Μέχρι αύριο, Δευτέρα 18 Ιουλίου ως τις 12 τα μεσάνυχτα, έχουν διορία οι υποψήφιοι να υποβάλουν τα Μηχανογραφικά Δελτία (Μ.Δ.) για εισαγωγή σε ΑΕΙ ή το Παράλληλο Μηχανογραφικό Δελτίο (Π.Μ.Δ.) σε Δημόσια ΙΕΚ.
Οι υποψήφιοι και φέτος ήρθαν αντιμέτωποι με τους αποκλεισμούς της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που σε κάποιες περιπτώσεις «έκοψαν» αρκετές επιλογές από όσους είχαν χαμηλές επιδόσεις, ενώ η επιλογή των τμημάτων και των σχολών για πολλούς έχει εξελιχθεί σε «μαθηματικό πρόβλημα», καθώς προσπαθούν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο των νέων συντελεστών βαρύτητας. Κι αυτό γιατί ο κάθε υποψήφιος έχει σχεδόν για κάθε του επιλογή σχολής ή τμήματος έναν διαφορετικό μέσο όρο, παράμετρος που θα αλλάξει φέτος το παιχνίδι των επιλογών.
Οι υποψήφιοι φέτος θα πρέπει να προσέξουν αυτές τις δύο παραμέτρους:
– Οι ειδικοί κάνουν λόγο ακόμα και για αποκλίσεις άνω των 1.000 μορίων μεταξύ διαφορετικών τμημάτων στο ίδιο επιστημονικό πεδίο, ένας γρίφος που μπορεί, όμως, να εξελιχθεί σε ευκαιρία για κάποιους υποψηφίους, εφόσον προχωρήσουν στις κατάλληλες επιλογές.
– Ενας ακόμα παράγοντας είναι οι μετεγγραφές. Οπως και τις προηγούμενες χρονιές, έχουν τεθεί αρκετοί περιορισμοί στη μεταφορά θέσης. Πολλά από τα τμήματα που ιδρύθηκαν το 2019 και προήλθαν από ΤΕΙ δεν αντιστοιχούν με παλαιότερα τμήματα, ακόμα κι αν έχουν την ίδια ονομασία. Ο συγκεκριμένος περιορισμός συναντάται κυρίως στα πολυτεχνικά τμήματα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, όπως της Ψυχολογίας Φλώρινας, για παράδειγμα, όπου δεν υπάρχει αντιστοίχηση με τα άλλα τμήματα Ψυχολογίας.
Η εταιρία σχολικών συμβούλων Labora και ο αναλυτής Κωνσταντίνος Κότιος προτείνουν στους υποψηφίους κάποιες σχολές με χαμηλά μόρια, που αποτελούν όμως ευκαιρίες για νέες και σύγχρονες εξειδικεύσεις με επαγγελματικές προοπτικές.
ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΜΕΣΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΙΟΝΙΟΥ (8.473)*
Πέρα από τις βασικές αρχές επικοινωνίας, οι φοιτητές αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες πάνω στις νέες τεχνολογίες, τα πολυμέσα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την παραγωγή δημιουργικού και ουσιαστικού περιεχομένου και επίσης να αναπτύξουν ολοκληρωμένες και καινοτόμες στρατηγικές επικοινωνίας σε οποιαδήποτε επιχείρηση.
ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ, ΣΛΑΒΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (12.267)*
Οι φοιτητές του τμήματος ανακαλύπτουν τη γλώσσα, την Ιστορία, τον πολιτισμό και το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο των βαλκανικών, σλαβικών και ανατολικών χωρών ως προς τη σχέση τους με την Ελλάδα. Με γνώμονα την εξωστρέφεια και το σεβασμό των πολιτισμικών διαφορών, το τμήμα προσπαθεί να αξιοποιήσει τις ακαδημαϊκές γνώσεις και να προάγει βέλτιστες πρακτικές, που έχουν ως απώτερο στόχο την ανάπτυξη ουσιαστικών και αποτελεσματικών συνεργασιών με τους γείτονές μας στα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Με συγκεκριμένες προϋποθέσεις εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο.
ΧΗΜΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (11.754)*
Η νέα κατεύθυνση που προστέθηκε δίνει στους φοιτητές τη δυνατότητα να αποκτήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του χημικού μηχανικού. Ως τμήμα σχετικό με το περιβάλλον, οι υποψήφιοι λαμβάνουν γνώσεις από ένα ευρύ φάσμα πεδίων όπως η χημεία, τα μαθηματικά, η γεωλογία, η βιολογία, μελετούν την επίδραση της ανθρώπινης παρέμβασης και των τεχνολογικών εξελίξεων στο περιβάλλον και επινοούν τεχνικές λύσεις για την αντιμετώπιση τοπικών αλλά και παγκόσμιων περιβαλλοντικών ζητημάτων (υπερθέρμανση, διαχείριση αποβλήτων, ατμοσφαιρική ρύπανση και ρύπανση των υδάτων κ.ά.). Επίσης, οι μηχανικοί Περιβάλλοντος εξετάζουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις έργων και συμβάλλουν στην ανάπτυξη τεχνολογίας, κανονισμών και νομοθεσιών για την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών κινδύνων.
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΔΠΘ (11.534) ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ (12.092)*
Στα τμήματα γίνεται ένας ενδιαφέρον συνδυασμός ανάμεσα στην τεχνική πλευρά ενός συστήματος παραγωγής (που σχετίζεται με την τεχνολογία, τη συντήρηση, την αυτοματοποίηση κ.λπ.) και τη διαχειριστική πλευρά του (που έχει να κάνει περισσότερο με τον σωστό σχεδιασμό, τη στρατηγική και τη σωστή διαχείριση των πόρων). Στο πρόγραμμα σπουδών θα δούμε μαθήματα μηχανικής, αλλά και οργάνωσης και διοίκησης. Οι απόφοιτοι μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα περίπλοκα συστήματα παραγωγής του σύγχρονου βιομηχανικού κόσμου, αλλά και να συμβάλλουν με τις τεχνικές τους γνώσεις στην επίλυση προβλημάτων και την ανάπτυξη καινοτομιών. Οι απόφοιτοι των τμημάτων Ξάνθης και Χανίων εγγράφονται στο ΤΕΕ ως μηχανολόγοι μηχανικοί.
ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΠAΔΑ (14.960) ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (13.034)*
Οι φοιτητές των τμημάτων μαθαίνουν να αναπτύσσουν θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν άτομα με αναπηρίες, τραυματισμούς ή σωματικές και ψυχικές δυσλειτουργίες να ανακτήσουν ή να διατηρήσουν τις δεξιότητες διαχείρισης των καθημερινών δραστηριοτήτων (στο σπίτι, στην εργασία, στον ελεύθερό τους χρόνο κ.λπ.). Συνήθως εργάζονται με ενήλικες ή παιδιά με αναπηρίες, ασθενείς υπό αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικά επεισόδια, ηλικιωμένους με άνοια κ.ά. Οι απόφοιτοι μπορούν να σχεδιάσουν ατομικά προγράμματα θεραπείας, ενώ παράλληλα καταρτίζονται και σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης των πασχόντων και των οικογενειών τους.
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ (9.682)*
To τμήμα προετοιμάζει στελέχη που επιθυμούν να ενταχθούν στον δυναμικό και διαρκώς αναπτυσσόμενο κλάδο της ναυτιλίας και της μεταφοράς φορτίου. Οι φοιτητές του αποκτούν όλες τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες πάνω στη διοίκηση των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, αποκομίζοντας μία ευρεία κατανόηση όλων των σχετικών θεμάτων, όπως η θαλάσσια οικονομία, οι νόμοι και το ρυθμιστικό πλαίσιο του κλάδου, η διαχείριση πληρωμάτων, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι ναυλώσεις, καθώς και πάνω σε θέματα ασφάλειας, ποιότητας και διαχείρισης περιβαλλοντικών και άλλων κινδύνων.
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (13.100)*
Το τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης και Τεχνολογίας δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές να γνωρίσουν και να κατανοήσουν τις βασικές διαδικασίες μιας βιομηχανικής παραγωγής, όπως ο προγραμματισμός, ο έλεγχος ποιότητας, η διαχείριση ασφάλειας, ο έλεγχος των αποθεμάτων κ.ά. Με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών, οι απόφοιτοι θα είναι σε θέση να σχεδιάζουν συστήματα αποτελεσματικής οργάνωσης, συντονισμού και επίλυσης προβλημάτων μιας παραγωγής, αξιοποιώντας κατάλληλα όλους τους διαθέσιμους πόρους. Για το 2020 παρατηρήθηκε αύξηση των θέσεων των εισακτέων κατά 30%.