Ο Aleksandr Sasha Zhadan ήξερε ότι δεν ήθελε να κάνει match στο Tinder με γυναίκες που κρατούν λουλούδια στις φωτογραφίες του προφίλ τους. Ήξερε επίσης ότι δεν ήθελε να συνεχίσει τις συζητήσεις με γυναίκες που ήταν προσκολλημένες στη θρησκεία, στην αστρολογία ή που δεν δούλευαν.
Κατασκεύασε λοιπόν μερικά bots με τεχνητή νοημοσύνη για να τα εξαφανίσει.«Προηγουμένως είχα μια καλή σχέση για δύο χρόνια και συνειδητοποίησα ότι καταλαβαίνω τι θέλω, καταλαβαίνω τι δεν θέλω και καταλαβαίνω πώς μπορούμε να συνδεθούμε», αναφέρει στους Forbes ο Zhadan, ένας 23χρονος διευθυντής προϊόντων τεχνητής νοημοσύνης. «Ήθελα να βρω αυτό».
Για να κερδίσει χρόνο και συναισθηματική καταπόνηση του να βγαίνει σε εκατοντάδες ραντεβού και να κοιτάζει χιλιάδες προφίλ στο Tinder, κατασκεύασε ένα αυτόματο σαρωτή το 2022 για να κάνει μέρος της δουλειάς.
Όταν εμφανίστηκε η γυναίκα στο ραντεβού του έστειλε μήνυμα για να τον ρωτήσει αν ίσχυει ακόμα. Το bot απάντησε καθησυχάζοντάς την ότι ήταν καθ’ οδόν και ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση
Και όταν το ChatGPT αποκαλύφθηκε λίγο μετά, άρχισε να το προγραμματίζει για να συνομιλεί με τα matches του.
Στην αρχή, το bot ήταν πολύ κακό. Δε είχε καθόλου το ύφος του Sasha και του έλειπαν βασικές πληροφορίες.
Για να το βελτιώσει ο Sasha δημιούργησε μια βάση δεδομένων χρησιμοποιώντας ανθρώπινες συνομιλίες που είχε προηγουμένως ο ίδιος, όχι το GPT, στην εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων λέξεων-κλειδιών, ερωτήσεων και απαντήσεων σε θέματα για τα οποία μιλούσε συχνά.
Εκπαίδευσε την επόμενη επανάληψη του chatbot του σε αυτά τα δεδομένα και εκπαίδευσε τον αυτόματο σαρωτή (τροφοδοτούμενο από το μοντέλο όρασης Torchvision) να φιλτράρει περισσότερες φωτογραφίες με βάση τις προτιμήσεις του.
Και τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται. Σε μια περίπτωση, χωρίς να το γνωρίζει ο Sasha, το GPT δέχτηκε μια συνάντηση στο τοπικό σύγχρονο Μουσείο Τέχνης Πολυμέσων της Μόσχας. Όταν εμφανίστηκε η γυναίκα του έστειλε μήνυμα στο Tinder για να τον ρωτήσει αν ίσχυει το ραντεβού. Το bot απάντησε καθησυχάζοντάς την ότι ήταν καθ’ οδόν και ζήτησε συγγνώμη για την καθυστέρηση.
Τον Δεκέμβριο του 2022, το GPT του Sasha άρχισε να συνομιλεί με ένα match που ζούσε λίγο έξω από τη Μόσχα, την Karina Vyalshakaeva, και συναντήθηκαν προσωπικά για πρώτη φορά τον Ιανουάριο. Εκείνη την εποχή, o Sasha επέλεξε να μην συνεχίσει τη σχέση. Αλλά λίγους μήνες αργότερα, μια βελτιωμένη έκδοση του bot του βασισμένη στο GPT-4 ανέστησε τη συνομιλία τους στο Tinder. «Γεια, δεν έχουμε μιλήσει για λίγο», έγραψε. «Ελπίζω να είσαι καλά. Σκεφτόμουν τις συζητήσεις μας και αποφάσισα να γράψω. Πώς είσαι;».
Και τότε ήταν που το bot και η Karina έκαναν πραγματικά κλικ.
Η Karina, η οποία είναι 22 ετών, δεν ήξερε ότι ένα bot είχε μπει στα DM της. Η GPT της έκανε κομπλιμέντα στις φωτογραφίες της και, στη συνέχεια, χάρη σε μια λειτουργία που ο Sasha δημιούργησε στο bot για να τους προτείνει, μετά από 60 μηνύματα, να μεταφέρουν τη συζήτηση στο Telegram (που χρησιμοποιείται εκεί τόσο πανταχού παρόν όπως χρησιμοποιούμε το iMessage για κείμενο), άρχισαν να μιλάνε πιο τακτικά εκτός Tinder.
Ομοίως, τώρα στο Telegram, το bot θα ζητούσε ραντεβού μετά από 60 μηνύματα. Και μέσω της ενσωμάτωσης με την Google, γνώριζε το πρόγραμμα του Sasha και μπορούσε να προτείνει ένα εστιατόριο ή ένα μπαρ για το ραντεβού.
Η Καρίνα δεν είχε ιδέα ότι είχε επιλεγεί αλγοριθμικά και συνομιλούσε με μια τεχνητή νοημοσύνη μέχρι περισσότερο από έξι μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο, όταν εκείνη και ο Sasha ζούσαν ήδη μαζί και εκείνος της είπε τι είχε συμβεί.
«Σοκαρίστηκα πραγματικά», είπε στο Forbes. «Γιατί εκείνη τη στιγμή, ανέλυσα όλα τα μηνύματα στο κεφάλι μου! Λοιπόν, πότε μου απάντησε; Και πότε μου απάντησε το bot; Και ποια είναι η διαφορά;».
«Υπάρχει εφαρμογή για αυτό»
Το AI στα ραντεβού δεν είναι ακριβώς καινούργιο. Μερικές από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές γνωριμιών στην αγορά, από το Bumble μέχρι το Hinge και το Tinder, βασίζονται εδώ και πολύ καιρό στη μηχανική εκμάθηση, τόσο για τη βαθμονόμηση πιθανών match όσο και για την προστασία των χρηστών από αυτόκλητες γυμνές φωτογραφίες, bots και απατεώνες.
Αλλά εισέβαλε το ChatGPT οι επιχειρηματίες βρίσκουν νέους τρόπους να την εφαρμόσουν στα ραντεβού.
Τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε μια έκρηξη από ρομπότ θα φλερτάρουν για εσάς μέχρι τους συντάκτες τεχνητής νοημοσύνης που θα γυαλίσουν το προφίλ γνωριμιών σας και τις γεννήτριες φωτογραφιών που μπορούν να μετατρέψουν τις selfies του μπάνιου σας σε φωτογραφίες υψηλής ποιότητας.
Όλα αυτά έχουν κάποιους να θρηνούν για τη θλιβερή δυστοπική κατάσταση των ρομαντικών σχέσεων και άλλοι να αγκαλιάζουν τη στιγμή ως μεταμορφωτική για την ανθρώπινη σύνδεση. Πάνω από το ένα τέταρτο των νεαρών Αμερικανών πιστεύουν ότι οι αλγόριθμοι μπορούν να προβλέψουν εάν δύο άνθρωποι θα ερωτευτούν, σύμφωνα με στοιχεία του Pew.
In.gr