Στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ήταν καλεσμένος το μεσημέρι της Τρίτης ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.
Ο κ. Μηταράκης μεταξύ άλλων ρωτήθηκε για το θέμα που διακινούν τα τούρκικα ΜΜΕ, αναδημοσιεύοντας πληροφορίες που μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP την Δευτέρα, σχετικά με την μετακίνηση χιλιάδων μεταναστών προς τα ευρωπαϊκά σύνορα.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ομάδες μεταναστών οργανώνονται μέσω καναλιού που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα Telegram και ήδη «ακολουθούν» 70 χιλ. άτομα. Από το κανάλι αυτό δίνονται πληροφορίες για το τι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι μετανάστες για το ταξίδι προς την Ευρώπη, όπως υπνόσακοι, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες, κουτιά πρώτων βοηθειών κ.α.
Ακόμα δεν έχει γίνε γνωστό πότε θα ξεκινήσει το καραβάνι αλλά και ό τρόπος με τον οποίον θα προσπαθήσουν να φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό έχει γίνει γνωστό μέχρι τώρα είναι ότι θα χωριστεί σε ομάδες 50 ατόμων με έναν επικεφαλής.
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, που μίλησαν ανώνυμα στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η δεκαχρονη παραμονή στην Τουρκία τους κούρασε και πως στόχος τους είναι να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα οι δημιουργοί του συγκεκριμένου καναλιού στο Telegram, στα αλλά κοινωνικά δίκτυα, εδρεύουν στην περιοχή Γενιμπόσνα της Κωνσταντινούπολης.
Τα δημοσιεύματα, που προαναγγέλλουν το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη, προετοιμάζουν το κλίμα για κάτι ανάλογο με αυτό που προηγήθηκε τον Μάρτιο του 2020 και τα γεγονότα του Έβρου.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ανέφερε πως «υπάρχει μια προσπάθεια στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να διώξουν μετανάστες οι Τούρκοι λόγο των δικών τους οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν», ενώ όσον αφορά τα δημοσιεύματα για την μετακίνηση των 70.000 μεταναστών ο κ. Μηταράκης είπε πως δεν έχει ξεκινήσει ακόμα να δημιουργείται αυτό το καραβάνι με τους μετανάστες ενώ έχει ήδη ενημερώσει, την Ευρωπαία Επίτροπο, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ,τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ η FRONTEX έχει πλήρη ενημέρωση και συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ..
Στην συνέχεια ο κ. Μηταράκης ανέφερε επίσης ότι εδώ και μέρες γνώριζαν για την κίνηση αυτή καθώς είχαν τις πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες της Ε.Ε. όπως και τον Μάρτιο του 2020 οπού οχυρώθηκε ο Έβρος.
Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε και στο πρόσφατο περιστατικό με τους 38 μετανάστες στον Έβρο και την «έμφαση που δόθηκε και στο εσωτερικό της χώρας μας και την Ευρωπαϊκή Αριστερά, που δημιουργεί ένα έναυσμα στην Τουρκία, να προσπαθούν να διαδώσουν το μήνυμα ότι η Ευρώπη ανοίγει τα σύνορα της. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το πως διαχειριζόμαστε επικοινωνιακά θέματα μεταναστευτικού για να μην σταλεί σε κάποιους ένα μήνυμα που μπορούν να παρερμηνεύσουν και αυτό να οδηγήσει σε μια έξαρση μέσα στην Τουρκία σε αυτούς που θέλουν να έρθουν στην Ε.Ε. να νομίζουν ότι η πολιτική άλλαξε. Η πολιτική δεν άλλαξε».
Σε ερώτηση όσον αφορά το κύμα θα έρθει από τον Έβρο ή από τα θαλάσσια σύνορα μας αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα ο Υπουργός Μετανάστευσης ανέφερε πως τόσο ο Έβρος όσο και θαλάσσια σύνορα φυλάσσονται στον μέγιστο βαθμό επιφυλακής από τα Σώματα Ασφαλείας όσο και από τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Όσον αφορά την Τουρκική προκλητικότητα ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως « εμείς στα διεθνή φόρα δείχνουμε αυτά που λεει η Τουρκία. Δεν χρειάζεται να τα ερμηνεύσουμε. Οι χάρτες τις Γαλάζιας Πατρίδας, οι δηλώσεις των τούρκων πολιτικών, πλέον δείχνουν μια ξεκάθαρη πολιτική της Τουρκίας η οποία δεν συνάδει με την σχέση που θέλει να έχει η Τουρκία με την Ευρωπαϊκή οικογένεια, ούτε με το σύγχρονο ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο» ενώ ανέφερε επίσης πως η Ελλάδα έχει κάνει πολλά βήματα μπροστά στην αμυντική ενίσχυση της.
Ο Υπουργός αναφέρθηκε επίσης και στο πρόγραμμα REACTION το οποίο παρουσίασε στην ΔΘΕ και τον τρόπο λειτουργίας του.