Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ξεκίνησε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την πανδημία του κορωνοϊού και τις οικονομικές και υγειονομικές της επιπτώσεις, μετά από αίτημα που κατέθεσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.
Ο Πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του σημείωσε μεταξύ άλλων:
«195 ημέρες από το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Από τότε έγιναν πολλά. Η κυβέρνηση προώθησε σχέδιο στηριγμένο στις εισηγήσεις ειδικών. Οι περιορισμοί έφεραν αποτέλεσμα. Εξοπλίσαμε με προσωπικό και υλικό το ΕΣΥ. Επεξεργαστήκαμε και υλοποιήσαμε ευρύ πρόγραμμα στήριξης νοικοκυριών, εργαζόμενων και επιχειρήσεων
Η ελληνική πολιτεία απευθύνθηκε με ειλικρίνεια καλώντας τους να βαδίσουμε στο δρόμο της ευθύνης. Οικοδομήθηκε σχέση εμπιστοσύνης.
Οι απώλειες περιορίστηκαν και η Ελλάδα έγινε θετικό παράδειγμα για την άμυνά της. Μια άμυνα που διατρέχει την πολιτική μας με νέους όρους και νέες δυνατότητες. Η απειλή εξαπλώνεται ξανά και η μάχη συνεχίζεται και στον τόπο μας
Επέλεξα να επικοινωνήσω με τους συμπολίτες μας εξηγώντας και περιγράφοντας την κατάσταση και τα μέτρα ζητώντας την συμβολή των πολιτών. Είμαι ευγνώμων για την ατομική και κοινωνική ευθύνη που επέδειξαν.
Μίλησα στο κοινοβούλιο για ότι συμβαίνει και ότι κάνουμε.
Σε κυβερνητικό επίπεδο η συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες παραμένει καθημερινή. Ο λαός ενημερώνεται καθημερινά για το μέτωπο της υγείς και τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται με τρόπο επίσημο και διαφανή. Με το ίδιο πνεύμα προσέρχομαι σήμερα. Με μια παράκληση προς την αντίπολίτευση. Να μην επιτρέψουμε μια τόσο σοβαρή συζήτηση να την μετατρέψουμε σε άγονη πολιτική διαμάχη. Σε διαξιφισμούς που μπορεί να θολώσουν τον κοινό μας στόχο: δηλαδή την προστασία της υγείας των πολιτών και τον περιορισμό των συνεπειών στην οικονομία
Υπάρχουν πεδία που μπορούμε να απλώσουμε τις διαφωνίες μας
Σήμερα πρέπει όλοι στην αίθουσα παρά τις επιμέρους διαφωνίες και επιφυλάξεις που είναι καλοδεχόυμενες όταν στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα πρέπει όλοι να ορθώσουμε μέτωπο λογικής. Ο κορωνοϊός έχει την δική του εξέλιξη. Μέχρι να βρεθεί το οριστικό φάρμακο οι πολιτικές δυνάμεις σε αυτή την αίθουσα έχουν υποχρέωση να συμφωνήσουν σε ελάχιστη βάση ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται στην βάση των εισηγήσεων των ειδικών και πως οι συνθήκες είναι δύσκολες και απαιτούνται πολυσύνθετες αποφάσεις που λανμβάνονται στην στιγμή
Υπάρχουν μικρές μειοψηφίες ανορθολογισμού που βασιζονται σε παράλογες απόψεις
Πρέπει να στηρίξουμε ο καθένας στο δικό του ακροατήριο τις ορθές επιλογές και πρώτα από όλα την χρήση μάσκας
Με αυτή την αντίληψη επέλεξα να απαντήσω στα θέματα που βάζει η κυρία Γεννηματά με άξονα δέκα ερωτήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτών και απηχούν εύλογες απορίες:
1. Πόσο επιτυχημένη υπήρξε η διαχείριση της πανδημίας;
Η απάντηση αποτιμάται από ένα και μόνο μέτρο την πραγματική προστασία των πολιτών. Τα κρούσαματα, τον αριθμό των ζωών που δυστυχώς χάθηκαν και από την διασπορά του ιού στην επικράτεια. Η Ελλάδα έξι μήνες μετρά 286 θανάτους με ΜΟ τα 87 έτη. Οσους θρηνούσαν σε ένα εξάωρο άλλες χώρες. Εχουμε 11.542 κρούσματα, είμαστε 111 θέση σε θανάτους ανα ένα εκατομμύριο πολίτες. Εχουμε καταφέρει με την βοήθεια όλων να αποφύγουμε τις εκατόμβες που στοιχειώνουν άλλες χώρες. Βάλαμε φρένο στην ξέφρενη πορεία του κορωνοϊού.
Είναι λάθος να ακούγονται απόψεις ότι τα πήγαμε καλά στο πρώτο κύμα και όχι στο 2ο. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε λελογισμένη αύξηση κρουσμάτων από την στιγμή που ξανά άνοιξε η οικονομία μας. Το λέγαμε όλοι από την πρώτη στιγμή. Δεν μπορούσαμε να παραμείνουμε σε αιώνιο λοκ ντάουν. Η πρόκληση ήταν και παραμένει τα κρούσματα αυτά να βρεθούν και να αντιμετωπιστούν.
Η Ελλάδα εξακολουθεί να τα καταφέρνει και τώρα. Ασφαλώς ένα δίδαγμα καλοκαιριού ήταν πως υπήρξε χαλάρωση. Ισως θεωρήσαμε ότι ως κοινωνία με την χαλάρωση θα αποτρέπαμε να επανεμφανιστεί ο ιός. Το ίδιο αντιμετώπισαν και άλλες χώρες. Το άγχος μας ήταν πως δεν θα γίνουμε θύματα της επιτυχίας μας.
Όταν εντοπίσαμε αύξηση κρουσμάτων έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες. Τροποποιήθηκαν ωράρια, υποχρεωτική χρήση μάσκας, παρεμβάσεις. Μπορώ να σας πω ότι όπου γίνονται τέτοιες τοπικές παρεμβάσεις – για τις οποίες μας ασκήθηκε κριτική – είδαμε ότι τα κρούσματα περιορίστηκαν σημαντικά. Μας δίνεται πλέον η δυνατότητα τα μέτρα αυτά να τα χαλαρώνουμε.
Για παράδειγμα έγινε φασαρία με το ζήτημα της Πάρου, ίσως γιατί ο κ. Ραγκούσης ως πρώην δήμαρχος θεώρησε ότι έχει μεγαλύτερη άποψη. Καλά κάναμε και τα πήραμε γιατί πλέον έχουν περιοριστεί τα κρούσματα και αν συνεχιστεί σας ανακοινώνω ότι την Παρασκευή θα τα άρουμε τα μέτρα.
Δεν είναι αιτία εφησυχασμού η μείωση των κρουσμάτων. Η επιτυχία μας δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για εφησυχασμό
1. Ποιες είναι οι ενδεδειγμένες λύσεις σε μια πανδημία; Το κλείσιμο οικονομίας για μεγάλο διάστημα ή μήπως η ανοσία της αγέλης;
Η απάντηση είναι σίγουρα ένα μεγάλο ΟΧΙ στο δεύτερο. Ο κορωνοϊός είναι μια πολύ επικίνδυνη ενέργεια, πολύ πιο επικίνδυνη από την γρίπη. Το λέω αυτό γιατί υπάρχει και η προσέγγιση «έλα μωρέ να κολλήσω να αποκτήσω και αντισώματα». Και είναι λάθος προσέγγιση. Ειδικά όταν φτάνουμε κοντά στο εμβόλιο.
Η πρώτη μας επιλογή ήταν λοιπόν η προστασία της υγείας με λοκ ντάουν και στη συνέχεια να βρούμε το σχέδιο να συνυπάρξουμε με τον ιό με περιορισμένα κρούσματα. Θέλω από εδώ να πω ευχαριστώ στον ΕΟΔΥ και στην ομάδα ιχνηλάτισης. Σε πείσμα κάποιων που θεωρούσαν ότι αυτό θα μπορούσαμε να το λύσουμε με κάποια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο. Εμείς δεν αφήσαμε κάνενα κρούσμα ορφανό και κάναμε τα πάντα για να περιορίσουμε την έξαρση της πανδημίας.
2. Που θα οδηγούσε ένα διαρκές λοκ ντάουν ή μια λογική πιο χαλαρού τύπου ανοσίας αγέλης
Η Νέα Ζηλανδία με πλήρες λοκ ντάουν επανεμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Στην Σουηδία με ανοσία αγέλης η ύφεση είναι αντίστοιχη με άλλες χώρες που είχαν περιοριστικά μέτρα
3. Η επανέναρξη σχεδόν όλων δραστηριοτήτων δεν συνιστά επιστροφή στην κανονικότητα. Από το μένουμε σπίτι περάσαμε στο μένουμε ασφαλείς . Δεν χωρούν παρερμηνείες. Χώρεσαν όμως παρεξηγήσεις κακόπιστες από όσους πήγαν να εκμεταλλευτούν αντιπολιτευτικά την κατάσταση και την επανεμφάνιση της πανδημίας. Θέλω να ξαναπω, όσο δυσάρεστο και αν ακούγεται. Η κανονική ζωή όπως την γνωρίζαμε δεν θα επανέλθει γρήγορα και αυτόματα. Ολοι πρέπει να προσέχουμε. Αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες. Δεν είναι ευχάριστο να φοράς συνέχεια μάσκα όμως είναι απολύτως απαραίτητο. Μπορεί να ασκηθεί κάποια κριτική για την μάσκα όταν πριν από 5-6 μήνες δεν επιμέναμε τόσο. Ολοι μας αντιμετωπίζουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουμε θα μας διευκολύνουν ώστε και η επιδημία γρίπης να είναι πιο ήπια.
4. Φταίει ή δεν φταίει ο τουρισμός για τα αυξημένα κρούσματα; Η τελευταία αύξηση κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως σε εσωτερική κινητικότητα και χαλάρωση και λιγότερο σε ξένους επισκέπτες. Το άνοιγμα τουρισμού έγινε με διαρκή μελέτη και δειγματοληψία σε όλες πύλες εισόδου. Σκοπός μας ήταν να σώσουμε ότι μπορούμε από μια τουριστική χρονιά που πολλοί θεωρούσαν τελειωμένη. Προσδοκούμε να καταλήξουμε στον Οκτώβριο χωρίς δυσάρεστες εκπλήξεις . Κανείς δεν είχε το δικαίωμα να στερήσει αυτά τα χρήματα [που υπολογίζουμε στο 4% στην εθνική οικονομία. Κανείς δεν είχε αυταπάτες. Ο επαγγελματισμός που δείξαμε μπορούμε να τον κεφαλαιοποιήσουμε. Θα σας παρακαλούσα να σταματήσετε να μιλάτε για προχειρότητες γιατι προσβάλλετε όλους τους ανθρώπους που πάλεψαν
5. Έγινε εσπευσμένα το άνοιγμα τουρισμού; Όχι. Εγινε μεθοδικά και όταν ήμασταν έτοιμοι να λειτουργήσουμε σύστημα ελέγχου. Ένα σύστημα που πολλές χώρες μας το ζήτησαν για να το αντιγράψουν. Φέραμε τον κ. Δρακόπουλο έναν εξαιρετικό καθηγητή και μας εγκατέστησε το πρόγραμμα και σήμερα εξάγουμε αυτό το πρόγραμμα.