Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές

Από το βήμα της Βουλής και με αφορμή τα όσα δραματικά συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, ο Νότης Μηταράκης διαμήνυσε πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί να είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές.

«Έχουμε ξεκάθαρα διαμηνύσει, ότι δεν θα δεχθούμε, όπως την περίοδο 2015-19, να είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για παράνομες μεταναστευτικές ροές, κατά παράβαση του άρθρου 31 της Συνθήκης της Γενεύης», είπε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στο πλαίσιο συζήτησης, στη Βουλή, νομοσχεδίου που επιφέρει τροποποιήσεις στις διαδικασίες απελάσεων και επιστροφών. Ο κ. Μηταράκης επεσήμανε μάλιστα, πως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος εργάζονται για την φύλαξη των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων.

Στην ομιλία του χαρακτήρισε διαχειρίσιμη σε όλα τα επίπεδα την κατάσταση που επικρατεί στο μέτωπο του μεταναστευτικού/προσφυγικού, λέγοντας πως «ανακτήσαμε τον έλεγχο του μεταναστευτικού και κατ’ επέκταση τη διεθνή αξιοπιστία της χώρας μας». Όπως είπε, οι μεταναστευτικές ροές, το τελευταίο 12μηνο έχουν μειωθεί κατά 86% και μάλιστα, στα νησιά κατά 95%, ενώ στο 7μηνο μειώθηκαν κατά 77% οι διαμένοντες στα νησιά και κατά 45% στην ενδοχώρα. Πλέον, στις δομές και στο ΕΣΤΙΑ έχουμε 37.000 διαμένοντες και 9.000 που ετοιμάζονται για αναχώρηση».

Αναφερόμενος στο συζητούμενο νομοσχέδιο είπε ότι σκοπός των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι «η επίλυση των ζητημάτων που προκύπτουν κατά την εφαρμογή των διατάξεων περί απελάσεων και επιστροφών και κατά το δυνατόν, περιορισμός των περιθωρίων για την καταχρηστική άσκηση δικαιωμάτων από τους προς απέλαση ή επιστροφή υπηκόους τρίτων χωρών». Στόχος, πρόσθεσε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι «ο σαφής διαχωρισμός των διοικητικών διαδικασιών απέλασης που εφαρμόζεται στις περιπτώσεις αλλοδαπών εν γένει που συλλαμβάνονται λόγω παράνομης χερσαίας ή θαλάσσιας διέλευσης των εξωτερικών συνόρων της Χώρας, από τις διαδικασίες επιστροφής που εφαρμόζονται σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων