Στους Φούρνους Ικαρίας βρέθηκε σήμερα, Σάββατο (06.02.2021) ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε εδώ για να επιβλέψουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού. Η ανταπόκριση του κόσμου είναι μεγάλη», τόνισε από το ακριτικό νησί ο Πρωθυπουργός.
Από τους Φούρνους, όπου λειτουργεί εμβολιαστικό κέντρο για όλους τους κατοίκους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε ο ίδιος τη διαδικασία του εμβολιασμού στις ακριτικές περιοχές, η οποία θα είναι οριζόντια για όλους όσοι το επιθυμούν.
Πριν μεταβεί στο εμβολιαστικό κέντρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το δημοτικό σχολείο, όπου συνομίλησε με τη δασκάλα και τους μαθητές, ρωτώντας για τις ανάγκες τους. Τα παιδιά ζήτησαν να επισκευαστεί το γήπεδο 5✕5 και να δημιουργηθεί παιδική χαρά.
«Είμαστε εδώ για να επιβλέψουμε τη διαδικασία του εμβολιασμού η οποία ξεκίνησε χθες στους Φούρνους και θα ολοκληρωθεί σήμερα. Όπως ξέρετε για τα μικρά νησιά μας, για τα ακριτικά νησιά μας, έχουμε μια πολιτική να εμβολιάζουμε οριζόντια όλους όσοι θέλουν να εμβολιαστούν.
Ο Πρωθυπουργός ήταν παρών κατά τον πρώτο εμβολιασμό στο μικρό νησί, ενός 26χρονου, ενώ αμέσως μετά εμβολιάστηκε ο 86χρονος παππούς του. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των κατοίκων έχει σταλεί προσωπικό από τη Σάμο ώστε να υποστηρίξει τον γιατρό του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου.
«Χαίρομαι που και εδώ και στη Θύμαινα υπάρχει μεγάλη ανταπόκριση και πιστεύω ότι στο δεύτερο γύρο, όταν και οι συμπολίτες σας οι οποίοι είχαν ενδεχομένως κάποιες μικρές επιφυλάξεις διαπιστώσουν ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά, θα σπεύσουν και αυτοί να εμβολιαστούν. Δείχνουμε με αυτόν τον τρόπο, έμπρακτα, το ενδιαφέρον μας για τα μικρά νησιά, ειδικά τα ακριτικά νησιά, τις κοινότητές τους», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την υποδοχή του από τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες του ακριτικού νησιού.
Νωρίτερα, στο λιμάνι της Θύμαινας, οι κάτοικοι του είπαν ότι πρώτη φορά βλέπουν στο νησί τους εν ενεργεία Πρωθυπουργό και του αφιέρωσαν μία μαντινάδα κατά την υποδοχή.
«Η καρδιά μας είναι πάνω από όλα στα μικρά νησιά και θα είμαστε κοντά σας», απάντησε στους ακρίτες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Μητσοτάκης με ακρίτες κατοίκους – Μείωση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία με τους κατοίκους και στη συνέχεια μετέβη στο Διοικητήριο Φούρνων Κορσεών, όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Καρύδη, τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών Δημήτρη Αμοργιανό, τον Αντιδήμαρχο Εποπτείας και ευθύνης όλων των υπηρεσιών Νίκο Μελά και τον Αντιδήμαρχο Αλιείας και διαχείρισης των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Παναγιώτη Μύτικα.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε η στελέχωση του τοπικού Ιατρείου και η δυνατότητα να αναπτυχθεί αιματολογικό εργαστήριο, με τον Πρωθυπουργό να σημειώνει ότι εξετάζεται συνολικά το πλαίσιο των κινήτρων που παρέχονται για την προσέλκυση ιατρών σε ακριτικές περιοχές.
Το νησί διαθέτει Περιφερειακό Πολυδύναμο Ιατρείο το οποίο, όπως όλες οι αντίστοιχες μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, έχει εξοπλιστεί με ψυγείο συντήρησης εμβολίων και καταγραφικά θερμοκρασίας, ενώ διαθέτουν tablet όπου καταχωρούνται τα στοιχεία για την παράδοση εμβολίων στα νησιά.
Μελετήθηκαν παράλληλα έργα υποδομών στο νησί. «Θα μειώσουμε το κόστος ζωής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας τη μείωση του ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησιά.
Εξετάστηκε επίσης η προοπτική κατασκευής μουσείου ενάλιων αρχαιοτήτων, δεδομένου ότι την τελευταία πενταετία έχουν ανακαλυφθεί ανοιχτά του νησιού 58 αρχαία ναυάγια.
Μητσοτάκης: Έπαινοι του Αμερικανού ιστορικού και ακαδημαϊκού Νιλ Φέργκιουσον
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους λίγους ηγέτες παγκοσμίως που είχαν αντιληφθεί το πραγματικό μέγεθος της απειλής που αποτελούσε η πανδημία του κορονοϊού ήδη από τον Ιανουάριο του 2020, σημειώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο επιφανής Βρετανός ιστορικός και ακαδημαϊκός Νιλ Φέργκιουσον.
Ερώτηση: Με ποιον τρόπο η διαχείριση της πανδημικής κρίσης συνδέεται με τη λεγόμενη ευθύνη των ηγετών;
Απάντηση: Ήταν άλλο ένα ζήτημα που κυριάρχησε, η υπεραπλούστευση. Δεν ήταν μόνο οι λαϊκιστές που τα θαλάσσωσαν. Απέτυχε η φιλελεύθερη Πρωθυπουργός του Βελγίου (σ.σ. η Σοφί Βιλμές που κυβέρνησε από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Σεπτέμβριο του 2020), αλλά και η ισπανική κυβέρνηση. Αρκετοί αναλυτές δίνουν μικρή σημασία στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησε η γραφειοκρατία των δημόσιων συστημάτων υγείας. Αν ρωτούσατε πέρυσι τον βαθμό ετοιμότητάς τους, οι ΗΠΑ θα βρίσκονταν στην κορυφή. Γι’ αυτό δεν με πείθει η «εξήγηση Τραμπ». Νομίζω ότι μέρος της αποτυχίας βαραίνει τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών, όπως και όσους κατάστρωσαν τα σχέδια στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών.
Υπάρχει, προφανώς, η ευθύνη του Τραμπ, αλλά υπερβάλλουμε όταν φορτώνουμε σε έναν άνθρωπο όλα τα λάθη. Από την άλλη παρακολούθησα τον τρόπο αντίδρασης της Ελλάδας. Αν ρωτούσατε πέρυσι πώς θα τα πήγαινε η χώρα σας στην περίπτωση μιας πανδημίας, οι περισσότεροι θα απαντούσαν απαξιωτικά. Θα επικρατούσε το γνωστό στερεότυπο. Κι όμως, αποδείχτηκε λάθος.
Ήμουν κι εγώ στο Νταβός, τον Ιανουάριο του 2020, όπου οι περισσότεροι συμμετέχοντες δεν είχαν αντιληφθεί την κλίμακα της απειλής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους λίγους που είχαν εκτιμήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Κι αυτό είναι ένα μάθημα μέχρι σήμερα: χρειαζόμαστε ηγέτες που συνειδητοποιούν την ανάγκη να δράσεις νωρίς. Με αυτή την έννοια, η ηγεσία Τραμπ ήταν μία άθλια ηγεσία.