Το Φθινόπωρο θα εξεταστεί η διάθεση του 18% της Εθνικής Τράπεζας, αξιολογώντας εκ νέου τις συνθήκες της αγοράς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο Bloomberg ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Επί της ουσίας, ο πρωθυπουργός φαίνεται να υιοθετεί το δεύτερο σενάριο που επικρατούσε, καθώς το πρώτο ήθελε το placement να γίνεται μέσα στον Ιούνιο.
Παρόλα αυτά, δεν απέδωσε τις προθέσεις σε κάποια αλλαγή του περιβάλλοντος, αν και τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, όπως και η προοπτική της μη μείωσης των επιτοκίων από τη Federal Reserve, έχει επιδεινώσει ελαφρώς το κλίμα στις διεθνείς αγορές.
Το ίδιο το Bloomberg άλλωστε επισημαίνει ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκμεταλλεύτηκε τη θετική δυναμική και έχει προχωρήσει με τα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων. Από τον Οκτώβριο, το κράτος έχει εκχωρήσει πλήρως τις συμμετοχές του σε τρεις τράπεζες και τώρα ετοιμάζεται να πουλήσει το σύνολο ή μέρος του εναπομείναντος μεριδίου του στην Εθνική Τράπεζα.
Τον Φεβρουάριο, η κυβέρνηση ολοκλήρωσε επίσης τη μεγαλύτερη αρχική δημόσια προσφορά της εδώ και δεκαετίες, με την εισαγωγή μειοψηφικού μεριδίου στη Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε. Τον Δεκέμβριο, η Ελλάδα και ο Όμιλος Λάτση πούλησαν το 11% στην Helleniq Energy για 235,3 εκατ. ευρώ. Στο τελευταίο μέτωπο όμως ο Μητσοτάκης είπε ότι δεν υπάρχουν «άμεσα σχέδια» για περαιτέρω πώληση στην εταιρεία.
Εκμεταλλευόμενη την ανάκαμψη στον τουρισμό μετά την πανδημία Covid-19, η Ελλάδα ξεκίνησε τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του λιμανιού του Λαυρίου τον Μάρτιο. Κοντά στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στα δημοφιλή νησιά των Κυκλάδων, το λιμάνι προσφέρεται για τουριστική ανάπτυξη με τη λειτουργία τερματικού σταθμού κρουαζιέρας και μαρίνας για σκάφη αναψυχής. Οκτώ όμιλοι υπέβαλαν ενδιαφέρον τον Μάιο για να αγοράσουν πλειοψηφικό πακέτο.
Όσον αφορά τη μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ελλάδας, τη ΔΕΗ, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει το μερίδιο του 34%. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την ανάκαμψη της εταιρείας», είπε ο Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται πως ο «χορός» των placements ξεκίνησε τους τελευταίους μήνες τους 2023 και συνεχίστηκε αισίως και το 2024. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία placements για τις Eurobank (αξίας 93,7 εκατ. ευρώ), Alpha Bank (αξίας 293,5 εκατ. ευρώ) και Πειραιώς (1,35 δισ. ευρώ). Ένα πρώτο placement (αξίας 1,066 δισ. ευρώ) είχε για την Εθνική τον Νοέμβριο.