Παράλληλα, ο Μακρόν αναμένεται να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης απέναντι στην Τουρκία θα επιδιώξει ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του από την Κορσική όπου και βρίσκεται στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ευρωπαϊκού νότου με τη συμμετοχή Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας, Κύπρου, Μάλτας και Πορτογαλίας.
Παράλληλα, ο Μακρόν αναμένεται να εκφράσει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
«Θέλουμε να αποφύγουμε κλιμάκωση των εντάσεων αλλά η Τουρκία θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις της σε κάποιους τομείς. Ως Ευρωπαίοι θα πρέπει να είμαστε σταθεροί και ισχυροί απέναντι στον Ερντογάν».
Εν τω μεταξύ για σήμερα το απόγευμα στις 16:00 είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, στην παρέμβασή του εκεί ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να θέσει την Ευρώπη προ των ευθυνών της για το Μεταναστευτικό. Παράλληλα, θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας την ώρα που οι κυρώσεις κατά της ‘Αγκυρας είναι στο τραπέζι και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για τη γειτονική χώρα μέχρι τη σύνοδο κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες.
Ως προς τα εξοπλιστικά, όπως έγραψε το Newpost, μελετάται το ενδεχόμενο απόκτησης δύο Γαλλικών φρεγατών FREMM ως ενδιάμεση λύση και η προοπτική ναυπήγησης ψηφιακών φρεγατών BELHARA στην Ελλάδα. . Αυτή τη στιγμή το πιο «καυτό» project στα εξοπλιστικά το οποίο όχι απλά συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες αλλά έχει σχεδόν «κλειδώσει» και φαίνεται να συζητούνται τεχνικές λεπτομέρειες είναι χωρίς αμφιβολία η απόκτηση των μαχητικών Rafale. Η πρόταση ήρθε από το Παρίσι, η Πολεμική Αεροπορία χωρίς χρονοτριβή άναψε το «πράσινο φως» και με διαδικασίες fast track η υπόθεση προχωρά. Μεταχειρισμένα αλλά και καινούργια Rafale βρίσκονται στο τραπέζι με το Παρίσι να δείχνει διατεθειμένο να παραχωρήσει άμεσα τα πρώτα αεροσκάφη τα οποία χρησιμοποιεί η Γαλλική αεροπορία ενώ ταυτόχρονα η Αθήνα θα παραγγείλει καινούργια με τον συνολικό αριθμό να φτάνει έως και 20 μαχητικά. Η Αθήνα έχει ξεκαθαρίσει ότι σε οποιοδήποτε πρόγραμμα απόκτησης νέων φρεγατών επιθυμεί και συμμετοχή των Ελληνικών ναυπηγείων κάτι το οποίο έχει τεθεί υπόψη και των Γάλλων. Σε προγενέστερο χρόνο πάντως η κατασκευάστρια εταιρία NAVAL GROUP φαίνεται ότι έχει απορρίψει ανάλογη πρόταση ειδικά αν η παραγγελία αφορούσε δύο φρεγάτες BELHARA.