Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Μια task force για τα «μαύρα κεφάλαια»

Μπορεί να επέστρεψαν στις ελληνικές τράπεζες 5,5 δισεκ. ευρώ καταθέσεων που είχαν «μεταναστεύσει» στο εξωτερικό πριν από τον Ιούνιο, αλλά όπως μας πληροφόρησε η Private Banks Association της Ελβετίας, παραμένουν άλλα 31,5 δισεκ. ευρώ ελληνικών συμφερόντων, που δεν είναι ούτε λεφτά εφοπλιστών, ούτε Ελλήνων του εξωτερικού.

Το αστείο είναι, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της PBA ότι η χώρα μας δεν έχει αποφασίσει ακόμη πόσο και πώς θέλει να τιμωρήσει τους φοροφυγάδες, ώστε να γίνει πρόταση σε αυτούς από τις ελβετικές τράπεζες να «απελευθερώσουν» τα στοιχεία τους προς τις ελληνικές αρχές και να φορολογηθούν και έτσι, να νομιμοποιηθούν. Επίσης, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει ακόμα να πληροφορείται αυτόματα για τη μετανάστευση των ελληνικών κεφαλαίων από την Ελβετία σε άλλη χώρα. Αυτή η τραγική ολιγωρία των ελληνικών αρχών έχει επιτρέψει στα «μαύρα κεφάλαια» να μεταναστεύσουν στη Σιγκαπούρη και σε άλλους φορολογικούς παραδείσους.

Μήπως είναι ώρα να συσταθεί μια task force από ειδικούς στα τραπεζικά και στα νομικά με αρχηγό ένα μάγκα πρέσβη που θα αναλάβει να λύσει το ζήτημα. Διαφορετικά, ακόμη και η λίστα Λαγκάρντ που αναφέρεται στο 2008, θα μπει σε πενταετία παραγραφής. Θα ήταν εγκληματικό κάποιοι να παίζουν με τις καθυστερήσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων