Σαφές μήνυμα στην Τουρκία σχετικά με τους χειρισμούς της στο μεταναστευτικό και τις προσφυγικές ροές στέλνει με συνέντευξή του στο iefimerida.gr, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.
«Κάθε παράνομη διέλευση βαραίνει την Τουρκία και αναδεικνύει την συστηματική ολιγωρία της στο να τηρήσει την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας», ανέφερε ο υπουργός ζητώντας από την Τουρκία να τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί στην Κοινή Δήλωση του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι νεκροί φθάνουν τους 19 στο πρόσφατο περιστατικό στον Έβρο. Η Τουρκία επιρρίπτει ευθύνες στην Ελλάδα και στην Frontex. Τι πραγματικά έχει συμβεί;
Όποια υπόνοια υπάρχει ότι οι συγκεκριμένοι μετανάστες έφτασαν στα ελληνικά σύνορα ή επαναπροωθήθηκαν στη Τουρκία εντελώς ανυπόστατοι. Αντιθέτως, βρέθηκαν στα τουρκικά σύνορα κοντά στα Ύψαλα. Δεν είναι η πρώτη φορά που άνθρωποι, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, χάνουν τη ζωή τους στην ελληνο-τουρκική μεθόριο. Ωστόσο, κάθε απώλεια ζωής στα σύνορα, εξαιτίας της δράσης κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που κερδοσκοπούν πάνω στον ανθρώπινο πόνο και δυστυχία, είναι πάντοτε μία νέα τραγωδία.
Μια τραγωδία, για την οποία, όμως, η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι δεν είναι ο κατήγορος, αλλά ο απολογούμενος απέναντι στην Ελλάδα και την ευρωπαϊκή κοινότητα. Αντί να διασπείρει με κάθε τρόπο αβάσιμους ισχυρισμούς, ήρθε η ώρα να σταθεί στο ύψος των στιγμών και να τηρήσει, επιτέλους, τα συμπεφωνημένα στην Κοινή Δήλωση του 2016 με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι υποχρεώσεις της, όπως απορρέουν από αυτήν, είναι η αποτροπή παράνομων αναχωρήσεων από το έδαφος της, αλλά και η αποδοχή των υπό επιστροφή μεταναστών που παρανόμως εισήλθαν στην Ε.Ε. Υποχρεώσεις με τις οποίες, σήμερα, όμως, δεν συμμορφώνεται η γείτονα χώρα, ζήτημα που η Ελλάδα θέτει σε κάθε ευκαιρία στα ευρωπαϊκά forα. Και θα συνεχίσει να το κάνει!
Τι σκοπεύει να κάνει η Ελλάδα ώστε να μην βρίσκεται υπόλογη εξαιτίας της Τουρκικής προπαγάνδας;
Κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού από την Τουρκία, αλλά και η συμφυής με αυτήν προπαγάνδα, είναι θνησιγενείς. Γιατί προσκρούει στην αποφασιστικότητα που επέδειξε η χώρα μας στα γεγονότα του Έβρου το 2020, αλλά και καταρρίπτεται από τον σύννομο με το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο τρόπο, με την οποίο φυλάσσουμε τα σύνορα μας. Κάθε παράνομη διέλευση βαραίνει την Τουρκία και αναδεικνύει την συστηματική ολιγωρία της στο να τηρήσει την Κοινή Δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.
Τα γεγονότα του Έβρου, όμως, επέφεραν και ένα ισχυρό πλήγμα στο διπλωματικό γόητρο της γείτονας χώρας. Καθώς έχει, πλέον, αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να επιβάλει στην Ευρώπη τους όρους της με αντάλλαγμα το Μεταναστευτικό. Και αυτή η παραδοχή δημιουργεί τώρα ένταση στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.
Στις διαπραγματεύσεις για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου παρατηρείται στασιμότητα. Ποιες οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας;
Η χώρα μας, από την πρώτη στιγμή, έχει θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις απαράβατες θέσεις της για το νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου. Πρώτον, με την επίτευξη της απαραίτητης ισορροπίας μεταξύ ευθύνης και αλληλεγγύης τον κρατών-μελών και κατ’ επέκταση την ισοκατανομή των βαρών στην ήπειρο. Δεύτερον, την αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων και τη διάνοιξη νέων διαδρόμων επιστροφών προς τρίτες χώρες.
Στη βάση των δύο αυτών προτάσεων, η Ελλάδα έχει σφυρηλατήσει δύο ισχυρές συμμαχίες. Μία με τις χώρες πρώτης υποδοχής της Μεσογείου (MED-5) και μία με την Λιθουανία, την Αυστρία και την Πολωνία. Μάλιστα, στο Βίλνιους πριν δύο εβδομάδε, η πλειονότητα των συμμετεχόντων χωρών συνυπέγραψε Κοινή Δήλωση υπέρ της προστασίας των συνόρων και της χρήσης τεχνολογικών μέσων αποτροπής, συμπεριλαμβανομένων και φυσικών φραγμών, όπου χρειάζεται.
Η χώρα μας, πλέον, στο Μεταναστευτικό διαθέτει ισχυρή φωνή και διαπραγματευτικά όπλα, που δεν είναι άλλα από την αποτελεσματική αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και τη συμπαγή φύλαξη των ανατολικών συνόρων της Ε.Ε.
Η εικόνα των 5 νησιών που σήκωσαν το μεγαλύτερο μέρος του μεταναστευτικό αλλά και γενικότερα της επικράτειας έχει αλλάξει ριζικά με τη αποσυμφόρηση που έχει επιτευχθεί. Δεν υπάρχει η ίδια εικόνα ικανοποίησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Τι σκοπεύετε να κάνετε για αυτό;
Η διατηρήσιμη μείωση των μεταναστευτικών ροών μας επιτρέπει να προχωρήσουμε στον ολοένα και ευρύτερο περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Σήμερα, έχουμε πετύχει την ουσιαστική αποσυμφόρηση των σημείων εισόδου της χώρας, με τη μη μόνιμη παραμονή μεταναστών σε αυτά να μην αποτελεί μία συνθηματολογία, αλλά πραγματικότητα. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, οι διαμένοντες σε νησιά και Έβρο είναι κάτω από 3.000. Από 17 χιλιάδες την ημέρα των εκλογών του 2019.
Αλλά και στην υπόλοιπη χώρα, η αποσυμφόρηση είναι ορατή. Οι διαμένοντες έχουν μειωθεί κατά 49%. Σήμερα φιλοξενούμε συνολικά 28 χιλιάδες μετανάστες σε δομές και διαμερίσματα της ενδοχώρας. Από 48 χιλιάδες την ημέρα των εκλογών. Την τελευταία διετία, έκλεισαν συνολικά 88 δομές φιλοξενίας από τις 121 που παραλάβαμε.
Έχοντας αποσυμφορήσει τα νησιά, έχοντας κλείσει δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα, στόχος του 2022 είναι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Με την ίδια στοχοπροσήλωση, προχωράμε στην απορρόφηση των κραδασμών που δημιουργούνται στις μεγάλες πόλεις από το Μεταναστευτικό. Με κοινές πρωτοβουλίες, με συναρμόδια Υπουργεία, δίνουμε έμφαση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Το κλείσιμο του Ελαιώνα αποτελεί μέρος μια ευρύτερης στρατηγικής που θα ανακοινώσουμε τις προσεχείς εβδομάδες.