργος Καφές είναι Κοινωνιολόγος με γνωστικό αντικείμενο τη στρατιωτική κοινωνιολογία και τα στοιχεία από την έρευνά του δημοσιεύει η Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων – Δίκτυο Σπάρτακος.
Οι γυναίκες που πήραν μέρος στην έρευνα απάντησαν σε ερωτήσεις που δείχνουν την εξέλιξη της άποψής τους για τη στρατιωτική σχολή κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους σε αυτή. Από εκεί προκύπτει και το πιο σημαντικό στοιχείο για τον ερευνητή, που είναι ότι το 40% των σπουδαστριών μετάνιωσε για την επιλογή της σχολής. Όταν μάλιστα ερωτήθηκαν οι σπουδάστριες του Β’ έτους, για το αν θα παρότρυναν μια φίλη ή αδελφή τους να επιλέξει τη σχολή Ευελπίδων, το εντυπωσιακό 66,6% απαντά ότι θα την απέτρεπε από το να κάνει την ίδια επιλογή. Έχει ενδιαφέρον ότι μόλις ένα χρόνο μετά την είσοδό τους στη σχολή προτίμησής τους, δίνουν αυτή την απάντηση, πιθανότατά εξαιτίας του περιβάλλοντος που έχουν συναντήσει εκεί και έχοντας ξεπεράσει τις αυταπάτες και τον ενθουσιασμό του Α’ έτους. Αντίστοιχα σημειώνεται από το Δίκτυο Σπάρτακος ότι οι απαντήσεις των σπουδαστριών του Δ’ έτους διαφοροποιούνται από εκείνες του Β’ πιθανόν επειδή πλέον οι σπουδάστριες βρίσκονται προ της επαγγελματικής τους τοποθέτησης σε μονάδες.
Πάντως σε σχέση με τα πολύ ανησυχητικά αποτελέσματα του 33% των γυναικών που δηλώνουν πως έχουν παρενοχληθεί. Δεν μπορούμε φυσικά να μην κάνουμε τη σύνδεση με το γεγονός ότι τα μεγαλύτερα έτη των σπουδαστών στη σχολή έχουν εξουσία πάνω στους σπουδαστές των μικρότερων ετών, με αποτέλεσμα μάλιστα το τέταρτο έτος των σπουδαστών/στριών να έχει σημαντικά μιρκότερο αριθμό ατόμων, καθώς μεγάλο μέρος τους τα παρατάνε γιατί δεν μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες που επικρατούν στη σχολή.