Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Μήπως είσαι allosexual και δεν το γνωρίζεις;

Γράφει ο Κωνσταντίνος Δέδες

«Η λέξη ”allosexual” σημαίνει έλξη προς άλλους ανθρώπους», λέει η Zhana Vrangalova, διδάκτωρ με έδρα τη Νέα Υόρκη και sexpert για την εταιρεία LELO, που φημίζεται για τα sex toys της. Το «Allo», φυσικά, είναι μια ελληνική λέξη που μπορούμε επίσης να την μεταφράσουμε και ως «διαφορετικό», εξηγεί η Vrangalova, «οπότε οποιοσδήποτε αισθάνεται σεξουαλική έλξη προς άλλους ανθρώπους, σε κάποιο βαθμό μπορεί να θεωρηθεί allosexual». Ετοιμαστείτε να διαβάσετε αρκετές φορές αυτή τη λέξη.

Αυτό σημαίνει ότι το allosexual είναι ένας ευρύς όρος, μια ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχουν πολλές και διαφορετικές σεξουαλικές ταυτότητες, συμπεριλαμβανομένης της ετεροφυλοφιλίας, της ομοφυλοφιλίας, της αμφιφυλοφιλίας και της πανσεξουαλικότητας που απομακρύνει, αυτόματα, αυτές τις ταυτότητες από τις ασεξουαλικές.

Εάν δεν έχετε εξοικειωθεί ή χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα αυτόν τον όρο, μην ανησυχείτε. Η λέξη allosexual είναι σχετικά πρόσφατη και το ίντερνετ -προφανώς- της έδωσε την απαραίτητη δυναμική για να σταθεί δίπλα σε άλλες που χρησιμοποιούμε εδώ και χρόνια. «Παρόλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων στον πλανήτη είναι allosexual, ο ίδιος ο όρος είναι σχετικά νέος», λέει η Vrangalova σε πρόσφατη συνέντευξή της, εξηγώντας ότι η λέξη «allosexuality» έκανε την εμφάνισή της στο λεξικό την τελευταία δεκαετία, μπορεί και δύο, αν και μοιάζει απίθανο αυτό.

Γιατί όμως χρειαζόμαστε έναν όρο για να περιγράψουμε κάτι που, σε αντίθεση με πολλές πρόσφατες «καταχωρίσεις» στο συνεχώς αναπτυσσόμενο σεξουαλικό λεξικό, ήταν πάντα αναγνωρισμένο και αποδεκτό ως μέρος της ανθρώπινης καθημερινότητας; Διότι το allosexuality υπάρχει γύρω μας σε μεγάλο βαθμό και η επίγνωση, όπως και αποδοχή της, είναι ακριβώς ο λόγος που χρειαζόμαστε έναν ξεχωριστό όρο για αυτό. Ο όρος υπάρχει για να διαφοροποιήσει τις υπόλοιπες ταυτότητες από εκείνες που βρίσκονται εκτός αυτής της ομπρέλας, δηλαδή τις ασεξουαλικές.

Σύμφωνα με τη Vrangalova, «δημιουργήθηκε πριν από περίπου 10 χρόνια καθώς το κίνημα της ασεξουαλικότητας έγινε πιο έντονο με στόχο την εκπαίδευση και τον ορισμό της». Ουσιαστικά, ο όρος allosexual είναι λιγότερο για το τι είναι από αυτό που δεν είναι. Μπερδευτήκατε; Λογικό. Ας δοκιμάσουμε μία ακόμη φορά: O όρος υφίσταται για την αναγνώριση της ασεξουαλικότητας ως έγκυρης ταυτότητας καθώς το allosexuality είναι γνωστό, άσχετα αν δεν είχε δημιουργηθεί η λέξη, εδώ και πολλά χόνια. Καλύτερα τώρα;

«Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια λέξη για να το καθορίζουμε», υποστηρίζει η Vrangalova. «Όταν κάτι όπως η σεξουαλική έλξη, έρχεται τόσο φυσικά για εσάς όσο και στους περισσότερους άλλους ανθρώπους στον κόσμο, είναι πολύ δύσκολο να κάνετε ένα νοητικό βήμα μακριά από αυτό και να φανταστείτε κάποιον που δεν βιώνει το ίδιο πράγμα. Έτσι, έχοντας μια λέξη για αυτή την σχεδόν συλλογική εμπειρία, μας βοηθά στην ευαισθητοποίηση που αφορά το φάσμα του σεξουαλικού προσανατολισμού και επιτρέπει στους ανθρώπους να κατανοήσουν καλύτερα τις εμπειρίες των μειονοτήτων, όπως είναι οι assexual».

Σε αυτήν την περίπτωση, οι «εμπειρίες μειονοτήτων», περιλαμβάνουν τις πολλές ταυτοτήτες που υπάρχουν στο ασεξουαλικό φάσμα, συμπεριλαμβανομένου του demisexuality και της greysexuality, όροι που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν άτομα που βιώνουν μόνο σεξουαλική έλξη σε συγκεκριμένα πλαίσια ή προσδιορίζονται κάπου μεταξύ των allosexual και assexual.

«Μπορείς να σκεφτείς το allosexuality και την ασεξουαλικότητα ως δύο άκρα του φάσματος, με τους ανθρώπους που αισθάνονται πολύ ισχυρή και άμεση σεξουαλική έλξη προς άλλους ανθρώπους στο ένα άκρο και εκείνους που δεν αισθάνονται σεξουαλική έλξη για άλλους ανθρώπους στο άλλο άκρο».

Με λίγα λόγια, το allοsexual είναι ένας απλός όρος που υπάρχει για να μας βοηθήσει να διαμορφώσουμε τις συχνά ασυνείδητες πεποιθήσεις μας σχετικά με το τι συνιστά «φυσιολογική» την ανθρώπινη έλξη και να αποδεχτούμε το ευρύ φάσμα ταυτοτήτων και εμπειριών που υπάρχουν γύρω μας.«Η πραγματικότητα είναι ότι όλα στην ανθρώπινη ψυχολογία, ανήκουν σε ένα φάσμα. Η κατανόηση ότι διαφορετικοί άνθρωποι, ανήκουν σε διαφορετικά σημεία αυτών των φασμάτων, είναι ζωτικής σημασίας για την κατανόηση, την αποδοχή και την εκμάθηση του πώς να ζουν σε αυτό τον κόσμο». Τι είναι τελικά ένας allosexual; To άτομο που νιώθει σεξουαλική έλξη προς άλλους ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: https://www.playboy.gr/lifestyle/sex-life/mipos-eisai-allosexual-kai-den-to-gnorizeis/

Φωτογραφία από τον χρήστη Ikon Republik στο Pexels

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων