Κυριακή, 7 Αυγούστου, 2022

Μητσοτάκης: «Οι επόμενες εκλογές είναι μια μάχη για την ψυχή του έθνους»

Ενισχυμένος» από το κλίμα ενότητας στα ηγετικά κλιμάκια της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επικράτησε κατά διήμερο των εργασιών του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας, ο αρχηγός της Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το κόμμα του σε «απόλυτη εκλογική ετοιμότητα» και απηύθυνε κάλεσμα προς τους διπλά εξαπατηθέντες ψηφοφόρους των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προσδοκώντας στη δική τους μεταστροφή, που αποτελεί τον αποφασιστικότερο παράγοντα για να κατακτήσει την διευρυμένη κοινοβουλευτική αυτοδυναμία που διεκδικεί.
Οι επόμενες εκλογές δεν είναι μια μάχη για πολιτική κυριαρχία. Είναι μια μάχη για την ψυχή του Έθνους», υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των γαλάζιων στελεχών που βρέθηκαν στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo των Σπάτων για το κλείσιμο του 11ου Συνεδρίου της ΝΔ. «Σήμερα βάζουμε το κόμμα σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα. Δεν θα αφήσουμε μέρα να πάει χαμένη», συμπλήρωσε.

«Αργά ή γρήγορα θα στηθούν οι κάλπες. Και τότε οι σημερινοί κυβερνώντες θα πάρουν το μάθημα τους», είπε σε άλλη αποστροφή της ομιλίας του. Και χωρίς να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο εκτιμούν ο ίδιος και το επιτελείο του ότι θα στηθούν οι κάλπες, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε: «Ξεκινάμε τον μεγάλο αγώνα! Στη Θράκη, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία. Στην Ήπειρο, τη Στερεά, την Πελοπόννησο. Στην Κρήτη, το Ιόνιο, το Αιγαίο. Στη Γερμανία, την Αγγλία, στην Αμερική, στην Αυστραλία. Παντού. Όπου χτυπάνε οι καρδιές των Ελλήνων! Ο αγώνας για να φύγουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος και οι συνεργοί τους από την εξουσία θα είναι συνεχής».
Δεν αξίζουν άλλη ευκαιρία»

Ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ειδικά σε όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις για να πει ότι οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος δεν αξίζουν άλλη ευκαιρία. «Σας υποσχέθηκαν όσα σας υποσχέθηκαν και τους ψηφίσατε. Τους δώσατε δύο ευκαιρίες. Την Αντιμνημονιακή και τη Μνημονιακή. Απέτυχαν διπλά. Αναίρεσαν το λόγο τους διπλά. Σας εξαπάτησαν διπλά. Κρίνετε τους όπως τους αξίζει. Γυρίστε τους οριστικά την πλάτη. Δεν αξίζουν άλλη ευκαιρία. Έχουν εξαντλήσει την υπομονή της κοινωνίας. Όσο πιο γρήγορα φύγουν τόσο καλύτερα θα είναι για τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα των πιο πρόσφατων δημοσκοπήσεων καταγράφουν τάσεις του εκλογικού σώματος σύμφωνα με τις οποίες «οι μισοί ψηφοφόροι των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δηλώνουν απερίφραστα ότι δεν προτίθενται να τους ξαναεμπιστευθούν». Και «επενδύουν» στην προσέλκυσή τους, με το επιχείρημα ότι «η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης λένε την αλήθεια και δεν υπόσχονται πράγματα που δεν θα κάνουν».

HTML tutorial

«Πεθαίνει οριστικά ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη των πραγμάτων και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα κάνει πράξη τις υποσχέσεις του. «Οι παρωχημένες ιδεοληψίες του παρελθόντος τελειώνουν οριστικά στην Ελλάδα μαζί με την αποτυχημένη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», είπε. «Και μαζί τους πεθαίνει οριστικά ο λαϊκισμός και ο τυχοδιωκτισμός. Δεν θα ξαναπαίξει κανείς ποτέ την Ελλάδα στα ζάρια». Και συμπλήρωσε: «Σήμερα δεσμεύομαι προς όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες. Δεσμεύομαι ότι το Κόμμα το οποίο έχω την τιμή να υπηρετώ, η Νέα Δημοκρατία, θα εφαρμόσει κάθε λέξη από το Σχέδιό μας για την Ελλάδα που αξίζουμε».

Η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τον αρχηγό της, «δεν έχει ταξικό πρόσημο. Γιατί δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς αλληλεγγύη. Δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς αναδιανομή. Δεν υπάρχει άθροισμα ατόμων, υπάρχει κοινωνία». Ενώ σε άλλο σημείο τόνισε με έμφαση τη σημασία των αλλαγών λέγοντας: «Πρέπει επιτέλους να σταματήσουμε την ισοπεδωτική λογική του “όλοι ίδιοι είναι”. Και να αγωνιστούμε κόντρα στη μοιρολατρία ότι για όλα αποφασίζουν οι ξένοι».

Αυτοκριτική, κατά τη συμβουλή του Στέλιου Ράμφου

Όπως, όμως, είπε με μάλλον φιλοσοφική διάθεση, «δεν αρκεί να μένουμε στα λόγια πως μάθαμε από τα λάθη μας και πως αλλάζουμε. Πρέπει να το δείχνουμε στην πράξη. Κάθε μέρα. Η αλλαγή, το ξέρω και το ξέρετε καλά, προκαλεί οδύνες. Όπως και η γέννηση. Αυτό ισχύει και στην πολιτική. Ιδίως όταν βεβαιότητες ετών ή και δεκαετιών αμφισβητούνται στον πυρήνα τους, όταν συστήματα, ιεραρχίες και συνήθειες ανατρέπονται, όταν νέες ιδέες έρχονται να αντικαταστήσουν τις παλιές. Η πρόοδος ενοχλεί και ξεβολεύει. Ό,τι όμως δεν αλλάζει, παρακμάζει και τελικά πεθαίνει». Γι΄ αυτό «δεν πρέπει να φοβόμαστε την αλλαγή», είπε προς το ακροατήριο προς το οποίο έθεσε το ερώτημα: «Άλλωστε πώς θα πείσουμε τους πολίτες ότι θα αλλάξουμε τη χώρα αν δεν αλλάξουμε πρώτα απ’ όλα εμείς οι ίδιοι;».

Ανταποκρινόμενος, ίσως, και στην παρότρυνση για αυτοκριτική που είχε απευθύνει μια μέρα νωρίτερα από το βήμα του Συνέδριου ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, ο πρόεδρος της ΝΔ αναγνώρισε τις ευθύνες της παράταξης του για αρνητικά φαινόμενα που συνέτειναν στην κρίση. «Έχουμε και εμείς ευθύνες για τις παθογένειες της Μεταπολίτευσης. Παθογένειες που, λόγω και της διεθνούς συγκυρίας, έφεραν τη χώρα σε οικονομική, κοινωνική και θεσμική χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά.

Ποιες είναι αυτές; «Λαϊκισμός, κρατισμός, πελατειακό κράτος, αναξιοκρατία, οικογενειοκρατία, γραφειοκρατία, ασθενείς θεσμοί, παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, κίτρινος Τύπος, Διαφθορά», εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζοντας ότι «φέρουν ευθύνη όλα τα πολιτικά κόμματα, και πρέπει να έχουμε το θάρρος να το λέμε».

Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι αυτές οι παθογένειες ήταν μαζί με τα αναρίθμητα καλά της Μεταπολίτευσης, τα οποία, όπως είπε, «δεν τα υπερασπιστήκαμε» και «έτσι επιτρέψαμε σε τυχοδιώκτες να εμφανιστούν ως δήθεν εκφραστές του νέου που θα μας λύτρωνε από τα δεινά του παλιού πολιτικού συστήματος».

«Προσπαθεί με κάθε τρόπο να γίνει καθεστώς»

Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μίλησε για «την τραγική εμπειρία της τελευταίας τριετίας» καθώς «με τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ η χώρα έπιασε πάτο». Όπως είπε, «η διακυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου, όχι μόνον ανέστρεψε την πορεία εξόδου από την κρίση, έκανε κάτι πολύ χειρότερο, καλλιέργησε το ταξικό μίσος. Ζωντάνεψε πεθαμένες ιδεοληψίες. Προσπαθεί με κάθε τρόπο να γίνει καθεστώς. Ποτέ δεν συνυπήρξαν μαζί και δεν έδρασαν ταυτόχρονα όλες οι παθογένειες της Μεταπολίτευσης στην ένταση που τις βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Αυτοί που τάχα επαγγέλλονται το νέο σήμερα είναι η χειρότερη Ελλάδα του χθες».

Με τη λήξη των εργασιών του Συνεδρίου στα ηγετικά κλιμάκια της Πειραιώς δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους για τα μηνύματα που εκπέμφθηκαν το διήμερο που προηγήθηκε και, κατά την εκτίμησή τους, αφορούσαν αφενός την προγραμματική και οργανωτική ετοιμότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αφετέρου τη συσπείρωση των γαλάζιων στελεχών που εκφράστηκαν με τις δηλώσεις στήριξης στο πρόσωπο του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας από τους πρώην πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά όπως και από τον Δημήτρη Αβραμόπουλο και τη Ντόρα Μπακογιάννη αλλά και όλα τα άλλα στελέχη τα οποία κατάφεραν να πάρουν τον λόγο μέσα στο ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των συζητήσεων, στις οποίες έπρεπε να «χωρέσουν» και οι προσκεκλημένοι ομιλητές που ήταν πρόσωπα εκτός Νέας Δημοκρατίας.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων