Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης. Ο κ. Μηταράκης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Εσωτερικών, κ. İsmail Çataklı, πραγματοποιήσε αυτοψία πάνω από τις περιοχές που χτυπήθηκαν από τους φονικούς σεισμούς.
Στη συνέχεια επισκέφθηκε το Camp προσφύγων Boynuyoğun, που βρίσκεται στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Το εν λόγω Camp, το οποίο περιλαμβάνει κέντρο υγείας και κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, είχε δημιουργηθεί για τους Σύρους πρόσφυγες, ενώ μετά τους καταστροφικούς σεισμούς φιλοξενεί και τους σεισμόπληκτους πολίτες. Σήμερα φιλοξενεί 11.000 άτομα, εκ των οποίων οι 5.000 είναι άτομα που βρέθηκαν εκεί μετά τους σεισμούς.
Όπως δήλωσε, “η Τουρκία ανταποκρίθηκε πολύ γρήγορα στις ανάγκες που προέκυψαν από το σεισμό και ευελπιστούμε ότι θα επιτευχθεί το συντομότερο η ανοικοδόμηση της περιοχής. Όσοι σεισμοί και να γίνουν οι χώρες θα παραμείνουν γείτονες. Στην Ελλάδα μπορείτε να βλέπετε έναν καλό σύμμαχο”.
Στην συνέχεια, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, κ. Süleyman Soylu, και προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις.
Συγκεκριμένα ο κ. Μηταράκης τόνισε πως η βοήθεια που έστειλε η Ελλάδα μετά τους φονικούς σεισμούς, «είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για το γείτονα μας». Όπως είπε ο κ. Μηταράκης, «είναι μια επίσκεψη φιλίας και στήριξης στους γείτονες μας» και συμπλήρωσε πως «και η Ελλάδα θα βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί και σε διεθνές επίπεδο για την στήριξη της Τουρκίας για την ανασυγκρότηση». Αναφορικά με τις σχέσεις των δύο χωρών είπε: «Για τα μεγάλα θέματα ποτέ δε θα συμφωνήσουμε σε όλα. Δεν πειράζει. Πρέπει να αποφασίσουμε οι κυβερνήσεις μας, να περάσουμε σε μία καλύτερη περίοδο τα επόμενα χρόνια. Θέλω όμως να εστιάσω στα δυο βασικά ζητήματα. Πρώτον στις χιλιάδες απώλειες ζωών, και εδώ θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν. Δεύτερον, στο θετικό μήνυμα για την πολύ μεγάλη προσπάθεια και επιτυχία για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης».
Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών, κ. Süleyman Soylu τόνισε πως «ζήσαμε έναν από τους μεγαλύτερους σεισμούς. Έχει επηρεάσει 13.5 εκατ. ανθρώπους. Πάνω από 650.000 κατοικίες, 56.000 κτήρια κατεδαφίστηκαν ή θα κατεδαφιστούν. Πολύ σημαντική η επίσκεψη σας σήμερα. Στις 58 μέρες από σεισμό, έχουμε στήσει 650.000 σκηνές και πάνω από 50.000 κοντέινερ, 20.000 κινητές τουαλέτες και 10.000 μπάνια για ντους». Τόνισε στην συνέχεια πως «πιστεύουμε ότι σε ένα έτος θα έχουμε επουλώσει τις πληγές σε μεγάλο βαθμό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω στο πρόσωπο σας όλη την Ελλάδα για τα σωστικά συνεργεία. Έχετε συμβάλει σημαντικά στις επιχειρήσεις διάσωσης. Μας βοηθήσετε για την προσωρινή στέγαση των ανθρώπων. Εκ μέρους του λαού μας, σας ευχαριστούμε για αυτή τη σημαντική συνεισφορά που κάνετε σε μια δύσκολη περίοδο για εμάς. Και θεωρούμε την σημερινή επίσκεψη ως ένα σημαντικό σύμβολο της φιλίας μεταξύ των δυο χωρών. Χαιρετίζουμε και αντιμετωπίζουμε με ικανοποίηση την ισχυρή βοήθεια που παρείχε η Ελλάδα στην Τουρκία».
Αναλυτικά η δήλωση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη:
«Είναι πραγματική χαρά που ξαναβρισκόμαστε έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες. Η Ελλάδα συγκλονίστηκε από τις επιπτώσεις του σεισμού στην Τουρκία. Η βοήθεια που έστειλε ήταν το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για το γείτονα μας. Σήμερα έχω εντυπωσιαστεί από δύο πράγματα. Από το μέγεθος της φυσικής καταστροφής που την είδαμε με τα μάτια μας και που την περιγράψατε. Το δεύτερο είναι από την ταχύτητα και το βάθος της αντίδρασης της τουρκικής κυβέρνησης. Είδα μια πόλη που έχει πληγεί από την καταστροφή αλλά και από την άλλη έχει σταθεροποιηθεί εντός 58 ημερών. Είναι σημαντικό να υπάρχει ευρωπαϊκή βοήθεια, για να τελειώσει η ανασυγκρότηση σε ένα έτος. Όλη η προσοχή σας είναι στο θέμα του σεισμού. Είναι μια επίσκεψη φιλίας. Είναι επίσκεψη στήριξης στους γείτονες μας. Η Ελλάδα θα βοηθήσει στο βαθμό που μπορεί και σε διεθνές επίπεδο για την στήριξη της Τουρκίας για την ανασυγκρότηση. Για τα μεγάλα θέματα ποτέ δε θα συμφωνήσουμε σε όλα. Δεν πειράζει. Πρέπει να αποφασίσουμε οι κυβερνήσεις μας, να περάσουμε σε μία καλύτερη περίοδο τα επόμενα χρόνια. Θέλω όμως να εστιάσω στα δυο βασικά ζητήματα. Πρώτον στις χιλιάδες απώλειες ζωών, και εδώ θα ήθελα να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τις χιλιάδες ζωές που χάθηκαν. Δεύτερον, στο θετικό μήνυμα για την πολύ μεγάλη προσπάθεια και επιτυχία για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης».
Τέλος, ο κ. Μηταράκης, συμπλήρωσε πως «είναι σημαντικό το πως εκφράζονται οι κυβερνήσεις, για να περνάει το θετικό μήνυμα. Έχει αυξηθεί πολύ η επικοινωνία των δύο λαών. Εγώ ζω στη Χίο, όπου κάθε Σαββατοκύριακο επισκέπτονται το νησί μας παρά πολλοί επισκέπτες από την Τουρκία. Και θα χαρώ μετά τις εκλογές να σας φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα».