Οι πρώτες μηνύσεις Κινέζων αγοραστών ακινήτων στη χώρα μας έχουν ήδη κατατεθεί στον εισαγγελέα.
Το πως βρεθήκαμε μπροστά σε μια μεγάλη «φούσκα» ακινήτων περιγράφει με εκτενές άρθρο του το vice.com.
Αναλυτικά το δημοσίευμα αναφέρει:
Η κυρία Yang* διδάχθηκε στο σχολείο την ελληνική μυθολογία. Αγάπησε τη χώρα μας μέσα από τα βιβλία και είχε όνειρο ζωής να επισκεφθεί τον Παρθενώνα. Έτσι, όταν το καλοκαίρι του 2018 ένας ατζέντης ακινήτων στην Κίνα ξεδίπλωσε μπροστά στην ίδια και τον αρραβωνιαστικό της ένα ιλουστρασιόν διαφημιστικό με την Ακρόπολη και την Πλατεία Συντάγματος, δεν το σκέφτηκε πολύ. Θα αγόραζε ακίνητο στην Ελλάδα και μαζί μία πενταετή άδεια διαμονής, δηλαδή ευρωπαϊκό διαβατήριο, ήλιο και θάλασσα – με λίγα λόγια μια Golden Visa. Δύο χρόνια μετά, το ελληνικό όνειρο έχει γίνει εφιάλτης για την κυρία Yang.
Πλήρωσε 290.000 ευρώ για ένα «τριάρι» στα Κάτω Πατήσια, μια όχι προνομιούχο περιοχή της Αθήνας. Και όταν επισκέφθηκε την Ελλάδα για να δει από κοντά το διαμέρισμα που είχε αγοράσει χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την πατρίδα της, ανακάλυψε ότι αυτό είχε στο μεταξύ πουληθεί σε κάποιον άλλον Κινέζο. Δεν είναι η μοναδική περίπτωση υποψήφιου αγοραστή της Golden Visa που καταγγέλλει ότι εξαπατήθηκε. Προ ημέρων κατατέθηκαν στον Οικονομικό Εισαγγελέα Αθηνών οι δύο πρώτες μηνύσεις Κινέζων αγοραστών. Το περιεχόμενό τους, όπως πληροφορείται το VICE, είναι αποκαλυπτικό. Φαίνεται ότι πιθανόν βρισκόμαστε μπροστά σε μια μεγάλη «φούσκα» ακινήτων.
Το ελάχιστο ύψος επένδυσης για την απόκτηση Golden Visa στην Ελλάδα είναι 250.000 ευρώ. Έως τα τέλη του περασμένου Μαΐου, το ελληνικό κράτος είχε χορηγήσει 7.550 χρυσές βίζες, τις 5.504 από αυτές σε Κινέζους. Στην Κίνα λειτουργούν τα λεγόμενα Immigration Agencies, εταιρείες real estate με τζίρο δισ. ευρώ και καλές σχέσεις με την κυβέρνηση. Οι παραπάνω ατζέντηδες προσελκύουν επενδυτές και τούς στρέφουν προς την Ελλάδα. Χωρίς τους ατζέντηδες στην Κίνα δεν υπάρχει ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa. Οι ίδιοι φέρνουν τους επενδυτές σε επαφή με γραφεία στην Αθήνα, τους λεγόμενους developers, στους οποίους ανήκουν τα ακίνητα και αναλαμβάνουν το πρακτικό μέρος της συμφωνίας.
Το παραπάνω μοτίβο φέρεται να περιγράφεται στις μηνύσεις που βρίσκονται στα χέρια του Οικονομικού Εισαγγελέα. Ο ατζέντης στην Κίνα έδειξε στην κυρία Yang ένα διαμέρισμα 75 τ.μ. στον έκτο όροφο οικοδομής στα Κάτω Πατήσια. Της είπε πώς ήταν μια καλή ευκαιρία, καθώς «βρισκόταν δίπλα στην Ακρόπολη, το Καλλιμάρμαρο και την Πλατεία Συντάγματος». Στο ίδιο διαφημιστικό έντυπο υπήρχαν μεγάλες φωτογραφίες με τα σημαντικότερα αξιοθέατα της ελληνικής πρωτεύουσας. Η κυρία Yang δεν είχε λόγο να μην πιστέψει τον ατζέντη, ούτε και τον developer που της σύστησε στην Αθήνα.
