Νέα σαφή μηνύματα προς την Αγκυρα εξέπεμψε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κουβαρά, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι «διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε».
Μιλώντας για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας, αφού υπογράμμισε ότι «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί», πρόσθεσε: «Οι Ελληνες πρέπει να αισθάνονται απόλυτα ασφαλείς ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα που πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει ταυτόχρονα και πολύ ισχυρούς συμμάχους».
Οπως είπε, η Ελλάδα «εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πάντως ότι « δεν είμαστε στο σημείο, και ελπίζω να μη φτάσουμε, στο σημείο που ήμασταν το καλοκαίρι του 2020 με ένταση στο πεδίο».
«Εχουμε μεγάλη ένταση στα λόγια, αλλά δεν έχουμε ακόμα -και εύχομαι όπως σας είπα να μη φτάσουμε εκεί- ένταση στο πεδίο. Αλλά σε οποιαδήποτε δυσκολία θεωρώ δεδομένο ότι ο ελληνικός λαός είναι πάντα συσπειρωμένος, στηρίζοντας την οποιαδήποτε ηγεσία διαχειρίζεται δύσκολες καταστάσεις στα εθνικά θέματα», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο κλιμακώνοντας τη ρητορική του σε βάρος της Ελλάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ανοιχτός και υπογράμμισε πως θεωρεί ότι «νομοτελειακά κάποια στιγμή θα συναντηθούμε και πρέπει να συναντιόμαστε και να συζητάμε». Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, «όπως είπα και στον ίδιο στον πρόεδρο Ερντογάν, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, αλλά να συμφωνούμε στο πλαίσιο επίλυσης των διαφορών μας. Και επίσης θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε πότε τα επιχειρήματά μας αγγίζουν πλέον τη σφαίρα του παραλόγου. Διότι διάλογο με το παράλογο δεν μπορούμε να κάνουμε και οι αιτιάσεις της Τουρκίας, έτσι όπως εκφράστηκαν στις τελευταίες επιστολές στον ΟΗΕ, είναι τελείως παράλογες στο βαθμό που εγείρουν ζητήματα κυριαρχίας της Ελλάδας επί των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου».
Επεσήμανε εξάλλου ότι ο ίδιος «μπορεί να είχα και ένα προσωρινό πολιτικό όφελος στο εσωτερικό της χώρας αν υιοθετούσα και εγώ μια αντίστοιχη ρητορική απέναντι στην Τουρκία, αλλά δεν πρόκειται να το κάνω».
«Θα ήταν εθνικά ανεύθυνη πράξη να ρίξω λάδι στη φωτιά. Δεν μπλέκω ποτέ τα εξωτερικά ζητήματα με την εσωτερική πολιτική επικαιρότητα. Και, κατά συνέπεια, θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές forum στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ενωση είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Οχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υπάρχει ακόμα μια εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τάχθηκε κατά της σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για τα Ελληνοτουρκικά, σημειώνοντας πως η δική του εμπειρία τουλάχιστον από τα Συμβούλια Πολιτικών Αρχηγών δεν είναι θετική και πρόσθεσε ότι είναι πάντα στη διάθεση οποιουδήποτε αρχηγού για ενημέρωση και υπάρχει θεσμοθετημένος δίαυλος ενημέρωσης των κομμάτων από τον υπουργό Εξωτερικών και αυτή η ενημέρωση γίνεται με πολύ συστηματικό και μεθοδικό τρόπο, ενώ υπάρχουν και οι δημόσιες συζητήσεις στη Βουλή, όπου όλα τα κόμματα και όλοι οι αρχηγοί έχουν τη δυνατότητα να τοποθετηθούν με διαφάνεια απέναντι στον ελληνικό λαό.
Αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή και στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία, τόνισε ότι «όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έστειλαν αμυντικό υλικό» και «πιστεύω ότι δεν θα θέλαμε η Ελλάδα να είναι η θλιβερή εξαίρεση». Επεσήμανε ότι «τα όπλα τα οποία έχουμε στείλει δεν υπονομεύουν καθόλου, καθ’ οποιονδήποτε τρόπο, την αμυντική δυνατότητα της χώρας», ενώ εξήγησε ότι «το κάνουμε για να μπορέσουμε να δώσουμε στην Ουκρανία τη δυνατότητα να μπορέσει κάποια στιγμή να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία με τους καλύτερους δυνατούς όρους. Δεν θα επιβάλουμε εμείς ειρήνη στην Ουκρανία. Οι ίδιοι οι Ουκρανοί πρέπει να αποφασίσουν με ποιον τρόπο θα συζητήσουν με τη Ρωσία. Αλλά για να το κάνουν αυτό δεν μπορεί να είναι ανίσχυροι στο πεδίο, γιατί αλλιώς δεν θα μιλάμε για ειρήνη. Θα μιλάμε για συνθηκολόγηση. Και αν η Ουκρανία συνθηκολογούσε θα ήταν μια νίκη του αυταρχικού δεσποτισμού, η οποία μπορεί να άνοιγε τις ορέξεις σε πολλούς άλλους οι οποίοι έχουν στο βάθος του μυαλού τους ίδια σχέδια», πρόσθεσε.
«Πάντα συντρέχουν λόγοι για πρόωρες εκλογές, αλλά και περισσότεροι στο τέλος της τετραετίας»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του για τις εκλογές λέγοντας ότι «να ξεκαθαρίσουμε ότι πάντα μπορεί να συντρέχουν κάποιοι λόγοι για πρόωρες εκλογές και να υπάρχουν πολύ περισσότεροι λόγοι γιατί να μην πάει κανείς σε πρόωρες εκλογές».
«Πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, είτε μόνος του είτε σε κυβέρνηση συνεργασίας. Αυτό ισχύει για όποιον είναι πρώτο κόμμα, δεν ισχύει μόνο για τη Νέα Δημοκρατία», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος κατά τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη στις επόμενες εκλογές.
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν πιστεύει στην απλή αναλογική και ότι το μείζον ζητούμενο, σήμερα, για τη χώρα είναι η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη τους ταραγμένους καιρούς στους οποίους ζούμε και πρόσθεσε ότι σε αυτές τις συνθήκες το να έχει ένα κόμμα απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τη χώρα.
Τόνισε ότι η αυτοδύναμη κυβέρνηση, κυβερνητική πλειοψηφία μάλλον, δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην μια κυβέρνηση η οποία αποτελείται αποκλειστικά από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, τόνισε ότι θα επιμείνει στο σύνθημα για «αυτοδύναμη Ελλάδα» που σήμερα είναι πολύ πιο επίκαιρο από ό,τι μπορεί να ήταν το ’19. «Και σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελα η χώρα να εγκλωβιστεί σε λήψη κρίσιμων αποφάσεων σε εσωκομματικά παζάρια, εκεί που πρέπει να πάρουμε γρήγορες αποφάσεις», σημείωσε.
Ο πρωθυπουργός απέρριψε εκ νέου το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου λέγοντας: «Μου ζητάτε να προσαρμόζω -επειδή έχω ακούσει και αυτές τις κουβέντες- να πάμε να αλλάξουμε, λέει, ξανά, τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;
Ο πήχης είναι εκεί περίπου που τον είπατε. Ή θα πάρουμε αυτό το ποσοστό, οπότε ο ελληνικός λαός θα μας έχει πει “έχετε την δυνατότητα να κυβερνήσετε αυτοδύναμοι”, το τονίζω, “αλλά όχι μονοκομματικοί”, το έχω αποδείξει αυτό ότι δεν το υιοθετώ…»
Αναφερόμενος στον Ν. Ανδρουλάκη και στις δηλώσεις του για τις συνεργασίες, ανέφερε ότι «ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος πολιτικός αρχηγός και αν μπορώ να δώσω μία συμβουλή θα ήταν ότι θα ήταν καλό να αποφεύγει χαρακτηρισμούς και φράσεις που κινδυνεύουν να τον κάνουν να φαίνεται ως αλαζόνας».
«Νέα ενισχυμένη στήριξη για τη βενζίνη»
Ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα από το οικονομικό επιτελείο για μία νέα, πιο ενισχυμένη παρέμβαση στη βενζίνη για τους επόμενους μήνες, στα πρότυπα αυτής που έχει υπάρξει μέχρι σήμερα, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από τη χθεσινοβραδινή συνέντευξη στην ΕΡΤ1.
Oπως είπε, «ο τρόπος με τον οποίο έχουμε παρέμβει μέχρι σήμερα δίνει ένα περίγραμμα του πώς ενδεχομένως θα παρέμβουμε από δω και στο εξής, ίσως και με πιο ενισχυμένο τρόπο», ενώ επεσήμανε ότι μία τέτοια παρέμβαση την αντέχουμε δημοσιονομικά και πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να υπάρξει μία ανακούφιση των πολιτών, ειδικά εν όψει των καλοκαιρινών διακοπών, διότι αναγνωρίζω απόλυτα πόσο δύσκολο είναι για μία οικογένεια, η οποία θέλει να φύγει διακοπές με το αυτοκίνητό της, τουλάχιστον να υπάρχει μία ανάσα ως προς τις μετακινήσεις των καλοκαιρινών διακοπών για τα έξοδα των καυσίμων».
