Συνέντευξη του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου και Βουλευτή Χίου με τη Νέα Δημοκρατία στην ιστοσελίδα stonisi.gr
«Ο καταυλισμός της Βάστριας θα έχει όταν εγκαινιαστεί πριν από το Πάσχα του 2023 ονομαστική δύναμη 3.000 ατόμων. Με προοπτική οι υποδομές να αυξηθούν σε επίπεδο δυνατότητας φιλοξενίας 5.000 ατόμων» αποκάλυψε μιλώντας στο «Ν» ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου Νότης Μηταράκης. Όπως σημείωσε πάντως «το όριο της πραγματικής χρήσης τέτοιων δομών όπως συμβαίνει και στη Σάμο δεν μπορεί να υπερβαίνει σε φυσιολογικές συνθήκες τα 1.000 με 1.500 άτομα. Κάτι που συμβαίνει και στην περίπτωση του Καρά Τεπέ».
Στη συνέντευξη του ο κ. Μηταράκης διέψευσε κατηγορηματικά την προοπτική η δομή της Βάστριας να φιλοξενεί αιτούντες άσυλο από όλα τα νησιά του Αιγαίου. «Δεν μεταφέραμε ποτέ αλλοδαπούς από νησί σε νησί. Ούτε εμείς ούτε και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν υπάρχει καν λόγος μεταφοράς. Ακόμα και η Χίος έχει σήμερα δομή, όχι όπως εμείς θα τη θέλαμε, δυναμικότητας φιλοξενίας 1.000 ατόμων που σήμερα φιλοξενεί 300 – 350 άτομα. Βέβαια η δομή της Χίου δεν είναι αυτή που θέλουμε. Αλλά δομή στη Χίο υπάρχει. Η νέα δεν προχωρά λόγω νομικών κωλυμάτων που έχει προκαλέσει ο Δήμος Χίου» είπε ο κ. Υπουργός.
Ένας εργαζόμενος προς ένα φιλοξενούμενο
Στη δομή της Βάστριας θα απασχολούνται περίπου 500 άτομα. Με τους Αστυνομικούς και όλο το άλλο προσωπικό θα υπάρχει περίπου μια σχέση ένας εργαζόμενος προς ένα φιλοξενούμενο. «Το μεταναστευτικό έχει και μια θετική ανάγνωση» σημείωσε ο κ. Μηταράκης. Και συνέχισε: «Δημιουργείται ένας ικανός αριθμός θέσεων εργασίας. Δεν ονειρευόμαστε βέβαια αυτήν την ανάπτυξη αλλά η πραγματικότητα είναι ότι τα νησιά είναι πύλη εισόδου. Δεν είναι κακό να αναγνωρίσουμε σε αυτή την πραγματικότητα και ένα θετικό πρόσημο και να μην κυριαρχούν μόνο οι αρνητικές επιπτώσεις».
Σχετικά με το αν τα εγκαίνια της Βάστριας θα σημάνουν και το κλείσιμο της δομής του Καρά Τεπέ ο Υπουργός μετανάστευσης και ασύλου σημείωσε ότι αυτό είναι αυτονόητο. Όσον αφορά το μέλλον του σημερινού πολυσυζητημένου καταυλισμού ο κ. Μηταράκης σημείωσε πως μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης θα χρηματοδοτήσει όποια πρόδρομα έργα του ζητηθούν και εφόσον του ζητηθούν. Προς το παρόν πάντως δεν του έχει ζητηθεί τίποτα.
Για το μέλλον της Μόριας
Για το θέμα της αξιοποίησης του στρατοπέδου όπου βρισκόταν ο καταυλισμός της Μόριας ο κ. Μηταράκης τόνισε πως περιμένει το πράσινο φως για να προχωρήσει στη χρηματοδότηση του Δήμου Μυτιλήνης για την αγορά του στρατοπέδου από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας στο οποίο ανήκει.
Για τη δομή της Βάστριας ο κ. Μηταράκης υποστήριξε ότι υπάρχει πλήρης σχεδιασμός βιολογικού καθαρισμού και διάθεσης των όποιων υπολειπόμενων λυμάτων, ύδρευσης και φυσικά τίποτα δεν θα καταλήγει στον κόλπο της Καλλονής. «Η δομή κατασκευάζεται με την Ευρωπάική Επιτροπή και υπάρχει η μέγιστη ευαισθησία σε θέματα περιβάλλοντος».
Στο ερώτημα περί της δημιουργίας της δομής μέσα σε χώροι πρασίνου ο Υπουργός είπε ότι για κάθε προτεινόμενη περιοχή υπάρχει από κάποιον επιχείρημα γιατί δεν πρέπει να γίνει. Προτάσεις όμως για τη δημιουργία της δομής δεν υπήρξαν. Οπότε και επιλέχθηκε ο συγκεκριμένος χώρος».
Οι «δύσκολες» μέρες του 2020
Για τα γεγονότα στη Λέσβο και στη Χίο το Φεβρουάριο του 2020 ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι οφείλονται σε επιλογή της Αστυνομίας. «Επέλεξαν, είπε, να φέρουν ισχυρές Αστυνομικές δυνάμεις, θεωρώντας πως αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε επεισόδια. Αποδείχτηκε αυτό μια λάθος εκτίμηση».
Πάντως είπε «ήταν δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν ήταν εύκολο να έχεις απέναντι σου προσωπικούς σου φίλους». Αλλά κατάληξε «αυτές οι δύσκολες στιγμές για τα νησιά με μετανάστες ξανά στα λιμάνια της Μυτιλήνης και της Χίου το Μάρτιο του ίδιου χρόνου ήταν περισσότερο ανησυχητικά απ’ ότι τα επεισόδια».
Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά και σε θέματα κεντρικής πολιτικής σκηνής.