Η ίδια φέρεται να λέει ότι υπέγραψε ένα προσύμφωνο με την ελληνική εταιρεία. Η τιμή μεταβίβασης του ακινήτου ορίστηκε στις 290.000 ευρώ, αν και αργότερα θα μάθαινε ότι η αντικειμενική αξία για το «τριάρι» στα Πατήσια ήταν 74.000 ευρώ. H συμφωνία έλεγε ότι το διαμέρισμα θα παραδιδόταν επιπλωμένο και ότι η νέα ιδιοκτήτης θα είχε για τρία χρόνια εξασφαλισμένο ετήσιο εισόδημα 8.500 ευρώ από την εκμίσθωσή του σε τρίτους. Η κυρία Yang θα επιβαρυνόταν με τον φόρο μεταβίβασης (περίπου 3%), που όμως δεν καταβλήθηκε διότι δεν υπογράφτηκε τελικό συμβόλαιο, όπως φέρεται να περιγράφει. Με μοναδικό χαρτί το ιδιωτικό προσύμφωνο, κατέβαλε προκαταβολή 29.000 ευρώ. Το υπόλοιπο ποσό εξοφλήθηκε μέσα στον επόμενο μήνα. Το ελληνικό όνειρο ήταν πολύ κοντά για την κυρία Yang.
Το VICE πληροφορείται ότι τα χρήματα καταβλήθηκαν μέσω τερματικού POS, με τρεις πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Εκείνη την περίοδο, αυτό δεν προβλεπόταν από τον ελληνικό Νόμο για την Golden Visa. Για λόγους διαφάνειας των συναλλαγών, η σχετική διάταξη έλεγε ότι υπήρχαν μόνο δύο αποδεκτοί τρόποι πληρωμής: μεταφορά μεταξύ λογαριασμών ή δίγραμμη επιταγή ελληνικής τράπεζας. Η κυρία Yang λέει ότι δεν το γνώριζε. Η ίδια υποστηρίζει, επίσης, ότι τα POS ήταν συνδεδεμένα με τον ελληνικό τραπεζικό λογαριασμό του developer στην Αθήνα, κάτι που φέρεται τότε να αγνοούσε.
Η ίδια σύγχυση επικρατούσε την ίδια περίοδο στην Ελλάδα μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών που εξέταζαν τις αιτήσεις για Golden Visa. Από τον φάκελο υπόθεσης που έφθασε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, προκύπτει ότι Κινέζος επενδυτής είχε καταβάλει 294.000 ευρώ για την αγορά ακινήτου στην Αθήνα, ένας μέρος του οποίου είχε μεταφερθεί με πιστωτική κάρτα. Στη δικαστική απόφαση αναφέρεται ότι τον Απρίλιο του 2018 σήμανε συναγερμός στο Υπουργείο Μετανάστευσης, που χειρίζεται την υπόθεση της Golden Visa μέσω τοπικών γραφείων ανά περιφέρεια. Το Υπουργείο απηύθυνε ερώτημα προς την Τράπεζα της Ελλάδας. Η απάντηση ήταν ότι οι πληρωμές μέσω POS δεν θεωρούνται τραπεζικά εμβάσματα.