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν θα μειώσουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης», εξηγώντας ότι «με αυτό τον τρόπο θα επιδοτούσαμε περισσότερο τους πλούσιους και λιγότερο τους φτωχούς διότι αυτοί έχουν μεγαλύτερες καταναλώσεις».
Οσον αφορά τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τόνισε ότι ο ίδιος θα εξακολουθήσει να πιέζει και για μια ευρωπαϊκή λύση και μάλιστα σχολίασε ότι «τώρα κάτι βλέπω να κινείται για πρώτη φορά από πλευράς Επιτροπής».
Αναφέρθηκε ωστόσο και στα μέτρα που έχουν ληφθεί στο εσωτερικό της χώρας για τη στήριξη της κοινωνίας, σημειώνοντας ότι έγινε μια σημαντική παρέμβαση όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα «και θα συνεχιστεί για όσο χρόνο χρειάζεται».
{“@context”:”http://schema.org”,”@type”:”VideoObject”,”name”:”Κ. Μητσοτάκης: «Οι παρεμβάσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα θα συνεχίσουν για όσο χρειαστεί»”,”description”:”Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεσμένος στην εκπομπή «Στο Κέντρο» μίλησε για τις παρεμβάσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα.”,”thumbnailUrl”:”https://i3thumbs.glomex.com/dC1ibHU1bnRqdHo4bDUvMjAyMi8wNi8xNC8yMC80MV8wM182MmE4ZjI1ZjQwMzYzLmpwZw==/profile:player-960×540″,”duration”:”PT2M48S”,”uploadDate”:”2022-06-14T20:43:18.000Z”,”embedUrl”:”https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=40599w1tl46x94tr&playlistId=v-ckq50u6hmju9″,”provider”:{“@type”:”Organization”,”name”:”glomex GmbH”,”logo”:{“@type”:”ImageObject”,”url”:”https://player.glomex.com/logo_v@2x.png”,”width”:136,”height”:146}}}
Αναφορικά με την προοπτική της οικονομίας στη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία, τόνισε ότι «δεν θα ζήσουμε καμία κρίση όπως αυτή που ζήσαμε τα προηγούμενα χρόνια», γιατί εκείνες «ήταν κρίσεις ελληνικής υπαιτιότητας», όπως είπε, ενώ υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- θα βγει από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας τον Αύγουστο και του χρόνου θα βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα».
«Θεωρώ βέβαιο ότι θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα»
Το δικό της συμβολικό μήνυμα εξέπεμψε η επιλογή η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκπομπή «Στο Κέντρο» της ΕΡΤ1 να πραγματοποιηθεί στο χώρο του Μουσείου της Ακρόπολης, μπροστά στη ζωφόρο, στο σημείο όπου οι Ελληνες προσδοκούν να δουν κάποια στιγμή την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα.
«Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην πατρίδα μας. Και έχει γίνει μια πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη, αλλά και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε προς το Βρετανικό Μουσείο, γιατί η επανένωση των Γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελεί ένα μοναδικό γεγονός, το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά όλη τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, καθώς πρόκειται για μία μοναδική επανένωση ενός μνημείου με τόσο μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι «αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα», υπενθύμισε ότι κατά την επίσκεψή του στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχε αναδείξει με δημόσιο τρόπο και μπροστά στη βρετανική κοινή γνώμη το ζήτημα αυτό, δεν αποτέλεσε τότε μια πρωτοβουλία-«φωτοβολίδα» και πρόσθεσε: «Είναι μια πρωτοβουλία η οποία έχει διάρκεια, θα εκδηλωθεί προφανώς σε βάθος χρόνου. Αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες οι οποίες δεν λύνονται από τη μια στιγμή στην άλλη».
«Πιστεύω, όμως, ότι η βρετανική κοινή γνώμη, σε συνδυασμό και με την πίεση η οποία ασκείται και από την UNESCO, μας δίνει τη δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε τη βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο. Και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων, το οποίο και το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο πιστεύω ότι θα βρει μια πολύ ελκυστική πρόταση, προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητα σημαντικό κομμάτι της μόνιμης συλλογής του», ανέφερε.
«Πιστεύω ότι δεν υπάρχει επισκέπτης ο οποίος να έρχεται στο Μουσείο της Ακρόπολης και να μη διαπιστώνει, κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ των πρωτότυπων και των αντιγράφων, τον αυτονόητο χαρακτήρα του αιτήματος της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.