Στις Βρυξέλλες υπάρχουν πανίσχυρα λόμπι και οι ΜΚΟ αποτελούν ένα πανίσχυρο πολιτικό λόμπι στην Ε.Ε. που πολύ συχνά παίρνει τον λόγο σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκφράζουν τις απόψεις μιας πιο ανοιχτής πολιτικής και καταφέρονται εναντίον των χωρών οι οποίες φυλάνε τα σύνορά τους, ανέφερε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στον τον Θάνο Σιαφάκα, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, εάν είναι πιθανό, οργανώσεις που συνεργάζονται με κυκλώματα διακινητών να έχουν διεισδύσει στην ΕΕ, σε βαθμό που να “μπλοκάρουν” κονδύλια για έργα όπως ο φράχτης του Έβρου.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης ανέφερε σε συνέντευξή του στην εκπομπή «To GPS της Επικαιρότητας», ότι «υπάρχει μια πολιτική διασύνδεση, υπάρχουν οργανώσεις οι οποίες έχουν ένα πολύ έντονο πολιτικό ρόλο, έχουν το πιθανότατο και μια συγκεκριμένη ιδεολογία οι οποίοι θέλουν να μην διαταραχθεί το πρόβλημα των πολύ μεγάλων ροών που έχει η Ευρώπη».
«Κάθε άνθρωπος που περνάει παράνομα στην Ελλάδα σημαίνει 3000- 4.000 ευρώ το άτομο για τα κυκλώματα λαθροδιακινητών και υπάρχουν και περιπτώσεις, δεν είναι πολλές αλλά υπάρχουν περιπτώσεις, που υπάρχει μια συνεργασία κυκλωμάτων από την Τουρκία με κυκλώματα στην Ελλάδα και με ΜΚΟ που εμφανίζονται ως ΜΚΟ αλλά ουσιαστικά και αυτά συμμετέχουν στην λαθροδιακίνηση. Η αλήθεια είναι ότι από το 2015 μέχρι το 2019 που είχαμε αυτές τις πολύ μεγάλες αφίξεις, είχε δημιουργηθεί μια πολύ μεγάλη “βιομηχανία”, η οποία εξυπηρέτησε όλη αυτή τη μεταναστευτική κρίση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης, ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν δικογραφίες από την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα εναντίον συγκεκριμένων ανθρώπων και οργανώσεων, οι οποίες θα δουν το φως του ακροατηρίου.
«Η χώρα μας από το 2015 μέχρι το 1019 ήταν η βασική πύλη εισόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα κυκλώματα των διακινητών. Η κυβέρνηση αυτή από το 2020 και μετά, από τα γεγονότα του Έβρου και μετά, μείωσε τις ροές κατά περίπου 80%. Για τη στήριξη αυτού του υψηλού ρυθμού μείωσης των ροών είναι απαραίτητο διαρκώς να προχωρούμε με σημαντικές επενδύσεις, στο θέμα της θάλασσας με την προμήθεια νέων σκαφών του Λιμενικού Σώματος, τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και του Ολοκληρωμένου Συστήματος Θαλάσσιας Επιτήρησης, στο θέμα του Έβρου με την κατασκευή του φράχτη θυμίζω ότι ήταν 12,5 χιλιόμετρα ο φράχτης που είχε κατασκευαστεί στις αρχές της δεκαετίας του 2010, προστέθηκαν 25 χιλιόμετρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη το 2020, προστίθενται τώρα άλλα 35 χιλιόμετρα, φτάνουμε λοιπόν στα 72 χιλιόμετρα και ο στόχος είναι να πάμε σε μια τρίτη επέκταση, άλλα 80 χιλιόμετρα που ουσιαστικά θα καλύψουμε πλέον όλη την ευαλωτότητα που υπάρχει στα χερσαία σύνορα. Σε αυτό υπάρχει μια ιδεολογική διαφορά. Εμείς θεωρούμε ότι η μετανάστευση δεν είναι κακό πράγμα, αλλά δεν πρέπει να γίνεται με κυκλώματα. Πρέπει να γίνεται με άδειες εργασίας, με άδειες παραμονής, με άδειες για ανθρωπιστικούς λόγους. Όλα αυτά που προβλέπει και ο Κώδικας Μετανάστευσης που ψήφισε την προηγούμενη βδομάδα η Βουλή» ανέφερε ο κ. Μηταράκης.
