Ολοκληρώθηκε με επιτυχία την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 η 3η Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης των Εθνικών Προγραμμάτων (Ε.Π.) των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων 2014-2020, η οποία και έλαβε χώρα στο νησί της Κω.
Στην 3η Συνεδρίαση μετείχαν ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης και με φυσική παρουσία ή μέσω τηλεδιάσκεψης ο Γενικός Γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Εμμανουήλ Λογοθέτης, ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, κ. Γιώργος Σταμάτης, ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Μανώλης Κουτουλάκης και οι Ειδικοί Γραμματείς Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και Συντονισμού Εμπλεκόμενων Φορέων, κ. Ηρακλής Μοσκώφ και κ. Ευάγγελος-Απόστολος Κωνσταντίνου αντίστοιχα.
Συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των αρχών διαχείρισης και των εντεταλμένων αρχών, λοιπών αρμόδιων αρχών της Δημόσιας Διοίκησης και των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων και αντιπροσωπευτικών μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εκπρόσωποι της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Home) και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Τέλος, τις εργασίες της Επιτροπής παρακολούθησαν για πρώτη φορά εκπρόσωποι του Υπουργείου Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας των δύο χωρών στα αντίστοιχα θέματα.
Στα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης παρουσιάστηκε το βασικό πλαίσιο της υλοποίησης των εθνικών προγραμμάτων και η πρόοδος υλοποίησης αυτών καθώς οι προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν και εγκρίθηκαν οι Εκθέσεις Υλοποίησης έτους 2021 των Ε.Π. ΤΑΜΕ & ΤΕΑ 2014-2020, οι τροποποιήσεις των Ε.Π. καθώς και η πρόοδος των δράσεων της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.) του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως εντεταλμένης αρχής. Επίσης, η Επιτροπή Παρακολούθησης ενημερώθηκε για το Σχεδιασμό των νέων εθνικών προγραμμάτων ενόψει της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και ενέκρινε τον στρατηγικό σχεδιασμό της Διαχειριστικής Αρχής και τα σχέδια των Ε.Π. Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων.
Στο πλαίσιο των διεργασιών της 3ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης πραγματοποιήθηκε επιτόπια επίσκεψη στη νέα Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Κω, όπου διαπιστώθηκε από τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου διαπιστώθηκε η αλλαγή στις συνθήκες φιλοξενίας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ενώ πραγματοποιήθηκε περίπλους με τα νέας τεχνολογίας πλοία του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή στη νήσο Ψέριμο, παρουσία του αρχηγού του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Αντιναύαρχου Λ.Σ., κ. Γεωργίου Αλεξανδράκη.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πεπραγμένων της τελευταίας περιόδου παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία ενώ για την παρούσα περίοδο ανέφερε με νόημα ότι:
“Δεν εφησυχάζουμε γιατί τα κυκλώματα λαθροδιακινητών περιμένουν και η Τουρκία είναι πάντα διατεθειμένη να εργαλειοποιήσει τον πόνο και την αγωνία απελπισμένων ανθρώπων» καθώς και ότι «η χώρα μας δίνει έμφαση στη νόμιμη μετανάστευση και παράλληλα προσπαθεί να βάλει τέλος στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών“
Σε άλλο σημείο επισήμανε ότι “η Διαχειριστική Αρχή έχει καταφέρει να αντιστρέψει τον χαμηλό ρυθμό απορρόφησης κονδυλίων των προηγούμενων ετών. Η αντιστροφή του κλίματος αποτυπώνεται στο ρεκόρ απορρόφησης του τελευταίου έτους. Συγκεκριμένα πέτυχε για το οικονομικό έτος 2021 διπλάσια απορρόφηση στο AMIF και σχεδόν διπλάσια στο ISF.”
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου έθεσε ως στόχους για την προγραμματική περίοδο 2021-2027 την ενίσχυση των υποδομών (φυσικών και τεχνολογικών) αποτροπής και επιτήρησης συνόρων στον Έβρο, την ολοκλήρωση και περαιτέρω επέκταση του ΕΣΟΘΕ, την προμήθεια συστήματος επιτήρησης συνόρων για την Ελληνική Αστυνομία (ΠΕΚΟΔΙΣΜΕ), την προμήθεια οχημάτων και drones, την προμήθεια σκαφών και πλοίων πολλαπλής χρήσης, την προμήθεια συστημάτων υψηλής τεχνολογίας για τη φύλαξη των συνόρων, την λειτουργική και τεχνολογική υποστήριξη της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης και της Υπηρεσίας Ασύλου και την περαιτέρω αναβάθμιση των υπηρεσιών νόμιμης μετανάστευσης.
Ο κ. Μηταράκης υπογράμμισε ότι “η χώρα μας δίνει έμφαση στη νόμιμη μετανάστευση και παράλληλα προσπαθεί να βάλει τέλος στα κυκλώματα των λαθροδιακινητών. Όμως, σε αυτήν την περίοδο αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας, απαιτείται εγρήγορση και οξυμένα αντανακλαστικά. Βρισκόμαστε σήμερα σε ένα από τα νησιά που βιώνουν αυτήν την ιδιαίτερη συνθήκη και αυτό έχει για μένα μια ξεχωριστή σημειολογία”, συμπληρώνοντας πως:
“η χώρα μας ενισχύει την αποτρεπτική της ικανότητα, θωρακίζεται και προστατεύει ενεργά τα σύνορα της. Και προστατεύει τα σύνορα της απέναντι σε διχαστικές φωνές, στοχευμένη προπαγάνδα και ψευδή δημοσιεύματα. Με σεβασμό πάντοτε στο Διεθνές Δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα“
“Η Ελλάδα πλέον δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των μεταναστευτικών ροών με την αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητοστάκη να έχει απτά αποτελέσματα και στην πορεία των μεταναστευτικών ροών,αλλά και στις τοπικές κοινωνίες που στο παρελθόν σήκωσαν δυσανάλογο βάρος”, κατέληξε χαρακτηριστικά. Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Esteban Alberto Castro Fernandez, αναγνώρισε τη δουλειά και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια αναφέρθηκε στον μελλοντικό προγραμματισμό, λέγοντας:
“Εργάζεστε πολύ σκληρά φέτος για τον προγραμματισμό των νέων εθνικών προγραμμάτων AMIF-BMVI-ISF που πρέπει να εγκριθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, ώστε να μπορείτε να υλοποιήσετε τη συνολική κατανομή τους στα επτά χρόνια που έχετε μπροστά σας“
Παράλληλα κατέθεσε “δύο ιδέες για την επόμενη Επιτροπή Παρακολούθησης”, όπως ανέφερε, οι οποίες είναι η σχέση συνεργασίας, η συμπληρωματικότητα και οι συνέργειες. που είναι μια εταιρική σχέση, η συμπληρωματικότητα και οι συνέργειες. “Και δεν είναι μόνο η στενότερη συνεργασία με Υπουργεία, το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Αστυνομία που υπήρξαν άριστοι συνεργάτες όλα αυτά τα χρόνια” σημείωσε, προσθέτοντας τις τοπικές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς και την Κοινωνία των Πολιτών. “Χρειάζεται λοιπόν στενότερη συνεργασία και είμαι σίγουρος ότι θα επιτευχθεί τα επόμενα επτά χρόνια” κατέληξε.