Με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κλείνει η συζήτηση επί του προϋπολογισμού του 2021.
«Να ξεκινήσω με μια ιστορική αναφορά που είμαι σίγουρος ότι θα εκτιμήσετε. Τα δημόσια χρήματα εκπέμπονται εκ των σπλάχνων του έθνους και αναδιανέμοντας…» είναι ο ορισμός προϋπολογισμού του 1864 από τον Ιωάννη Σούτσο. Και είναι επίκαιρος.
Τα δημόσια έξοδα εξακολουθούν να πηγάζουν από τον κόπο των πολιτών. Η κοινωνία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του προϋπολογισμού.
Εξυπηρετεί ένα κοινό σκοπό: ανακούφιση πανδημίας, παράλληλα συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις που ευνοούν τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη. Τελικός στόχος είναι η μείωση ανισοτήτων και η αύξηση πλούτου προς όφελος όλων.
Θα ήταν ευχής έργου αν μπορούσαμε σε αυτό το στόχο να συμφωνούσαμε, ασχέτως του τρόπου που μπορεί να επιτευχθεί. Γι’ αυτήν τη παράταξη, η μείωση των ανισοτήτων αποτελεί κεντρική επιλογή.
Το 2021 ενσωματώνει 2 χρονιές σε μια. Στο πρώτο τρίμηνο και ελπίζουμε να σταματήσουμε εκεί, επεκτείνουμε τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που λάβαμε το 2020. Σε όλη τη χρονια προωθούμε μεταρρυθμίσεις για δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Το εμβόλιο καθίσταται το σύνορο ανάμεσα στον επίλογο της πανδημίας και τον πρόλογο της νέας εποχής.
Είναι αλήθεια ότι συντάχθηκε ο προϋπολογισμός υπό πρωτόγνωρες συνθήκες. Μέσα σε μία πρωτοφανή υγειονομική κρίση. Με τα στοιχεία αβέβαια και το τέλος της κρίσης άγνωστο.
Οι επιλογές μας για το 2021 ενισχύουν τις εφεδρείες κατά της πανδημίας με επιπλέον 7,5 δις ευρώ. Επεκτείνουν φορολογικές και ασφαλιστικές μειώσεις.
Ο προϋπολογισμός έχει προσδιορισμένη και στρατηγική διάσταση. Απαντά σε τρέχοντα ζητούμενα και μακροπρόθεσμες στοχεύσεις. Είναι μία δυναμική εξίσωση με πολλούς αγνώστους.
Αποτελεί και αυτός ο προϋπολογισμός μέρος της ευέλικτης πολιτικής που ακολουθήσαμε ως τώρα.
Στα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής στηρίζεται και το 2021, καθώς αν δεν τις λαμβάναμε θα είχαμε μεγαλύτερη ύφεση.
Από τον περασμένο Μάρτιο η κυβέρνηση διέθεσε 24 δις ευρώ που διοχετεύτηκαν σε 3 κεντρικές προτεραιότητες:
-Θωράκιση ΕΣΥ
-Φροντίδα εργαζομένων και ανέργων
-Διαφύλαξη βιωσιμότητας επιχειρήσεων
Στο πρώτο μέτωπο οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 25% – 780 εκατ. ευρώ περισσότερα.
Τα νοσοκομεία για τα οποία τόσες φορές μικλήσαμε υποδέχθηκαν πάνω από 7 χιλιάδες νέους γιατρούς και νοσηλευτές. Έχουν σύγχρονο εξοπλισμό και υλικά και οι κλίνες εντατικής θεραπείας είναι 1322 ενώ παραλάβαμε από εσάς 547.
Το κράτος ανέλαβε τις αμοιβές όσων βρέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Έγινε καθολικός εργοδότης της χώρας και του ιδιωτικού τομέα. Οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται και τα ενοίκια επιδοτούνται.
Διπλασιάσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε σχεδόν 500 χιλιάδες δικαιούχους.
Οι συνταξιούχοι εισέπραξαν τα αναδρομικά τους όπως είχαμε υποσχεθεί ότι θαγίνει. Η ένεση ρευστότητας θα ξεπεράσει τα 12 δις ευρώ. Το ταμείο επιχειρηματικότητας, εγγυοδοσίας και ο μηχανισμός επιστρεπτέας προκαταβολής ενίσχυσαν πάνω από 700 χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.
Όταν το τραπεζικό σύστημα δεν μπόρεσε να στηρίξει τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις το κράτος άνοιξε τα δημόσια ταμεία και τις στήριξε απευθείας. Γι αυτό δεν είπατε τίποτα.
Για βγείτε έξω να μιλήσετε με αγρότες, ταξιτζήδες, εστιάτορες και καταστηματάρχες αν είναι ευχαριστημένοι με την επιστρεπτέα. Τι είναι όλοι αυτοί κ. Τσιπρα; Μεγαλοεπιχειρηματίες; Όλα αυτά έγιναν κ. Τσίπρα χωρίς κανένα νέο φόρο.
Για πρώτη φορά μια έκτακτη κατάσταση δεν προκάλεσε επιβολή πρόσθετων βαρών στους πολίτες.
Αντίθετα σε ισχύ παραμένει η αλυσίδα ενισχύσεων που κάνει πράξη η κυβέρνηση.
Η μείωση και τελικά όπως δεμσευτήκαμε η κατάργηση ΕΝΦΙΑ στα μικρά νησία. Η μείωση ΦΠΑ σε προϊόντα.
Η μείωση κατά 4 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών όπως είχαμε υποσχεθεί και όπως δεν ψηφίσατε. Αποφύγαμε έτσι την έκρηξη της ανεργίας. Έστω με απώλειες στο εισόδημα.
Ποτέ δεν κρύψαμε ότι η προτεραιότητά μας ήταν να θωρακιστεί η απασχόληση.
Μόλις πρόσφατα τα δεδομένα του ΑΕΠ για την περίοδο 2015 -18 αναθεωρήθηκαν και έδειξαν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα άφησε την χώρα με 5 δις λιγότερα
Πριν από την επίθεση του κορωνοϊού η ανάπτυξη είχε ξεπεράσει για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και άνοιξε ο δρόμος για τον ευνοϊκό δανεισμό.
Σας ακούγαμε μήνες ολόκληρους να μιλάτε για ύφεση Μητσοτάκη επικαλούμενος προσωρινά στοιχεία και να ισχυριστείτε ότι η ύφεση είχε προηγηθεί της πανδημίας. Σήμερα που τα στοιχεία αναθεωρήθηκαν δεν είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη για όσα λέγατε κ. Τσίπρα. Δείτε τα στοιχεία πολύ καλά.
Μιλήσατε για εθνική ήττα. Αυτή είναι η εθνική ήττα της χώρας προϊόν των δικών σας χειρισμών την περίοδο 2015-19.
Εχω έναν ακόμα πίνακα για εσάς κ. Τσακαλώτε. Η δική μας κυβέρνηση δανείστηκε 16 δις ευρώ με ιστορικά χαμηλά επιτόκια.»