Τον διπλασιασμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για 500.000 δικαιούχους τον Δεκέμβριο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σήμερα στη Βουλή. Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Μέτρα ενίσχυσης των εργαζομένων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κοινωνικοασφαλιστικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την ενίσχυση των ανέργων» ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα, στους δικαιούχους εντάσσονται για πρώτη φορά, άστεγοι και γυναίκες θύματα βίας που ζουν σήμερα σε ξενώνες φιλοξενίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργοδότες μπορούν να ρυθμίζουν οφειλές στα ταμεία σε 24 δόσεις και το ίδιο ισχύει και για όσους δεν πρόλαβαν να ωφεληθούν από παρατάσεις τελευταίων μηνών. Κομβικό στοιχείο στο νομοσχέδιο όπως είπε, αποτελεί και η νέα αποκλιμάκωση ασφαλιστικών εισφορών.
Ο ίδιος αναγνώρισε πως το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα παραμένει δυσανάλογα μεγάλο, «ενθαρρύνει την παραοικονομία, αποθαρρύνει τις επενδύσεις, ενθαρρύνει εισφοροδιαφυγή». Αντίθετα, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους ενισχύει τα ταμεία των επιχειρήσεων και το πορτοφόλι σχεδόν 2 εκατομμυρίων εργαζομένων. Κατά τον ίδιο σημαίνει ετήσιο κέρδος 228 ευρώ για τον μισθωτό των 1000 ευρώ και 456 ευρώ για κάποιον με μισθό 2000 ευρώ. Ανάλογα είναι τα οφέλη για τις επιχειρήσεις.
Αναθεώρηση του πλαισίου για την περιστασιακή εργασία ανέργων Ο πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι «αναθεωρείται το πλαίσιο για την περιστασιακή εργασία ανέργων και μακροχρόνια ανέργων που δικαιούνται τακτική επιδότηση» είπε πως την «κοινωνική στόχευση του σχεδίου συμπληρώνουν μια σειρά από επιμέρους διατάξεις».
Σύμφωνα με όσα προανήγγειλε διπλασιάζονται οι συντάξεις των τέκνων που έχουν χάσει και τους δυο γονείς τους, διευρύνεται το πρόγραμμα Στέγαση και Εργασία για την αυτόνομη διαβίωση, παρατείνονται οι προθεσμίες των αιτήσεων για το επίδομα γέννησης και το πρόγραμμα ενισχύεται για το 2021 με ακόμα 37 εκατομμύρια ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ένα «νομοσχέδιο που συμπληρώνει την οικονομική θωράκιση της χώρας. Από την άνοιξη το κράτος αποζημιώνει όποιον πλήττεται» και συμπλήρωσε: «100.000 νέες θέσεις εργασίας επιδοτούνται ακόμα και μέσα στην κρίση». «Σήμερα εργοδότες και εργαζόμενοι ανακουφίζονται με ακόμα μία σοβαρή μείωση των εισφορών.
Η απασχόληση και η υγεία της οικονομίας συνδέονται άμεσα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Συνολικά το πρόγραμμά μας κατά της πανδημίας φτάνει τα 24 δισ. το 2020 και σε αυτά έχουν προϋπολογιστεί να προστεθούν ακόμα 7,5 δισ. το 2021 αν χρειαστούν. Τα ποσά αυτά είναι περίπου όσα η χώρα θα εισπράξει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης».