Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Μηταράκης σε ΣΥΡΙΖΑ: Αναπαράγει προπαγάνδα εις βάρος της χώρας, αναπολεί την πολιτική των «ανοικτών συνόρων»

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ δίνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

Ο κ. Μηταράκης σε δήλωσή του σημειώνει πως «Για πολλοστή φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τις ιδεοληψίες του και όχι το εθνικό συμφέρον», ενώ τονίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει προπαγάνδα εις βάρος της χώρας, προσπαθώντας να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη».

Από πλευράς του ο Νότης Μηταράκης απαντά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «αναπολεί ξεκάθαρα την πολιτική των “ανοικτών συνόρων” που εφάρμοσε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, ξεχνώντας τις ολέθριες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Η ανακοίνωση του Νότη Μηταράκη:

HTML tutorial

«Για πολλοστή φορά, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει τις ιδεοληψίες του και όχι το εθνικό συμφέρον. Γιατί γνωρίζει πολύ καλά πως παλαιότερες καταγγελίες περί υποτιθέμενων επαναπροωθήσεων εξετάζονται ενδελεχώς από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, καθώς η χώρα μας διαθέτει ανεξάρτητους μηχανισμούς διερεύνησης καταγγελιών.

Μάλιστα, σε χθεσινή ανακοίνωση μου επανέλαβα ότι οι συντάκτες διαφόρων εκθέσεων, όταν κλήθηκαν να παρουσιάσουν συγκεκριμένες αποδείξεις, ουδέποτε συνεργάστηκαν με τις αρμόδιες αρχές. Δυστυχώς, ο ΣΥΡΙΖΑ αναπαράγει προπαγάνδα εις βάρος της χώρας, προσπαθώντας να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη.

Αναπολεί ξεκάθαρα την πολιτική των “ανοικτών συνόρων” που εφάρμοσε κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του, ξεχνώντας τις ολέθριες επιπτώσεις για τις τοπικές κοινωνίες και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα και στα μεγάλα αστικά κεντρα. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει με αποφασιστικότητα να προστατεύει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σεβασμό στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο».

Νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή του πως «η κυβέρνηση, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, είτε απαξιώνει συστηματικά όσους ζητούν να ελεγχθούν αυτά που καταγγέλλονται επί μήνες από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και αξιωματούχους, είτε αρνείται συστηματικά να διερευνήσει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και εξαφανίσεις με τρόπο ουσιαστικό».

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Ακόμη μια φορά κορυφαία διεθνή έντυπα, μετά μάλιστα από ενδελεχή έρευνα, καταγγέλλουν την χώρα για παράνομες πρακτικές στη συνοριακή διαδικασία. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση, παρά τη σοβαρότητα του θέματος, είτε απαξιώνει συστηματικά όσους ζητούν να ελεγχθούν αυτά που καταγγέλλονται επί μήνες από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς και αξιωματούχους, είτε αρνείται συστηματικά να διερευνήσει τις καταγγελίες για επαναπροωθήσεις και εξαφανίσεις με τρόπο ουσιαστικό, όπως άλλωστε έχουμε ζητήσει πολλάκις στη Βουλή, αλλά ζητά μετ’ επιτάσεως και η Ευρωπαία Επίτροπος.

Για τη χώρα η τήρηση του διεθνούς δικαίου, της Συμβάσης της Γενεύης, της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είναι κομβική υποχρέωση και σημαντικό όπλο στην εξωτερική πολιτική της. Στο πλαίσιο αποτελεσματικής διαχείρισης προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών δεν πρέπει να αφήνεται καμία εντύπωση έκπτωσης από αυτό το πλαίσιο όπως και από τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης που πρέπει να υπηρετεί η Ευρώπη. Γι αυτό άλλωστε οφείλουμε να διεκδικούμε ένα Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου που θα βασίζεται σε δίκαιο επιμερισμό των αιτούντων ασύλου, μετεγκαταστάσεις προσφύγων από τις πρώτες ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής, καθώς και συνεργασία με τρίτες χώρες για επανεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη, εξάρθρωση δικτύων διακινητών και έναν αποτελεσματικό μηχανισμό επιστροφών. Μόνο στο πλαίσιο αυτό μπορούν να προληφθούν και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά φαινόμενα εργαλειοποίησης προσφύγων και μεταναστών.

Ο κος Μηταράκης όμως αντί να ενσκήψει στη διερεύνηση και να συμμορφωθεί με το αίτημα της αρμόδιας Ευρωπαίας Επιτρόπου για εγκαθίδρυση ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης της τήρησης της διασυνοριακής διαδικασίας, συνεχίζει να προσκολλάται στο αφήγημα περί fake news και τουρκικής προπαγάνδας, απαντώντας με ευφυολογήματα και σοφιστείες.

Επιτέλους σοβαρευτείτε, απαντήστε με στοιχεία και σταματήστε να εκθέτετε τη χώρα, επιβεβαιώνοντας το αφήγημα ότι στο πλαίσιο του δόγματος του “τελευταίου φυλακίου της Δύσης προς Ανατολάς” η Ελλάδα κάνει τη «βρώμικη δουλειά» για λογαριασμό της υπόλοιπης ΕΕ που κλείνει τα μάτια για να μην αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί.

Καλούμε την Κυβέρνηση να βάλει σε απόλυτη προτεραιότητα την αξία της ανθρώπινης ζωής, να διερευνήσει τις καταγγελίες και να δώσει ακριβείς απαντήσεις στις ανωτέρω κατηγορίες.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων