Στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησαν οι Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και η Ζέφη Δημάδαμα, μέλος κεντρικής πολιτικής επιτροπής ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για όλα τα τρέχοντα θέματα της πολιτικής ατζέντας.
Μέτρα για να μπει φρένο στις ροές των παράνομων μεταναστών από τα σύνορα του Έβρου, αποφασίστηκε να ληφθούν κατά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα επί
εδάφους στο #μεταναστευτικό. Υπάρχουν αυξημένες προκλήσεις στα σύνορα από την #Τουρκία, καθημερινά γίνονται 1.500-1.700 αποτροπές. Αν αυτοί οι άνθρωποι περνούσαν θα ζούσαμε όσα και το 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ. Αυτονόητα η φυλάει τα σύνορά της. pic.twitter.com/gJuGN2b9DV — Νότης Μηταράκης – Notis Mitarachi (@nmitarakis) August 24, 2022
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με μοναδικό αντικείμενο τη φύλαξη των συνόρων στον Έβρο, μετά και τις τελευταίες κινήσεις της Τουρκίας που δείχνουν μια αναζωπύρωση της «κινητικότητας» στα χερσαία σύνορα της χώρας.
Στη διάρκεια της συνεδρίασης, αποφασίστηκε η επέκταση του φράχτη του Έβρου σταδιακά κατά μήκος ολόκληρου του Έβρου ποταμού. Αποφασίστηκε επίσης η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.
Για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Τουρκίας ο Νότης Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σχολίασε: « Αντιμετωπίζουμε στα σύνορα αυξημένα επίπεδα προκλητικότητας, ενώ φέτος είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας. Καθημερινά γίνονται 1.500 αποτροπές στα εθνικά σύνορα. Οι τουρκικές αρχές φέρνουν τους μετανάστες στην όχθη του Έβρου και με απειλή χρήσης βίας τους πιέζουν να έρθουν στις νησίδες του ποταμού, ώστε η Ελλάδα, πιεζόμενη, να τους βάλει στην επικράτειά της. Η τουρκική πλευρά χρησιμοποιεί δύο εναλλακτικές για να φέρει μετανάστες, η μία εναλλακτική είναι με τα ιστιοφόρα να στείλουν απευθείας μετανάστες στην Ιταλία – η Ιταλία δέχεται πια το 80% του μεταναστευτικού μέσω θαλάσσης και η Ελλάδα το 20% – και η δεύτερη εναλλακτική είναι να πηγαίνουν τους μετανάστες στον Έβρο, έξω από τα σύνορα μας. Την ίδια μέρα μία μη κυβερνητική οργάνωση έχει κατά σύμπτωση την λίστα αυτών που βρέθηκαν στην νησίδα, την καταθέτει στο Στρασβούργο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και γίνεται μία φασαρία η Ελλάδα να πάει να τους βρει. Όλο αυτό δημιουργεί μία κερκόπορτα».
Ο υπουργός για την επέκταση του φράχτη υποστήριξε ότι γίνεται κυρίως γιατί το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε ένα εργαλείο για την κατανάλωση της εσωτερικής πολιτικής στην Τουρκία.