«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα η κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.
«Δεν έχω σαφή περιθώρια, σήμερα θα μας δώσει την εισήγησή της η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, οπότε δεν θέλω να προλάβω κανέναν ούτε να λέω πράγματα που δεν ισχύουν. Πρέπει να δούμε όλες τις εισηγήσεις και όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα και μετά να βγούμε και να πούμε τι θα γίνει», είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει σχεδιασμός, αλλά περιμένουμε τα δεδομένα. Δεν έχουμε βγει να ανακοινώσουμε επίσημα ότι αυτά είναι τα ορόσημα. Θα έχουμε σύντομα ενημέρωση, αλλά να έχει ολοκληρωθεί πρώτα όλος ο κύκλος των διαβουλεύσεων», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, υπογράμμισε ότι «εφόσον τα πράγματα είναι καλά, η επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει σήμερα, θα μας δώσει κάποιο ορόσημο. Είναι σημαντικό για όλους μας να ξέρουμε τι θα περιμένουμε». «Ό,τι ορόσημο και αν βάλουμε, θα βλέπουμε καθημερινά τα επιδημιολογικά στοιχεία και ανάλογα γίνεται αλλαγή της πορείας εάν χρειαστεί. Ελπίζουμε όλοι ότι κάποια στιγμή τα πράγματα θα είναι καλύτερα και θα μπορέσουμε να πάμε σε μια απελευθέρωση», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείσα για το τι θα γίνει στην εστίαση και τη διασκέδαση, η κυρία Γκάγκα δήλωσε ότι «από τον Μάιο στην Ελλάδα ουσιαστικά τρώμε έξω ούτως ή άλλως, με πιστοποιητικό νόσησης ή rapid, δεν χρειάζεται να έχουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού». «Από τον Μάιο και μετά, ακόμη και η βραδινή διασκέδαση είναι σε εξωτερικούς χώρους τις περισσότερες φορές. Άρα θα πάμε σε μια απελευθέρωση μόνο και μόνο λόγω καιρού. Είναι λογικό ο κόσμος χρειάζεται να έχει ορόσημα και θα τα έχει σύντομα», τόνισε.
Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ξεκαθάρισε ότι αυτή τη στιγμή με την αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των κρουσμάτων, η εισήγηση είναι να παραταθεί η αναστολή τους.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας διέψευσε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει τη μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ. «Από το 2003 υπάρχει νόμος για το πώς καθορίζεται η προϋπηρεσία των γιατρών και αναγνωρίζει προϋπηρεσία σε χώρες της ΕΕ. Είπαμε να αλλάξουμε αυτή την προϋπηρεσία και να προσθέσουμε την Ελβετία, τη βόρειο Αμερική, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία. Αυτή είναι η μόνη προσθήκη. Οι κρίσεις των γιατρών έχουν αλλάξει και γίνονται με νόμους του 2009 και του 2014- στην 5ετί οι γιατροί επανακρίνονται με ατομική κρίση και σε αυτό δεν αλλάζει τίποτα. Δεν καταργείται με κανέναν τρόπο η μονιμότητα των γιατρών», διαβεβαίωσε η κυρία Γκάγκα.