Μία τροπολογία για τα POS
Ο γρίφος λύθηκε με μία τροπολογία. Τον Οκτώβριο του 2019 ο Υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, πρότεινε μια μικρή, αλλά κρίσιμη αλλαγή του Νόμου για την Golden Visa. Προέβλεπε τη δυνατότητα μεταφοράς χρημάτων μέσω τερματικού POS με αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2017. Η πρόταση υπερψηφίστηκε. «Υπήρξε μια εμπλοκή ως προς τη χρήση αυτών των μηχανημάτων και αυτή οδήγησε στην παύση των πράξεων μέσω POS. Το αρχικό δικό μου ενδιαφέρον για το θέμα αυτό προήλθε όταν πήρα τα στοιχεία της Golden Visa και είδα ότι μετά από αυτό το γεγονός το πρόγραμμα σχεδόν είχε παγώσει», δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Η αντιπολίτευση κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φωτογραφική» διάταξη με στόχο να κλείσουν δικαστικές έρευνες. Το 2018 οι δικαστικές Αρχές είχαν δεσμεύσει τραπεζικούς λογαριασμούς δύο εταιρειών που έκλειναν πακέτα Golden Visa στην Αθήνα και ερευνήθηκαν για κακουργηματική φοροδιαφυγή, πλαστογραφία και ξέπλυμα χρήματος. Το βασικό εύρημα, όπως διατυπώνεται στα δικόγραφα της υπόθεσης, είναι πως η πρώτη από τις δύο ελεγχόμενες εταιρείες είχε εγκαταστήσει τερματικές συσκευές POS στα γραφεία της στη Σαγκάη, μέσω των οποίων εκκαθαρίζονταν μεγάλα ποσά για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.
Από δειγματοληπτικό έλεγχο φέρεται να προέκυψε ότι ακίνητα μεγάλης αξίας είχαν πωληθεί σε Κινέζους, όμως στη συνέχεια εκμισθώνονταν στην εταιρεία, η οποία με τη σειρά της τα εκμίσθωνε στη δεύτερη ελεγχόμενη εταιρεία. «Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι δύο εταιρείες είναι ίδιων συμφερόντων, αλλά και ότι είναι δύσκολος ο εντοπισμός των Κινέζων που πιστώνουν μεγάλα ποσά με χρήση των POS, παρακάμπτοντας τα capital controls στην Κίνα, εγείρονται σοβαρές υπόνοιες νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες», ανέφερε διάταξη της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, τον Νοέμβριο του 2019, με βάση την οποία αποδεσμεύτηκε πάντως μεγάλος μέρος των τραπεζικών λογαριασμών των ελεγχόμενων εταιρειών. Το VICE δεν μπόρεσε να εξακριβώσει αν έχει κλείσει σήμερα η δικαστική έρευνα για την παραπάνω υπόθεση.
Στο μεταξύ, η υπόθεση της κυρίας Yang στα Κάτω Πατήσια δεν προχωρούσε. Έναν χρόνο μετά, αποφάσισε να επισκεφτεί την Αθήνα με τον αρραβωνιαστικό της. Συνειδητοποίησε ότι το διαμέρισμα δεν ήταν κάτω από την Ακρόπολη, όπως της είχαν υποσχεθεί. Συναντήθηκε με τον developer και απαίτησε τα χρήματα πίσω. Ο τελευταίος φέρεται να της ζήτησε μια σειρά από έγγραφα, για παράδειγμα τα δικαιολογητικά με τα οποία είχε εκδώσει τις τραπεζικές κάρτες στην Κίνα. Στην πράξη, αυτό ήταν αδύνατον. Η κυρία Yang ανέθεσε σε ανεξάρτητο δικηγόρο τον έλεγχο τίτλων του διαμερίσματος. Υπήρχε κάτι χειρότερο από την απόσταση των Κάτω Πατησιών με την Ακρόπολη. Το διαμέρισμα -που σημειώτέον ήταν μικρότερο κατά 17 τ.μ. από αυτό που είχε συμφωνηθεί- είχε πουληθεί λίγους μήνες νωρίτερα σε μια άλλη Κινέζα, έναντι 250.000 ευρώ, όπως φέρεται να σημειώνεται στη μήνυση. Στην πράξη, το ακίνητο για το οποίο είχε καταβάλει τις οικονομίες μιας ζωής, απλώς δεν ήταν διαθέσιμο για την ίδια.
Το VICE ερεύνησε τις περιπτώσεις τριών Κινέζων του προγράμματος Golden Visa στην Αθήνα. Το βασανιστικό ερώτημα ήταν πώς πείστηκαν να καταβάλουν τόσα χρήματα για ένα διαμέρισμα στην άλλη άκρη του κόσμου, το οποίο είχαν δει μόνο σε ένα διαφημιστικό έντυπο. Η απάντηση ήταν πανομοιότυπη: εμπιστεύονταν τυφλά τις εταιρείες των ατζέντηδων στην Κίνα και κατ’ επέκταση τους developers που τους σύστηναν στην Αθήνα.
Κι έπειτα, γιατί θέλουν τόσο πολύ να αποκτήσουν μια πενταετή άδεια διαμονής στην Ελλάδα; Οι περισσότεροι λένε ότι αγαπούν τη χώρα και ότι θέλουν να μεγαλώσουν εδώ τα παιδιά τους. Πηγές της αγοράς Golden Visa περιγράφουν τον μέσο Κινέζο επενδυτή στην Αθήνα ως άτομο από τα ανώτερα μεσοαστικά στρώματα και όχι ως μεγιστάνα που φιλοδοξεί να επεκτείνει τις επενδύσεις του εκτός Κίνας. Οι περισσότεροι φαίνεται να είναι οικογενειάρχες, με τους ίδιους ή τα παιδιά τους να έχουν ζήσει ή σπουδάσει για ένα διάστημα σε κάποια χώρα της Δύσης.
Δύο τουλάχιστον άνθρωποι της αγοράς συνέδεσαν την απόφαση Κινέζων πολιτών να αποκτήσουν Golden Visa σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ζήτημα των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι ίδιοι οι Κινέζοι, πάντως, αρνήθηκαν ότι βλέπουν τα ακίνητα και κατ’ επέκταση το ευρωπαϊκό διαβατήριο ως καταφύγιο σε περίπτωση που χρειαστεί να αναζητήσουν διέξοδο από τη χώρα τους στο μέλλον.
Η κυρία Lee στη Γλυφάδα
Οι περιπτώσεις Κινέζων αγοραστών της Golden Visa που καταγγέλλουν ότι εξαπατήθηκαν είναι παρόμοιες –αλλάζει μόνο το τέλος της ιστορίας. Η δεύτερη μήνυση προς τον Oικονομικό Eισαγγελέα της Αθήνας κατατέθηκαν προ ημέρων από την κυρία Lee*. Πλήρωσε 300.000 ευρώ για ένα σπίτι στη Γλυφάδα, δίπλα στη θάλασσα, σύμφωνα με το διαφημιστικό που άνοιξε μπροστά της ο ατζέντης στην Κίνα. Η πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική, όπως φαίνεται παρακάτω:
Η πρεσβεία και οι ελληνικές Αρχές
Το VICE απηύθυνε γραπτό ερώτημα στην πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα για όσα καταγγέλλουν οι υποψήφιοι επενδυτές. Ρωτήσαμε αν η πρεσβεία είναι ενήμερη για περιπτώσεις απάτης στο πρόγραμμα Golden Visa και αν έχει ζητηθεί κάποια έρευνα από τις ελληνικές Αρχές. Η πρεσβεία δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για κάποιο σχόλιο. Απευθύναμε τα ίδια ερωτήματα στο Enterprise Greece, τον αρμόδιο εθνικό φορέα υπό την εποπτεία του Υπουργείου Eξωτερικών για την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα, το οποίο παρουσιάζει τακτικά τα στατιστικά στοιχεία του προγράμματος. «Το Enterprise Greece ασχολείται μόνο με την προώθηση του προγράμματος Golden Visa και οι κάτωθι ερωτήσεις σας δεν εμπίπτουν στο πεδίο των αρμοδιοτήτων μας», ήταν η γραπτή απάντηση. Τέλος, ζητήσαμε ένα επίσημο σχόλιο από το Υπουργείο Μετανάστευσης, οι υπηρεσίες του οποίου τρέχουν το πρόγραμμα. Έως αργά χθες δεν υπήρξε κάποια απάντηση.
Οι 300 φάκελοι Golden Visa
Ο νεαρός Κινέζος στην οθόνη του υπολογιστή φαινεται έξυπνος και ευδιάθετος. Δέχτηκε να μιλήσει ανώνυμα για τη δική του τραυματική εμπειρία, όπως υποστηρίζει, στο πρόγραμμα Golden Visa στην Αθήνα. Η ιστορία του είναι παραπλήσια: 290.000 ευρώ για ένα «τριάρι» στα Πατήσια, το οποίο είχε στο μεταξύ πουληθεί σε κάποιον τρίτο. Ο νεαρός συνομιλητής μας διεθύνει μια εταιρεία πώλησης ιατρικών μηχανημάτων στην Κίνα και λέει ότι πληροφορήθηκε για το πρόγραμμα από φίλο του, που είχε κι εκείνος αγοράσει διαμέρισμα στην ελληνική πρωτεύουσα και τον διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλείς οι επενδύσεις στην Αθήνα. «Αργότερα διαπίστωσα ότι η αξία αγοράς ήταν πολλές φορές πάνω από την πραγματική αξία του ακινήτου στη συγκεκριμένη περιοχή», λέει.
Το VICE απέκτησε πρόσβαση και ανέλυσε περίπου 300 συμβόλαια Golden Visa στο Υποθηκοφυλάκειο Αθηνών. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε δύο εταιρείες ακινήτων, οι οποίες την περίοδο 2017-2020 έχουν αποκτήσει και μεταπωλήσει σε Κινέζους εκατοντάδες διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας. Τα περισσότερα ακίνητα βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Εμφανίζονται επανειλημμένα ο Κολωνός, τα Σεπόλια, η Πλατεία Αμερικής, η Πλατεία Κολιάτσου, o Άγιος Ελευθέριος, ο Άγιος Νικόλαος και φυσικά η Κυψέλη. Ελάχιστα είναι σε ακριβές περιοχές, όπως το Θησείο, ο Λυκαβηττός και η Φιλοθέη.
Από την επεξεργασία των φακέλων Golden Visa προκύπτει ένα αποκαλυπτικό μοτίβο. Ακίνητα με αντικειμενική αξία 50.000-60.000 ευρώ μεταπωλούνται σε Κινέζους για τουλάχιστον 250.000 ευρώ -συχνά πολύ ακριβότερα- κόντρα στους κανόνες της αγοράς και τη λογική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει, επίσης, η σταθερή επανάληψη ονομάτων στα συμβόλαια, είτε πρόκειται για συμβολαιογράφους είτε για πληρεξούσιους δικηγόρους.
Ενδεικτικά, στις 28 Απριλίου του 2020, μία μέρα μετά την επαναλειτουργία των Υποθηκοφυλακείων λόγω κορονοϊού, διαμέρισμα δευτέρου ορόφου στην οδό Φυλής πωλήθηκε σε Kινέζο αγοραστή σχεδόν 280.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία εκτιμήθηκε στα 45.000 ευρώ. Αντιστοίχως, το 2019 στην ίδια περιοχή, στον Άγιο Νικόλαο, Κινέζος κατέθεσε 340.000 ευρώ για διαμέρισμα με αντικειμενική αξία 70.000 ευρώ. Νωρίτερα τον ίδιο χρόνο, ακίνητο στην Ακαδημία Πλάτωνος αντικειμενικής αξίας 45.000 ευρώ, πωλήθηκε σε Κινέζο για 270.000 ευρώ.
Άδεια διαμερίσματα
Επισκεφθήκαμε τρία διαμερίσματα που αγοράστηκαν από Κινέζους σε εμπορική τιμή πολλαπλάσια της αντικειμενικής αξίας. Το πρώτο βρίσκεται στην οδό Δράμας στα Σεπόλια, ένα τετράγωνο κάτω από το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Τρίτωνα, στο παρκέ του οποίου έχει σχεδιαστεί σε γκράφιτι η φιγούρα του σταρ του NBA, Γιάννη Αντετοκούνμπο. Το διαμέρισμα βρίσκεται στον πέμπτο όροφο μιας σχετικά νεόκτιστης οικοδομής. Η αντικειμενική του αξία είναι 66.806 ευρώ και μεταβιβάστηκε σε Κινέζο επενδυτή προς 300.700 ευρώ. Το διαμέρισμα είναι σήμερα άδειο.
Το δεύτερο ακίνητο είναι στην οδό Νιόβης στα Κάτω Πατήσια, κοντά στην Πλατεία Αμερικής. Σύμφωνα με τα στοιχεία στο Υποθηκοφυλάκειο, πουλήθηκε για 268.000 ευρώ, ενώ η αντικειμενική του αξία είναι στα 53.118 ευρώ. Στο διαμέρισμα του τρίτου ορόφου σε πολυκατοικία του αθηναϊκού μοντερνισμού, δεν κατοικεί κανένας. Η τρίτη περίπτωση είναι λίγα τετράγωνο πιο πάνω, στην οδό Πάφου. Ένας ήσυχος πεζόδρομος απλώνεται γύρω από μια αλέα, μια ανάσα από την Αχαρνών. Για το συγκεκριμένο ακίνητο στον τέταρτο όροφο οικοδομής φαίνεται επίσης να δαπανήθηκε ποσό πολλαπλάσιο της αντικειμενικής αξίας – συγκεκριμένα, 340.000 ευρώ έναντι 73.336. Και αυτό είναι άδειο.
Από την έρευνα προκύπτει ότι το ποσό των 250.000 ευρώ καταβάλλεται κανονικά, το ίδιο και οι σχετικοί φόροι στο ελληνικό κράτος. Το βασικό ερώτημα είναι πώς μπορεί να εξηγηθεί η μεγάλη διαφορά μεταξύ της αντικειμενικής τιμής και της εμπορικής αξίας των διαμερισμάτων της Golden Visa στην Αθήνα.
«Χρήματα πιθανόν επιστρέφουν στην Κίνα»
Ο δικηγόρος Αθηνών Αλέξανδρος Βαρνάβας χειρίζεται υποθέσεις Κινέζων επενδυτών κι επίσης είναι μέλος του Investment Migration Council, της ομοσπονδίας που έχουν συστήσει στη Γενεύη επαγγελματίες και άλλοι ειδικοί που ασχολούνται με τα προγράμματα της Golden Visa. «Από όσα ακούγονται κατά καιρούς στην αγορά, οι επενδυτές-θύματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: τους “συνενόχους αφελείς” και τους “απλώς αφελείς”. Οι πρώτοι γνώριζαν και αποδέχονταν να αγοράσουν υπερτιμολογημένα ακίνητα με την προοπτική οι μεσάζοντες να τους επιστρέψουν μέρος της επένδυσης από άλλα ταμεία τους στην Κίνα», είπε στο VICE o κ. Βαρνάβας. «Δηλαδή και οι ίδιοι οι επενδυτές προσδοκούσαν να τους επιστραφεί ένα σημαντικό ποσό, θεωρώντας ότι έτσι θα εξασφάλιζαν τη Golden Visa με λιγότερα χρήματα, αγνοώντας βέβαια πολλές φορές ότι το “καπέλο” των ατζέντηδων ήταν κατά πολύ μεγαλύτερο του ποσού που θα τους επέστρεφαν», σημείωσε ο ίδιος.
«Οι απλώς αφελείς, συνήθως από υπερβολική εμπιστοσύνη στους ατζέντηδες, αλλά κι επειδή ήθελαν να γλιτώσουν χρήματα, στην πλειοψηφία τους δεν αναζήτησαν σωστή επαγγελματική συμβουλή, δηλαδή μη σχετιζόμενη με τους λοιπούς μεσάζοντες, όχι μόνο στο πρόσωπο ενός ανεξάρτητου δικηγόρου και συμβολαιογράφου, αλλά κι ενός δικού τους εκτιμητή ακινήτων ή μηχανικού», εξήγησε ο κ. Βαρνάβας. Ένα δεύτερο ερώτημα αφορά τον τρόπο καταβολής των 250.000 ευρώ για την εξασφάλιση της Golden Visa. «Όπως κι αν γίνεται η συναλλαγή, ο επαγγελματίας που εκπροσωπεί έναν επενδυτή πρέπει να εξασφαλίζει ότι είναι σύμφωνη με συγκεκριμένες διατάξεις, όπως ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος και η νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος», σημείωσε.
Το περιθώριο για ξέπλυμα
O Georg Chmiel είναι εκτελεστικός διευθυντής της κινεζικής εταιρείας ακινήτων Juwai, που κλείνει δουλειές στην Αθήνα. Στην ερώτηση αν υπάρχει περιθώριο παράνομων ενεργειών (εικονικών πωλήσεων, επιστροφή των χρημάτων στην Κίνα κλπ), απάντησε με γραπτό μήνυμα ως εξής: «Η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στη λίστα της FATF (Financial Action Task Force) για τις χώρες με κενά στην καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος. Η χώρα σας το 2018 έκανε κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα της Golden Visa, με σκοπό την αποτροπή του ξεπλύματος και την εξασφάλιση μιας ελεγχόμενης διαδρομής των χρηματο-οικονομικών συναλλαγών».
Ο Chmiel ανέφερε επίσης ότι τον περασμένο Φεβρουάριο το αρμόδιο όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματική Δραστηριότητα και τη Χρηματοδότηση της Τρομοκρατίας, έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση επισημαίνοντας τους σχετικούς κινδύνους στην Κύπρο, όχι όμως στην Ελλάδα. «Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα σχετικά καλά διαχειριζόμενο πρόγραμμα Golden Visa με επαρκείς διασφαλίσεις», έγραψε.
Η Κομισιόν
Δεν ήταν το ίδιο απόλυτος ο αξιωματούχος της Κομισιόν, υπόψη του οποίου θέσαμε τα ευρήματα των 300 συμβολαίων στο Υποθηκοφυλάκειο της Αθήνας. Τον Ιανουάριο του 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε πάρει θέση για τα προγράμματα Golden Visa που προσφέρουν διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, επισημαίνοντας τέσσερις κινδύνους: Ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ασφάλεια μετακίνησης προσώπων εντός της Ζώνης Σένγκεν, φοροδιαφυγή και αδιαφάνεια σε ό,τι αφορά την αποδοχή ή την απόρριψη των αιτήσεων. Στη σχετική έκθεση ως χώρες υψηλού κινδύνου αναφέρονταν τότε η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Μάλτα.
«Οι κίνδυνοι δεν περιορίζονται πάντα επαρκώς από τα μέτρα που λαμβάνουν τα κράτη-μέλη», απάντησε με γραπτό μήνυμα προς το VICE εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Τα διάφορα προγράμματα Golden Visa δεν ρυθμίζονται σε επίπεδο EE και εξακολουθούν να διέπονται από την εθνική νομοθεσία. Από το 2019 έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων από διάφορα κράτη-μέλη για τον έλεγχο της διαφάνειας, της εφαρμογής και της ασφάλειας των συγκεκριμένων επενδυτικών προγραμμάτων. Η επιτροπή εργάζεται επί του παρόντος σε ένα κοινό σύνολο ελέγχων ασφάλειας», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
*Δεν είναι το πραγματικό όνομα.