Σχετικά με την τοποθέτηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ως προς την κατασκευή φρακτών ο υπουργός δέχθηκε, είπε, προ διμήνου την επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΚ, Βέμπερ, του οποίοι ξεκάθαρη άποψη είναι η ανάγκη να υπάρχουν φράχτες και έχει καταφερθεί προσωπικά εναντίον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την πολιτική της, η οποία είναι μια διαχρονική πολιτική να στηρίζει όλα τα συνοδά έργα, αλλά όχι τον ίδιο το φράχτη, προσέθεσε ο κ. Μηταράκης.
«Να τονίσω ότι η Ελλάδα έχει ήδη εξασφαλίσει 100 εκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Διαχείρισης Συνόρων για 80 χιλιόμετρα μέτρα επιτήρησης και στήριξης στον Έβρο. Άρα υπάρχει ένα βασικό κονδύλι από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήδη διαθέσιμο, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τρίτη επέκταση του φράχτη του Έβρου από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στην επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, χρηματοδοτώντας τα έργα τα οποία εντάσσονται στην επιλεξιμότητα των ταμείων. Η τρίτη επέκταση, μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός ευρωπαϊκών πόρων για έργα συνοδά επιτήρησης, τεχνολογίας, φυλάκια, ό, τι είναι επιλέξιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα χρειαστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ο ίδιος ο φράχτης, το κομμάτι του οποίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιδρά. Αλλά αυτά είναι ακόμα θέματα τα οποία συζητάμε με τα συναρμόδια υπουργεία» συμπλήρωσε ο υπουργός.
Σχετικά με την αυθημερόν επίσκεψή του, σήμερα, μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο στη σεισμόπληκτη Τουρκία και τις συναντήσεις τους με τον κ. Σοϊλού και τον κ. Ακάρ αντίστοιχα, στόχος είναι «να δείξουμε και εμείς την έμπρακτη συμπαράστασή μας στο φίλο τουρκικό λαό, ο οποίος βίωσε αυτή την τραγική εμπειρία των σεισμών και από εκεί και πέρα να συνεχίσουμε τη συζήτηση σε πολλά θέματα τα οποία ήδη συζητάμε εδώ και καιρό και στόχος είναι να διατηρήσουμε μια ομαλή σχέση τους επόμενους μήνες».
«Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια πολύ μεγαλύτερη ηρεμία από ό, τι είχαμε αρχικά προβλέψει λόγω δυσάρεστων γεγονότων αφενός, αλλά ουδέν κακόν αμιγές καλού αφετέρου, αυτή την καλή σχέση ισορροπίας και συνεργασίας θέλουμε να τη διατηρήσουμε μέχρι τις εκλογές και από κει και πέρα οι νέες κυβερνήσεις, οι νέοι αρμόδιοι υπουργοί να χτίσουν τη δική τους σχέση για τα επόμενα χρόνια και να προσπαθήσουμε να επιλύσουμε σημαντικές διαφορές που υπάρχουν στα ελληνοτουρκικά με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και τα συμφέροντα της Ελλάδας, όπως είναι η πάγια θέση μας» δήλωσε ο κ. Μηταράκης.
Σχετικά με το μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή έχει πει ότι πρέπει η Ευρώπη να στηρίζει την Τουρκία για τα θέματα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού και από κει και πέρα και η Τουρκία και η Ευρώπη πρέπει να τηρούμε τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινή δήλωση, δηλαδή η Τουρκία να συμβάλλει στην αποτροπή περαιτέρω μετακινήσεων και η Ευρώπη να στηρίξει την Τουρκία για να προστατεύσει και τα δικά της σύνορα.