Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

Μήπως φταίει και για τη Μικρασιατική Καταστροφή ο Λαυρεντιάδης;

Τις τελευταίες μέρες υπάρχει «δημοσιογραφικός» θόρυβος γύρω από μια περίεργη ιστορία που αφορά στην απόπειρα δολοφονίας κατά ενός επιχειρηματία ξενοδόχου. Στην υπόθεση ενεπλάκη το όνομα του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος παραμένει ως γνωστόν προφυλακισμένος για την υπόθεση της Proton.

Το σενάριο της ιστορίας θα το ζήλευε και ο Τζον Λε Καρρέ. Έρωτες, μίση, πάθη και βόμβες να σκάνε. Οι «διαρροές» θέλοντας να δείξουν τον Λαυρεντιάδη για ηθική αυτουργία στην απόπειρα δολοφονίας του ξενοδόχου, έμοιαζαν με τις απογευματινές τηλεοπτικές σαπουνόπερες που καθηλώνουν το κοινό.

Μόνο που η ιστορία άρχισε να «μπάζει» όταν σύμφωνα με πληροφορίες και οι πέντε συλληφθέντες για την υπόθεση δήλωσαν ρητά και κατηγορηματικά πως δεν γνωρίζουν ούτε εξ όψεως τον Λαυρεντιάδη και πως ουδέποτε είχαν τηλεφωνικές ή άλλες επαφές μαζί του.

Τα ερωτήματα λοιπόν που ανακύπτουν είναι εύλογα. Σε ποιο προανακριτικό υλικό βασίστηκαν οι διαρροές; Έγιναν από επιπολαιότητα ή από σκοπιμότητα; Είχαν μήπως σχέση με τη δημιουργία εντυπώσεων ακριβώς τη στιγμή που το δικαστικό συμβούλιο θα εξέταζε αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας του προφυλακισμένου επιχειρηματία;

Στο βαθμό που δεν υπάρξουν πειστικές απαντήσεις τότε ο οποιοσδήποτε μπορεί να εικάσει πως πάνω στον Λαυρεντιάδη επιχειρείται να φορτωθεί ό,τι έχει γίνει σε αυτή τη χώρα από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Αν κάθε φορά οι «αποκαλύψεις» έρχονται για να εστιάσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης σε ένα πρόσωπο και να κρύψουν τις «αμαρτίες» πολλών άλλων, τότε εγείρονται σοβαρά ζητήματα για το ποιοι και πως μπορούν να χρησιμοποιούν θεσμικούς λειτουργούς του κράτους προς ικανοποίηση των επιδιώξεών τους.

Εν των μεταξύ συμβαίνουν ταυτοχρόνως άκρως παράξενα πράγματα. Πήγε κόσμος και κοσμάκης κι έβαλε λεφτά στην Εθνική και σε μερικές μέρες η τιμή της μετοχής πήγε στο μισό της τιμής αγοράς. Επιπλέον, σε άλλη τράπεζα που πέρασε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διορίστηκε Πρόεδρος, άνθρωπος που η επιχείρησή του βάρεσε στη συγκεκριμένη τράπεζα «κανόνι» 15 εκ. ευρώ.

Πόσο απέχει λοιπόν από την πραγματικότητα η σκέψη πως όσο παίζονται περίεργα παιχνίδια στο τραπεζικό σύστημα, ο έγκλειστος Λαυρεντιάδης θα φτάσει να ευθύνεται ακόμη και για τη Μικρασιατική Καταστροφή;

ΥΓ: Παιδιά, τελικά ελέγχει κανείς αυτή τη χώρα;

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων