Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ και τις εργασίες της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων τοποθετήθηκε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης κάνοντας ευθεία αναφορά στις προσπάθειες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και τονίζοντας πως θα πρέπει να καταπολεμηθούν τα δίκτυα λαθροδιακίνησης τα οποία επιχειρούν να περάσουν ανθρώπους από την Τουρκία ή τη Λιβύη προς την Ευρώπη.
«Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση, ειδικά εντός της Συμμαχίας»
«Έχουμε κάνει δημόσια έκκληση στις τουρκικές αρχές για την αποτροπή περαιτέρω παράνομων αναχωρήσεων από τις ακτές της. Θα περίμενε κανείς από δύο χώρες του ΝΑΤΟ, όποιες και αν είναι οι διαφορές τους, να μπορούν να συμφωνήσουν για να αποτρέψουν αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να προστατεύει τα σύνορά της, με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Και θα εργαστεί εποικοδομητικά για την βελτίωση της συνεργασίας, ενισχύοντας την συμμαχίας μας. Σε αυτό το πνεύμα πρέπει να εμπλέξουμε/συμπεριλάβουμε όλες τις χώρες της περιοχής, και να παρέχουμε υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο», ανέφερε, μιλώντας στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.
Ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως η Βορειοατλαντική Συμμαχία μετρά 73 χρόνια και σε αυτά μπορεί κανείς να εντοπίσει τις επιτυχίες στη διατήρηση της ασφάλειας των κρατών μελών αλλά και του ίδιου του κόσμου. Όπως είπε, «εκεί όπου η μετανάστευση μετατρέπεται σε γεωπολιτικό εργαλείο, τότε γίνεται ζήτημα ασφάλειας, μια μορφή υβριδικής απειλής».
«Η διευκόλυνση μετάβασης ανθρώπων σε μία χώρα με στόχο την αποσταθεροποίησή της είναι κάτι που προφανώς δεν είναι αποδεκτό», είπε ενώ συμπλήρωσε πως η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιδείνωσε την κατάσταση στο μεταναστευτικό. «Παρέχουμε άμεση πρόσβαση και προσωρινή προστασία σε όλους τους εκτοπισμένους Ουκρανούς. Άνθρωποι που έρχονται απευθείας στις χώρες μας, από εμπόλεμη ζώνη», είπε.
Η Σύμβαση της Γενεύης, το βασικό μέσο του διεθνούς δικαίου για το άσυλο, είναι θεμελιώδης στα νομικά μας συστήματα», ξεκαθάρισε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.
«Παρέμβαση επικεντρωμένη στις προκλήσεις ασφαλείας που θέτει η μετανάστευση»
«Προτεραιότητα είναι να μειωθεί το επίπεδο των παράνομων αφίξεων στην Ελλάδα και για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες. Ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεργάζομαι με τους συναδέλφους μου στην ΕΕ για να ενισχύσουμε την κοινή μας στρατηγική, καθώς διαμορφώνουμε νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.
«Η παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κυριαρχεί στην ατζέντα»
«Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ευρώπη, και ειδικότερα, η Πολωνία, η Λιθουανία και η Λετονία, αντιμετώπισαν μια κραυγαλέα προσπάθεια εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από τη Λευκορωσία, προσπάθεια που απέτυχε και που οδήγησε στην πλήρη υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τα επηρεαζόμενα Κράτη-Μέλη», ανέφερε ο υπουργός.
Η εισβολή της Ρωσίας προκάλεσε τον ταχύτερο και μεγαλύτερο εκτοπισμό αμάχων παγκοσμίως εδώ και δεκαετίες, καθώς 14 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
«Η απάντηση του ΝΑΤΟ ήταν άμεση στην άνευ προηγουμένου κίνηση της Ρωσίας, να επιτεθεί σε ευρωπαϊκή χώρα αυτή τη στιγμή. Υποστηρίξαμε την Ουκρανία με όλους τους δυνατούς τρόπους. Η κρίση σταθεροποίησε τη συμμαχία μας», τόνισε.
«Απαιτείται καλύτερη συνεργασία στο πλαίσιο της Συμμαχίας, αλλά και με τις γειτονικές χώρες»
«Το 2021 επισκέφτηκα την Άγκυρα, όπου ο αξιότιμος συνάδελφός μου, κ. Süleyman Soylu, παρουσίασε τις προσπάθειες της Τουρκίας για την καλύτερη διασφάλιση των ανατολικών της συνόρων. Έμποροι ανθρώπων, για τεράστια οικονομικά οφέλη, μετακινούν ανθρώπους από χώρα σε χώρα, που έχουν ως στόχο να φτάσουν στην κεντρική Ευρώπη. Πρέπει όλοι να προστατεύσουμε τα σύνορά μας και στις δύο πλευρές, και να ενισχύσουμε τη διμερή και πολυμερή μας συνεργασία για την αντιμετώπιση των δικτύων λαθρεμπορίας.
«Η Ελλάδα προστατεύει καθημερινά τα σύνορά της»
Οι ροές μειώθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο το 2015, από 72 χιλιάδες το 2019 σε 8500 το 2021 και περίπου 15 χιλιάδες το 2022.
«Έχουμε επενδύσει σημαντικά στη βελτίωση των παροχών μας για το άσυλο. Σήμερα λειτουργούν 34 Κέντρα Υποδοχής, κατασκευάζονται νεότερες δομές, που πληρούν τα αυστηρά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι εκκρεμότητες ασύλου από 200.000 αιτήσεις έχουν μειωθεί σε 25.000 , ενώ δίνεται προτεραιότητα στην προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων», ανέφερε ο Νότης Μηταράκης.