Την πρόοδο της χώρας στην προώθηση της πράσινης ανάπτυξης τα τελευταία πέντε χρόνια ανέδειξε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας νωρίτερα στο συνέδριο της Eurelectric «Lights On» που πραγματοποιείται στην Αθήνα 22 και 23 Μαΐου.
Υπογράμμισε την πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας να πρωταγωνιστήσει με ακόμη καλύτερους όρους στην «κούρσα» της ενεργειακής μετάβασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ξεκινώντας την ομιλία του αναφέρθηκε στη μεταμόρφωση της ΔΕΗ την τελευταία πενταετία που από μια εταιρεία στο χείλος της χρεοκοπίας αναδείχθηκε σε έναν από τους βασικούς παίκτες της αγοράς ενέργειας σε επίπεδο πλέον Νοτιαοανατολικής Ευρώπης μετά και την είσοδό της στις γειτονικές αγορές.
Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση της χώρας, σημείωσε ότι η εικόνα είναι σημαντικά διαφορετική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ιδιαίτερα σε σχέση με την περίοδο 2015-2019, πράγμα που αποτυπώνεται σε όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες. «Οι ξένοι επενδυτές έχουν ανακτήσει την εμπιστοσύνη τους στη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ σημείωσε ότι οι Άμεσες Ξένες Επενδύσεις βρίσκονται σε αυξητική τροχιά.
Στο ενεργειακό σκέλος, η διείσδυση των ΑΠΕ προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ενώ μεθοδεύεται η εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων πόρων. Ειδική μνεία έκανε στο σχέδιο ανάπτυξης των υπεράκτιων αιολικών, επισημαίνοντας ότι η θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου διαθέτει πολύ ισχυρό αιολικό δυναμικό, πράγμα που διαμορφώνει ευνοϊκές συνθήκες και προοπτικές για τον κλάδο.
«Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Ελλάδα. Έχουμε πλούσιο ηλιακό και αιολικό δυναμικό, οι πηγές αυτές μπορούν να γίνουν η ραχοκοκαλιά ενός εντελώς διαφορετικού συστήματος. Για την ακρίβεια, πλέον που δεν είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το τεράστιο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για επενδύσεις. Με μία έννοια, είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει εξαγωγέας «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας.
Επιπρόσθετα, ο Πρωθυπουργός της χώρας αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε προσωπικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ξεχωρίζοντας την παρέμβασή του προ μηνών για την ανάγκη επενδύσεων στα δίκτυα και την ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Τέλος, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να επιλυθεί η αναντιστοιχία που παρατηρείται σήμερα μεταξύ των στόχων που έχουν τεθεί και των διαθέσιμων πόρων για την επίτευξή τους.
Η κα Σίμσον συνεχάρη την Ελλάδα για τα βήματα που έχει κάνει στην απανθρακοποίηση του ενεργειακού της μίγματος σε συμμόρφωση με τους ευρωπαϊκούς στόχους.
Ειδική αναφορά έκανε στην πρόοδο της Ευρώπης ως προς την απεξάρτηση της από το ρωσικό φυσικό αέριο, γεγονός που πλέον αποτυπώνεται στα «νούμερα», διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή υψηλό βαθμό ενεργειακής ασφάλειας αλλά και προσιτής ενέργειας.
Επισήμανε την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων για την απανθρακοποίηση της οικονομίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένα μέτρα και παρεμβάσεις για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανίας.
energypress