Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Μισθοφόροι στη Συρία

Πέφτουν σιγά σιγά οι μάσκες στη Συρία, ενώ αρχίζει να αποκαλύπτεται και ο σκοτεινός ρόλος που διαδραματίζουν υπό τις ευλογίες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών με φόντο τον εμφύλιο σπαραγμό στη χώρα. Σε συνεργασία με κυβερνήσεις κρατών της Μέσης Ανατολής και με την καθοδήγηση της αμερικανικής CIA, χιλιάδες ξένοι μισθοφόροι στελεχώνουν τμήματα ενόπλων Σύρων ανταρτών και ενορχηστρώνουν επιθέσεις στο εσωτερικό της χώρας με απώτερο σκοπό την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ. Σημαντικό κομμάτι αυτού του στρατού είχε λάβει μέρος στον πόλεμο της Λιβύης και εκπαιδεύεται σε εγκαταστάσεις στην Τουρκία και την Ιορδανία με στόχο να ολοκληρώσει την επόμενη αποστολή του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, προ ολίγων μηνών 800 ένοπλοι μαχητές, οι οποίοι «φιλοξενούνταν» στο στρατόπεδο προσφύγων του Κίλις στην Τουρκία, εισχώρησαν στα συριακά εδάφη και εκτέλεσαν συνολικά 108 αμάχους στην πόλη Χούλα. Την ίδια στιγμή, τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χρέωσαν τη σφαγή στον πρόεδρο Άσαντ, ζητώντας επιτακτικά την απομάκρυνση του από την ηγεσία της Συρίας.

Εν τω μεταξύ, σάλο προκάλεσε δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times», το οποίο ανέφερε ότι αμερικανοί πράκτορες με έδρα τη νότια Τουρκία ελέγχουν τον οπλισμό που παραδίδεται στα χέρια των Σύρων ανταρτών. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα όπλα αγοράζονται με κεφάλαια που προέρχονται από τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.
Προς το παρόν, και οι δύο χώρες δεν έχουν εκφραστεί ανοικτά επί του θέματος, καθώς προτιμούν να κινούν τα νήματα παρασκηνιακά και σε χαμηλούς τόνους.

Τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό Βρετανών πολιτών που συμμετέχουν στις πολεμικές συγκρούσεις στη Συρία στηλιτεύει σε ρεπορτάζ του και το βρετανικό δίκτυο BBC, ενώ κάνει λόγο για τον κίνδυνο να μετατραπεί η χώρα σε θέατρο επιχειρήσεων μιας «παγκόσμιας τζιχάντ».

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν οι ψίθυροι ανησυχίας πως η ανάμειξη της Δύσης στον πόλεμο της Συρίας θα δημιουργήσει ένα νέο Αφγανιστάν και ότι η εκδίωξη του προέδρου Άσαντ από το πηδάλιο της συριακής ηγεσίας θα αφήσει ελεύθερο το έδαφος στην συγκρότηση και την οργάνωση ένοπλων φανατικών ομάδων υπό το άγρυπνο βλέμμα της Αλ Κάιντα.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι ειδικοί αναλυτές, επισημαίνοντας ότι η Συρία κινδυνεύει να μεταμορφωθεί σε «στρατόπεδο εκπαίδευσης τρομοκρατών».

Προς το παρόν, ο κύκλος της βίας στη χώρα της Μέσης Ανατολής δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί με τις εικόνες της αιματοχυσίας και της καταστροφής να παραμένουν χαραγμένες στις συνειδήσεις. Και όσο το κεφάλαιο της σύρραξης παραμένει ανοικτό, τόσο απομακρύνεται το ενδεχόμενο να ξεκαθαρίσει πλήρως το σκηνικό με το σκιώδη ρόλο των μυστικών υπηρεσιών και των εντολοδόχων τους..

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων