Γράφει η Κυριακή Μυτιληνιού
«Γυναίκα δεν γεννιέσαι, γίνεσαι», αναφέρει η Σιμόν ντε Μποβουάρ στο έργο της «Το Δεύτερο Φύλο» (Le Deuxième Sexe). Ένα έργο που καθιερώθηκε ως «η Βίβλος του φεμινισμού».
Το έργο της Μποβουάρ τονίζει πως η καταπίεση των γυναικών προέρχεται από την θεώρηση της κατασκευής των γυναικών ως κατώτερη ή και ως ανωμαλία. Η υπόθεση, λοιπόν, πως η γυναικεία φύση είναι κατώτερη του ανδρός αποτελεί τροχοπέδη στην κοινωνική της απελευθέρωση.
Ο κοινωνικός ρόλος της γυναίκας έχει διαφοροποιηθεί ανά τα χρόνια. Σήμερα, στον δυτικό καπιταλιστικό κόσμο, η κοινωνική κατηγορία της γυναίκας καλείται να διαδραματίζει, ταυτοχρόνως, δύο ρόλους. Από την μια πλευρά έχουμε τον ρόλο της δυναμικής και ανεξάρτητης εργαζόμενης και από την άλλη τον ρόλο της στοργικής και αφοσιωμένης μητέρας-συζύγου.
Οι γυναίκες, πλέον, έχουν το δικαίωμα να ασκούν δημόσια λειτουργήματα, να κατακτούν εξουσία στην δημόσια σφαίρα και να αντιπροσωπεύουν τους πολίτες μιας χώρας. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχουν εξαλειφθεί ακόμη και σήμερα οι προκαταλήψεις του αντρικού φύλου απέναντι στην γυναίκα. Πολλοί θεωρούν την γυναίκα κατώτερη τόσο βιολογικά όσο και πνευματικά.
Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί και ο Janusz Korwin-Mikke, πολωνός νομοθέτης. Κατά την διάρκεια της συζήτησης για ισότιμη πληρωμή, ο πολωνός ευρωβουλευτής δήλωσε πως οι γυναίκες πρέπει να πληρώνονται λιγότερο, καθώς είναι αδύναμες, ασήμαντες και λιγότερο έξυπνες από τους άντρες.
Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν είναι αποδεκτές ούτε και σε επίπεδο αστείου, πόσο μάλλον στον χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και όμως, ένας άντρας, ενεργός πολιτικά, ο οποίος βρίσκεται στην αρχηγία για τρεις δεκαετίες και προφανώς αντιπροσωπεύει πλήθος ευρωπαίων γυναικών, προέβη σε μια τέτοιου είδους αναχρονιστική δήλωση.
Η απάντηση στις σεξιστικές δηλώσεις του προήλθε από την Iratxe García Pérez, μέλος της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Με περίσσια αυτοπεποίθηση, η ευρωβουλευτής τόνισε την παρουσία της στο χώρο και πως έχει κάθε δικαίωμα να βρίσκεται εκεί και να εκπροσωπεί τους πολίτες, όπως ακριβώς και ο ίδιος. Θα υπερασπιστεί όλες τις ευρωπαίες γυναίκες από άνδρες σαν και αυτόν.
Οι δηλώσεις της Iratxe García Pérez είναι απόλυτα σωστές, καθώς ο συγκεκριμένος ευρωβουλευτής μισογύνης εκφράζει όλους εκείνους που τους πληγώνει η ιδέα ότι θα ζήσουν σε ένα κόσμο, όπου οι άνδρες και οι γυναίκες θα είναι ίσοι και θα αμείβονται ίσα παράγοντας την ίδια εργασία.
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν γυναίκες, όπως η Iratxe García Pérez, οι οποίες υπενθυμίζουν πως δεν είμαστε πια στον 19ο αιώνα και οι γυναίκες έχουν το δικαίωμα να εκφέρουν γνώμη, να αντιπροσωπεύσουν τους πολίτες και να ψηφίσουν, επίσης. Το τελευταίο, λογικά, διέφυγε από τον Korwin-Mikke.
Ο ρατσισμός και ο σεξισμός δεν αρμόζουν σε καμία κοινωνία. Η πορεία της γυναίκας, στον δυτικό κόσμο, για την κοινωνική απελευθέρωση είναι αξιοσέβαστη. Εντούτοις χρειάζεται ακόμα αρκετός χρόνος και αρκετή παιδεία για να αλλάξει η νοοτροπία και να συνειδητοποιήσουμε τον παραλογισμό της ανισότητας. Ένα επιπλέον βήμα για να επιτευχθεί ο στόχος είναι η αποδόμηση της ιδεολογίας που συγκροτεί τον ετεροπροσδιορισμό των δύο φύλων.