Την πρόθεση της χώρας να παράσχει προσωρινή φιλοξενία σε προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, ανέδειξε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 και τους δημοσιογράφους, Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου.
Σε ερώτηση για τη διαδικασία εισόδου των Ουκρανών προσφύγων ανέφερε ότι: «Η Ευρώπη θα εφαρμόσει για πρώτη φορά μία οδηγία που θεσπίστηκε προ εικοσαετίας αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ για μία ταχεία διαδικασία εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση μαζικά εκτοπισμένων αλλοδαπών». Επιπλέον επισήμανε ότι στο ελληνικό δίκαιο προϋπάρχει με το προεδρικό διάταγμα 80 του 2006.
Περιγράφοντας τη διαδικασία, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ανέφερε χαρακτηριστικά:
«Φτάνουν στα σύνορα και λαμβάνουν μία έκτακτη άδεια που τους δίνει το δικαίωμα παραμονής για έναν χρόνο, τους δίνει άμεσα το δικαίωμα εργασίας, πολλοί από αυτούς που θα έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική, ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας και αυτό δεν τους απορρίπτει το δικαίωμα να υποβάλουν αίτημα ασύλου αλλά καλύπτονται από αυτό το προσωρινό μέτρο το οποίο μπορεί να παραταθεί διότι η Ευρώπη θεωρεί ότι αυτό είναι το κατάλληλο εργαλείο».
Ο κ. Μηταράκης, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες για όσα προβλέπονται στο προεδρικό διάταγμα, επισήμανε ότι «προβλέπεται και το δικαίωμα εργασίας και το δικαίωμα οικογενειακής επανένωσης. Είναι μια πιο γρήγορη και απλή διαδικασία, από τη διαδικασία ασύλου. Το οποίο όμως να σημειώσω, δεν εμποδίζει κανέναν από αυτούς που έρχονται με την προσωρινή διαδικασία, αν κρίνει ότι οι συντρέχουν οι προϋποθέσεις να υποβάλει ατομικό αίτημα ασύλου αλλά δεν θα χρειαστεί. Η ασφάλεια που παρέχεται από το προεδρικό διάταγμα είναι πλέον του επαρκούς».
«Η Ελλάδα είναι ανοιχτή στη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων» επισήμανε ο κ. Μηταράκης συμπληρώνοντας ότι τέθηκε από τον ίδιο στο συμβούλιο Υπουργών το θέμα της υποχρεωτικής συμμετοχής όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαδικασία ανακατανομής προσφυγικών ροών από την Ουκρανία.
«Θεωρούμε υποχρέωσή μας να συμμετάσχουμε σε αυτή την ανθρωπιστική αλυσίδα, το είπα χθες στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων, πρέπει να γίνει υποχρεωτικό για όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλλουν στην ανακατανομή ροών από την Ουκρανία. Όπως το ζητήσαμε εμείς όταν είχαμε την κρίση από την Τουρκία, είναι θέμα αρχών να το λέμε και τώρα όταν εμείς πρέπει να βοηθήσουμε τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διευκρινίζοντας για τον μηχανισμό διαχείρισης των προσφυγικών τόνισε ότι «μέχρι στιγμής ούτε η Πολωνία, ούτε η Ουγγαρία, ούτε η Ρουμανία, έχουν ζητήσει βοήθεια», προσθέτοντας ότι «θεωρούν ότι μπορούν να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες χιλιάδες των αφίξεων, τις οποίες βλέπουν με ένα ιδιαίτερο θετικό τρόπο».
«Αυτό που παίζει καταλυτικό ρόλο μέσα στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή και έχει αποτρέψει μια ανθρωπιστική κρίση στα σύνορα, είναι η μεγάλη στήριξη που δίνει η Ουκρανική ομογένεια, που υπάρχει σε πολλές χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη φιλοξενία φίλων, γνωστών, συγγενών στα σπίτια τους», κατέληξε χαρακτηριστικά.