Το δικαίωμά τους να ζητούν την κατάργηση ορισμένων αποτελεσμάτων που τους αφορούν -γιατί περιέχουν «παρωχημένες» ή «άχρηστες» πληροφορίες για το πρόσωπό τους- από τις μηχανές αναζήτησης αξιοποίησαν οι Ευρωπαίοι, μετά την σχετική απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Ε.Ε. τον Μάιο του 2014. Η Google υπέβαλε σε έλεγχο 498.737 URL για κατάργηση μετά από 146.357 αιτήματα, καταργώντας το 58,2% των URL.
Από την Ελλάδα, υποβλήθηκαν 2.995 URL προς κατάργηση μετά από 807 αιτήματα και αποσύρθηκαν από τα αποτελέσματα κατά 40,4%. Τα περισσότερα αιτήματα κατάργησης URL υποβλήθηκαν από την Γαλλία (29.100), την Γερμανία (25.206), το Ηνωμένο Βασίλειο (18.486) και την Ισπανία (13.429).
Αν και απρόθυμα, η Google δέχτηκε να συμμορφωθεί με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, εντούτοις προειδοποιεί ότι το θέμα θα έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, αναφερόμενη στην φύση των αιτημάτων. Έτσι, στην πρώτη σχετική αναφορά αναφέρει ενδεικτικά παραδείγματα από περιπτώσεις στις οποίες ζητήθηκε, δεν καταργήθηκε όμως η εμφάνιση αποτελεσμάτων στο Google:
Ένας επαγγελματίας του χρηματοοικονομικού κλάδου μάς ζήτησε να καταργήσουμε περισσότερους από 10 συνδέσμους για σελίδες που αναφέρονται στη σύλληψη και την καταδίκη του για οικονομικά εγκλήματα. Δεν καταργήσαμε τις σελίδες από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Λάβαμε πολλά αιτήματα από ένα άτομο που μας ζήτησε να καταργήσουμε 20 συνδέσμους για πρόσφατα άρθρα σχετικά με τη σύλληψή του για οικονομικά εγκλήματα που διέπραξε χρησιμοποιώντας την επαγγελματική του ιδιότητα. Δεν καταργήσαμε τις σελίδες από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Ένας επαγγελματίας στον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης ζήτησε να καταργήσουμε 4 συνδέσμους για άρθρα που αναφέρονται σε ντροπιαστικό περιεχόμενο που δημοσίευσε στο διαδίκτυο. Δεν καταργήσαμε τις σελίδες από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Ένα άτομο μάς ζήτησε να καταργήσουμε συνδέσμους για άρθρα στο διαδίκτυο που αναφέρονται στην απόλυσή του για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξε στην εργασία του. Δεν καταργήσαμε τις σελίδες από τα αποτελέσματα αναζήτησης.
Ένας γιατρός ζήτησε να καταργήσουμε περισσότερους από 50 συνδέσμους για άρθρα εφημερίδων σχετικά με μια αποτυχημένη επέμβαση. Τρεις σελίδες που περιείχαν προσωπικές πληροφορίες σχετικά με το γιατρό, αλλά δεν ανέφεραν την επέμβαση έχουν καταργηθεί από τα αποτελέσματα αναζήτησης για το όνομά του. Οι υπόλοιποι σύνδεσμοι για τις αναφορές στο περιστατικό παραμένουν στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Ένα άτομο μάς ζήτησε να καταργήσουμε περίπου 50 συνδέσμους για άρθρα σχετικά με μια ντροπιαστική, μυστική συναλλαγή που έγινε ευρύτερα γνωστή. Οι σελίδες στα αποτελέσματα αναζήτησης για το όνομά του έχουν καταργηθεί.
Η Google πρόσθεσε τα Αιτήματα για Κατάργηση Περιεχομένου στην εξαμηνιαία Αναφορά Διαφάνειας, αναφερόμενη στην απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάιο, σύμφωνα με την οποία οι Ευρωπαίοι έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τις μηχανές αναζήτησης, όπως το Google, να καταργούν ορισμένα αποτελέσματα που τους αφορούν. Εάν η Google αποφασίσει να μην καταργήσει ένα URL, τότε το άτομο που ζήτησε την κατάργησή του παραπέμπεται στην εγχώρια Αρχή Προστασίας Δεδομένων
Προσωπικού Χαρακτήρα για να επανεξεταστεί το αίτημά του.
Σημειώστε πως οι παραπομπές (URL) σε έναν δικτυακό τόπο καταργούνται από τα αποτελέσματα, μόνο για αναζητήσεις με το όνομα ενός ατόμου και έτσι με διαφορετικά κριτήρια αναζήτησης είναι ανιχνεύσιμο.