Κυριακή, 24 Οκτωβρίου, 2021

Μήπως η Κασσάνδρα του Πριάμου ήταν Ελληνίδα;

RP ΤΕΑΜ

Η Κασσάνδρα το μυθικό πρόσωπο της Τροίας χρησιμοποιείται ευρέως στην ελληνική πολιτική φρασεολογία.

Από τη μία πλευρά…«Στα βράχια οι επενδύσεις», «στην Τουρκία τα εργοστάσια», «επενδυτική Ζιμπάμπουε η Ελλάδα κλπ…» είναι κάποιες φράσεις που κατά καιρούς επικαλούνται οι νεώτεροι «απόγονοι» της άτυχης μάντισσας.

Από την άλλη…ο Υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ κος. Brouillette, ο οποίος σε συζήτησή του με κλειστό κύκλο δημοσιογράφων εκθείασε την Ελλάδα ως ιδανικό προορισμό για επενδύσεις και κάποια μεγάλα funds που την ίδια στιγμή σε συζήτηση «στρογγυλής τραπέζης» της Capital Link, αναφερόντουσαν με αρκετά κολακευτικά λόγια για τον Κωστή Χατζηδάκη και το έργο του στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε για υποστήριξη των επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα της Ελλάδας, όπου συμμετέχουν αμερικανικές εταιρείες.

Μίλησε για την στενή συνεργασία μεταξύ των δυο πλευρών στον τομέα της προώθησης επενδύσεων όχι μόνο σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και δίκτυα, αλλά και σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας

Σύμφωνα με τον ίδιο οι μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής «αποτελούν σημαντικό βήμα». Μάλιστα, ως παράδειγμα έφερε την επιτάχυνση και διευκόλυνση των αδειοδοτήσεων σε ΑΠΕ που «άνοιξε την πόρτα σε επενδυτές από όλο τον κόσμο κα φυσικά από τις ΗΠΑ».

Όπως χαρακτηριστικά επισήμανε «όσο αυτό συνεχίζεται, τόσο περισσότερες επιχειρήσεις θα έρχονται στην Ελλάδα, μετά κιόλας το ιδιαίτερα ευνοϊκό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί στη χώρα.

Στο βαθμό που η κυβέρνηση συνεχίσει τέτοιες μεταρρυθμίσεις, αυτές θα είναι άκρως καλοδεχούμενες. Μια ακόμα θετική ένδειξη είναι η (πρόσφατη) επίσκεψη στην Ελλάδα του διευθύνοντος συμβούλου της Development Finance Corporation, (αμερικανικής κρατικής) εταιρείας που θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει και άλλες ενεργειακές επενδύσεις».

Παραλήπτης άκρως θετικών μηνυμάτων, όμως έγινε και ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης σε διαδικτυακή συζήτηση στρογγυλής τραπέζης – στο περιθώριο του συνεδρίου που διοργάνωσε η Capital Link- με συμμετοχή μεγάλων funds που επενδύουν στον κλάδο της ενέργειας (BlackRock, Brookfield, Cubico κ.α.), με υπό διαχείριση κεφάλαια πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με το ελληνικό ΑΕΠ !

Στον αντίποδα λοιπόν ο υπουργός από τη Λουιζιάνα γεννημένος σε μία νεότατη δημοκρατία μόλις 250 αναδεικνύοντας μία αύρα χωρίς κόμπλεξ διατύπωσε τη δική του αλήθεια ανέφερε τα πράγματα με το όνομά τους.

Επιλέξτε τη δική σας-και ας είναι από μη Έλληνα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων