Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με παρέμβασή του πριν από λίγο στη Βουλή τοποθετήθηκε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και με το οποίο υλοποιείται το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ στην οικονομία.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αυξήσεις στους μισθούς του προσωπικού του δημοσίου τομέα, στις συντάξεις υπαλλήλων και λειτουργών του μικρού Δημοσίου, στις μειώσεις φόρων και στις οικονομικές ενισχύσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους νέους
Nα σημειωθεί πως ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει γνωστό ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση αναμένεται να δηλώσουν «παρών». ΚΚΕ, Σπαρτιάτες και Νίκη αναμένεται να καταψηφίσουν.
Τα βασικά σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην απώλεια των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας που θυσίασαν τη ζωή τους στον βωμό του καθήκοντος.
«H συνεδρίαση γίνεται υπό του πένθους για την απώλεια των δύο πιλότων μας στον πόλεμο με τις φωτιές. Υποκλινόμαστε στους δύο πιλότους που έδωσαν τη ζωή τους για να σώσουν ζωές. Να τους τιμήσουμε χωρίς παραπληροφόρηση και θεωρίες συνωμοσίας», σημείωσε και προσέθεσε ότι πρόκειται για μια άνιση μάχη με φύση, η οποία όμως αποδεικνύει ότι το κράτος είναι παρών, όχι χωρίς αδυναμίες. «Παρούσα θα είναι και η Πολιτεία τις επόμενες μέρες δύσκολες ημέρες. Ζητάω επιφυλακή, η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει . Συμπαραστάτες θα πρέπει να είναι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι πολίτες», σημείωσε.
Όσον αφορά το νομοσχέδιο του υπουργείου Oικονομικών που συζητά η Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι υλοποιούν τις δεσμεύσεις της ΝΔ. «Μένουμε πιστοί στα συνθήματα μας και διαψεύδουμε όλους εκείνους που αμφισβητούσαν την εγκυρότητα του προγράμματός μας» είπε χαρακτηριστικά.
O πρωθυπουργός επεσήμανε ιδιαίτερα ότι με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δίνονται για πρώτη φορά αυξήσεις σε δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια.
«Δίνουμε έναν μισθό επιπλέον για κάθε δημόσιο υπάλληλο και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζουν» επεσήμανε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας παράλληλα στις αυξήσεις του αφορολογήτου ορίου και το youth pass για τη νέα γενιά, τη έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που είναι ασφαλισμένα και την επέκταση κατά 375 εκατομμυρίων ευρώ των δανείων του Προγράμματος «Σπίτι μου».
Ζητώ απόλυτη επιφυλακή για τις επόμενες ημέρες»
«Το κράτος είναι στην πρώτη γραμμή, όχι χωρίς αδυναμίες αλλά με καλύτερη οργάνωση και περισσότερα μέσα στην διάθεσή του. Παρούσα και στην πρώτη γραμμή θα είναι και η πολιτεία για όλες τις επόμενες δύσκολες ημέρες» σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Γι’ αυτό και ζητώ από όλους απόλυτη επιφυλακή. Η κλιματική κρίση ήρθε για να μείνει και στην άμυνα απέναντι της πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το κράτος. Συμπαραστάτες ωστόσο πρέπει να συνεχίσουν να είναι τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά με την ατομική τους συμπεριφορά» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Στα 4,4 δις ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσουμε σήμερα φτάνει το 1,1 δισεκ. ετησίως, τα 4,4 στην 4ετια,πλησιάζει το 50% του πλανου μας για τα 9,1 δις. Αυτό κλείνει γύρω από το ποιος έχει κοστολογημένο σχέδιο δράσης.
«Πρέπει να θωρακιστεί το δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τι πρεσβεύει και πόσο αξιόπιστη είναι κάθε πολιτική δύναμη» τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι: «Στις επόμενες εκλογές ελπίζουμε τα κόμματα να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη υπευθυνότητα τα προγράμματά τους.Οι νέες διατάξεις περιέχουν 3 βασικές διατάξεις: Ενίσχυση του εισοδήματος, αντιμετώπιση της ακρίβειας και στήριξη στους ευάλωτους».
