Γράφει ο Δημήτρης Κατσαρός
Στην επίδειξη της νέας κολεξιόν του οίκου Αρμάνι στο Μιλάνο, τα μοντέλα εμφανίστηκαν κυριολεκτικά στο όριο της ανορεξίας. Το γεγονός δεν έμεινε χωρίς κριτική, ενώ ο οίκος κατηγορήθηκε ότι επιμένει να προμοτάρει ένα είδος γυναίκας μη υγιές.
Το tvxs υπενθυμίζει το γεγονός του θανάτου της Λουιζέλ Ράμος, του μοντέλου από την Ουρουγουάη που κατέληξε από ανακοπή καρδιάς μετά από τρεις μήνες ασιτίας προκειμένου να αδυνατίσει.
Είναι γεγονός πως ο κόσμος της μόδας έχει ευαισθητοποιηθεί αισθητά σε σχέση με το πρότυπο της γυναίκας που πλασάρεται έντονα κυρίως από τη δεκαετία του 1980 και έπειτα. Τα κρούσματα διατροφικών ανωμαλιών σε πολυάριθμα κορίτσια σε όλον τον κόσμο έχουν αυξηθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια ενώ γίνονται σοβαρές προσπάθειες από μεγάλα ονόματα της μόδας να περιοριστεί το πρόβλημα. Η Vogue το 2012 αποφάσισε να μην επιτρέπει φωτογράφιση σε όλα τα κορίτσια κάτω των 16 ετών που εμφανίζουν σημαντική απώλεια βάρους. Παράλληλα, στη Μαδρίτη απαγορεύτηκε η εμφάνιση μοντέλων στην πασαρέλα που είχαν βάρος κάτω από ορισμένα επίπεδα.
Το λυπηρό είναι πως σπουδαίοι οίκοι όπως ο Αρμάνι που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τον ορισμό της κομψότητας για τη σύγχρονη γυναίκα, δεν δείχνουν να ιδρώνει το αυτί τους από τις συνεχείς αυξανόμενες φωνές που ασκούν κριτική σε αυτά τα προβληματικά πρότυπα. Πρότυπα που λειτουργούν στη βάση της ψυχολογίας, μιας γυναίκας νάρκισσου που κατά βάθος μισεί τον εαυτό της.