Το πιο αινιγματικό χαμόγελο από τον πιο διάσημο πίνακα στην ιστορία της ζωγραφικής έχει δημιουργηθεί τώρα στο μικρότερο καμβά του κόσμου! Ερευνητές του Georgia Institute of Technology ζωγράφισαν τη Μόνα Λίζα σε μια επιφάνεια πλάτους περίπου 30 μικρόμετρων (μm, εκατομμυριοστά του μέτρου ή χιλιοστά του χιλιοστομέτρου) ή πιο κατανοητά, στο ένα τρίτο του πλάτους μιας ανθρώπινης τρίχας. Το επίτευγμα της ομάδας των ερευνητών βασίστηκε στις άπειρες δυνατότητες που προσφέρει η νανοτεχνολογία. Η τεχνική που εφάρμοσαν θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθεί για την νανο-κατασκευή συσκευών και να επεκταθεί με τη χρήση άλλων υλικών, καθώς οι συγκεκριμένοι επιστήμονες κατόρθωσαν να μεταβάλουν την επιφανειακή συγκέντρωση των μορίων σε εξαιρετικά μικρή κλίμακα..
Η εικόνα δημιουργήθηκε με πανίσχυρο μικροσκόπιο ατομικής δύναμης και μια διαδικασία που ονομάζεται θερμοχημική νανολιθογραφία (TCNL). Προχωρώντας pixel – pixel, η ομάδα προκάλεσε με τη βοήθεια της θερμότητας μια σειρά χημικών αντιδράσεων και μοριακών διακυμάνσεων σε επίπεδο νανοκλίμακας. Η τεχνική αυτή, όπως υποστηρίζεται από τους ειδικούς, αναμένεται να επιτρέπει ένα ευρύ φάσμα ακατόρθωτων –μέχρι σήμερα- πειραμάτων και εφαρμογών σε διάφορους τομείς όπως η νανοηλεκτρονική και η βιοτεχνολογίας.
Ένα ακόμα πλεονέκτημα αποτελεί το γεγονός ότι τα μικροσκόπια ατομικής δύναμης είναι πλέον αρκετά κοινά και ο θερμικός έλεγχος είναι σχετικά απλός, με αποτέλεσμα η εφαρμογή TCNL να είναι προσεγγίσιμη από τα ακαδημαϊκά και βιομηχανικά εργαστήρια.