Η αύξηση του αφορολόγητου ορίου
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην αύξηση του αφορολόγητου στις ευάλωτες οικογένειες κατά 1.000 ευρώ ανά ένα παιδί, μέτρο που αφορά 1.340.000 πολίτες, ενώ σημείωσε για το Youth pass των 150 ευρώ ανά μήνα για άτομα 18 και 19 ετών πως τον Σεπτέμβριο θα εκταμιευθεί το ποσό, τονίζοντας πως έτσι «διευκολύνει 200.000 νέους να ταξιδέψουν, να διαβάσουν, να δουν παραστάσεις.»
Το πρόγραμμα Σπίτι μου
«Οσοι το χαρακτηρίζουν φιλοδώρημα, ας ρωτήσουν τα παιδιά αυτά αν τους είναι χρήσιμο αυτό το μόνιμο βοήθημα» είπε ακόμη, συνεχίζοντας με αναφορά στο πρόγραμμα «Σπίτι μου» για το οποίο έχουν εγκριθεί 20.000 αιτήσεις.
«Ενα πετυχημένο πρόγραμμα που θα διπλασιάσουμε ως προς τον προϋπολογισμό για να μπορέσουν να αποκτήσουν οι νέοι ένα σπίτι». «Η δέσμη των ελαφρύνσεων ολοκληρώνεται με την μείωση κατά 10% σε ΕΝΦΙΑ για ασφαλισμένα σπίτια σε καταστροφές» σημείωσε.
Η ακρίβεια και το Μarket Pass
Ο πρωθυπουργός επισήμανε και τις μόνιμες υψηλές τιμές στα τρόφιμα, θυμίζοντας πως το Market pass συνεχίζεται και θα «διαρκεί όσο παραμένει η ακρίβεια στα τρόφιμα».
«Δεν πρόκειται για μόνιμη λύση, αλλά μέτρο ανακουφίσης. Τη σημασία του αντιλαμβάνεται κανείς πόσο θα ήταν το βάρος των εξόδων χωρίς τη συμβολή του. Γι’ αυτό το υιοθετούν κι άλλες κυβερνήσεις» είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης που αναφέρθηκε και στην αισχροκέρδια, τονίζοντας πως «οι παρακολουθήσεις στην αγορά θα συνεχιστούν», ενώ οι μειώσεις στους φόρους και οι αυξήσεις στους μισθούς είναι μόνιμα μέτρα. Ηρθαν για να μείνουν» τόνισε ο πρωθυπουργός, καταλήγοντας πως: «Σήμερα γράφουμε το πρώτο κεφάλαιο μιας επιτυχημένης οικονομικής πολιτικής με ή χωρίς την αντιπολίτευση. Όλοι κρινόμαστε για τις επιλογές μας».
Έρχονται αυξήσεις σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, μετά από 14 χρόνια καθηλωμένους μισθούς
«Οι νέες διατάξεις, που υπηρετούν την αλλαγή παραδείγματος, αποτελούν μέρος του οδικού μας χάρτη, με τρεις σαφείς κατευθύνσεις, ενίσχυση του εισοδήματος, αντιμετώπιση του κύματος της διεθνούς ακρίβειας και ιδιαίτερη στήριξη στους πιο ευάλωτους, στην οικογένεια και την νέα γενιά. Αλλά και τρεις σαφείς προϋποθέσεις αδιαπραγμάτευτες και για την κυβέρνηση και για το οικονομικό επιτελείο.
Η συνέχιση της ισχυρής ανάπτυξης, η δημοσιονομική ισορροπία την οποία αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται ποτέ να θέσει σε αμφισβήτηση, αλλά και η σταδιακή αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας στην κατεύθυνση που έχουμε υλοποιήσει τα τελευταία 4 χρόνια» είπε ο πρωθυπουργός.
«Οι μισθοί των 650.000 δημοσίων υπαλλήλων παραμένουν χαμηλοί, αλλά κυρίως παραμένουν καθηλωμένοι για 14 ολόκληρα χρόνια. Αυτό αλλάζει με τις αυξήσεις που έρχονται σε όλους. Είτε ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, με το βάρος να δίνεται στις μικρότερες αποδοχές, σε όσους έχουν οικογένεια αλλά και σε όσους κατέχουν θέσεις ευθύνης» πρόσθεσε.