Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Μιανμάρ: Η εκστρατεία του στρατού έχει στόχο την εκδίωξη των Ροχίνγκια

Η εκστρατεία «συστηματικής» καταστολής σε βάρος των Ροχίνγκια επινοήθηκε για να εκδιώξει οριστικά τη μουσουλμανική μειονότητα από την εστία της στην Πολιτεία Ραχίν (δυτική Μιανμάρ), ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Οι βάναυσες επιθέσεις εναντίον των Ροχίνγκια στο βόρειο τμήμα της Πολιτείας Ραχίν ήταν καλά οργανωμένες, συντονισμένες και συστηματικές, με πρόθεση όχι μόνο να ωθήσουν τον πληθυσμό εκτός Μιανμάρ, αλλά και να τον εμποδίσουν από το να επιστρέψει στις εστίες του», καταλήγει μια έρευνα του ΟΗΕ.

Μία ομάδα ερευνητών πήρε συνεντεύξεις από δεκάδες πρόσφυγες που διέφυγαν στο γειτονικό Μπανγκλαντές από τις 25 Αυγούστου μετά την έναρξη των επιθέσεων ακτιβιστών Ροχίνγκια κατά των δυνάμεων ασφαλείας της Μιανμάρ στην Πολιτεία Ραχίν, που οδήγησαν στην εκστρατεία καταστολής του στρατού.

Περισσότεροι από 500.000 Ροχίνγκια έχουν φύγει από τη χώρα από τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου το μισό αυτής της μουσουλμανικής κοινότητας απάτριδων που είναι εγκατεστημένη στη Μιανμάρ εδώ και αιώνες. Έπειτα από μια επιβράδυνση, η έξοδος επαναλήφθηκε αυτή την εβδομάδα με ένταση.

Η έρευνα κατέδειξε πως το τελευταίο κύμα στρατιωτικών «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» στην πολιτεία αυτή ξεκίνησε στην πραγματικότητα πριν από τις 25 Αυγούστου, ίσως στις αρχές Αυγούστου, κάτι που αντιβαίνει στις διαβεβαιώσεις των αρχών της Μιαναμάρ σύμφωνα με τις οποίες η εκστρατεία καταστολής είχε μοναδικό στόχο να απαντήσει στις επιθέσεις των ακτιβιστών.

Οι ερευνητές περιέγραψαν τις κύριες γραμμές μιας στρατιωτικής εκστρατείας που είχε σκοπό να εκριζώσει τους Ροχίνγκια από τη βουδιστική Μιανμάρ, όπου εδώ και δεκαετίες υφίστανται διώξεις.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, πριν και κατά τις επιθέσεις, χρησιμοποιήθηκαν μεγάφωνα για να ανακοινωθεί: ‘Δεν είστε από εδώ – πηγαίνετε στο Μπανγκλαντές. Αν δεν φύγετε, θα κάψουμε τα σπίτια σας και θα σας σκοτώσουμε’», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ.

Εκπαιδευτικοί, καθώς και πολιτισμικοί, θρησκευτικοί και κοινοτικοί αξιωματούχοι στοχοποιήθηκαν επίσης στην πρόσφατη εκστρατεία καταστολής «με σκοπό να υποτιμηθεί η ιστορία, ο πολιτισμός και η σοφία των Ροχίνγκια», αναφέρεται στην έκθεση.

«Έχουν αναληφθεί προσπάθειες για την αποτελεσματική διαγραφή σημείων αναφοράς στη γεωγραφία της περιοχής και στη μνήμη των Ροχίνγκια με τρόπο ώστε η επιστροφή στη γη τους να μην είναι τίποτα άλλο από μια επιστροφή σε ένα ερημωμένο και αγνώριστο έδαφος».

Τα συμπεράσματα της έρευνας βασίστηκαν στις συνεντεύξεις με πρόσφυγες που έφθασαν στο Μπανγκλαντές στο διάστημα 14-24 Σεπτεμβρίου.

σχετικα αρθρα

355 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img