Στις 11 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης και 6 το απόγευμα γώρα Ελλάδας προγραμματίστηκε η νέα συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγιπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Είναι η δεύτερη «στη νέα εποχή των ελληνοτουρκικών σχέσεων» μετά από αυτήν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους.
Τη συνάντηση «προλειαίνει» το τετ α τετ των κυρίων Γεραπετρίτη και Φιντάν στην Άγκυρα και το γεγονός ότι έχουν αποκατασταθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα.
Συνέχεια και συνέπεια στη ρότα που έχει χαράξει και ακολουθεί τους τελευταίους μήνες, απέχοντας από αναθεωρητικές εξάρσεις και προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει από την Τουρκία η Αθήνα.
Τις «κόκκινες» γραμμές της χώρας επανέλαβε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς σχετικά στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ.
«Ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με την εθνική κυριαρχία, την εθνική ακεραιότητα της χώρας δεν πρόκειται ποτέ να μπουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από εμένα», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο τετ α τετ των δύο ηγετών αναμένεται να επιβεβαιωθεί η αμοιβαία βούληση για ηρεμία στις διμερείς σχέσεις και για συνέχεια και συνέπεια στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Στη διάρκεια της συνάντησης που θα έχουν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, οι ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας αναμένεται ότι θα θέσουν επί τάπητος τον οδικό χάρτη των επόμενων επαφών των δύο χωρών. Και αυτός ο οδικός χάρτης, όπως αποτυπώθηκε στο πρόσφατο τετ α τετ των κυριών Γεραπετρίτη και Φιντάν περιλαμβάνει:
-Το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού, Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, στις 16 Οκτωβρίου.
-Το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που θα εκκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.
-Το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της αποκαλούμενη θετικής ατζέντας, υπό τον υφυπουργό, Κώστα Φραγκογιάννη, που θα περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα από τομείς. Από τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τη γεωργία μέχρι το εμπόριο, τη ναυτιλία και την κλιματική κρίση.
-Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα πραγματοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους στη Θεσσαλονίκη, παρουσία των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όσον αφορά στο υπόλοιπο πρόγραμμα του πρωθυπουργού:
Το πρωί της Πέμπτης έχει προσκληθεί και θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο του Yale.
Το απόγευμα της Πέμπτης θα απευθύνει ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ Γεολ, ενώ θα έχει επαφές με επενδυτές και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων.
Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι πρόκειται για σημαντική συνάντηση όπως και όλες διμερείς με τον Τούρκο πρόεδρο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα όπως επιησμίνει ο πρωθυπουργός, χωρίς καμία διάθεση υποχώρησης στα θέματα εθνικής μας κυριαρχίας πιστεύει στο διάλογο και την προσπάθεια επίλυσης της διαφοράς μας για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα ενώ και κάθε φορά θα αξιολογούμε τα αποτελέσματα.