Για τα συμπεράσματα της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες μίλησε σε συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Αρχικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «θεωρώ επιτυχία ότι η ΕΕ κατάφερε και συμφώνησε το 6ο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Ενα πακέτο το οποίο όπως γνωρίζετε συζητείτο εδώ και εβδομάδες αλλά βρήκαμε κοινό τόπου λαμβάνοντας υπόψιν τις ευαισθησίες κάποιων κρατών μελών. Το 90% του ρωσικού πετρελαίου που κατευθυνόταν στην Ευρώπη θα σταματήσει να τροφοδοτείται από την Ρωσία στην ΕΕ και θα αποστερήσουμε πόρους από την Ρωσία για να μην χρηματοδοτεί την βάρβαρη εισβολή στην Ουκρανία.
Κάναμε συζήτηση για την ενεργειακή ασφάλεια και παρουσίασα τις ελληνικές θέσεις για την διαφοροποίηση των πηγών και των οδών τροφοδοσίας. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου όχι μόνο στην Βαλκανική αλλά και στην Δυτική Ευρώπη, Σημαντικά έργα όπως στην Αλεξανδρούπολη έχουν και ευρωπαϊκή διάσταση. Ο αγωγός IGB που θα συνδέσει με το δίκτυο φ.α. Της Βουλγαρίας θα είναι έτοιμος μέσα στις επόμενες εβδομάδες και είναι σημαντικό για την Βουλγαρία.
Συζητήσαμε για την πρόταση της Κομισιόν, το RePowerEU. Η Ελλάδα θα διεκδικήσει ό,τι της αναλογεί.
Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι για το θέμα των τιμών του φυσικού αερίου δόθηκε εντολή στην επιτροπή να εξετάσει προτάσεις για την αποσύνδεση της τιμής και μέσα στις προτάσεις αυτές θα είναι και το πλαφόν στην τιμή της χονδρικής. Η συζήτηση είναι σύνθετη, είπε και η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ. Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να τους επιστραφεί το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης που πήρε την έγκριση της Κομισιόν.
Η χρηματοδότηση γίνεται από εθνικούς πόρους είπε αλλά και από την φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Όσοι μας άκουσαν κριτική, είπε για την αντιπολίτευση όταν ήρθε η ώρα να ψηφίσουν ήταν απόντες.
Όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, είπε: «20 εκατ. τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη «νύφη» απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».
Για την Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Ενημέρωσα για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας και είπα ότι τέτοιες προκλήσεις και λεονταρισμοί δεν μπορούν να γίνουν ανεκτοί από την Ελλάδα και την ΕΕ και ζήτησα αν επιμείνει η Τουρκία να συζητηθεί στην επόμενη Σύνοδο και να είναι στα συμπεράσματα η καταδίκη αυτής της παντελώς αρχείαστης τουρκικής προκλητικότητας. Είναι το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας μια νέα εστία έντασης και γι’ αυτό η χώρα μας απαντά στις προκλήσεις των γειτόνων με την ψυχραιμία της ισχύος και την αυτοπεποίθηση του δικαίου».
Ερωτηθείς για τη συνάντηση με τον Όλαφ Σολτς, ο πρωθυπουργός τόνισε πως του είπε ότι πολιτική ίσων αποστάσεων, δεν νοείται.
«Δεν θα εμπλακώ σε παιχνίδι προσωπικών χαρακτηρισμών με τον τούρκο πρόεδρο σε αυτή την πορεία που έχει επιλέξει. Δεν έχω πρόθεση να κάνω ψυχανάλυση στην Τουρκία. Είναι λυπηρό που η Τουρκία χάνει μια ευκαιρία. Δεν έχουμε πρόθεση να μπούμε σε καμία λεκτική αντιπαράθεση. Αν την ενόχλησε η επίσκεψή μου στις ΗΠΑ και η ομιλία μου στο Κογκρέσο, είναι δικό της θέμα».
Σε ερώτηση για την ακρίβεια σε φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε: «Το ζήτημα της παρέμβασης στην χονδρική είναι περίπλοκο και εξίσου σύνθετο είναι το ζήτημα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την ηλεκτρική ενέργεια. Υπάρχει μεγαλύτερη δυναμική και κατανόηση. Στην αρχή είμασταν μόνοι μας και τώρα συντάσσονται και άλλοι με την θέση μας για να καταλήξει γρήγορα σε λύσεις για να μην πληρώνουμε τόσο αδικαιολόγητα ακριβά το φυσικό αέριο.
Αυτό που ενδιαφέρει το νοικοκυριό είναι η ανακούφιση και αυτή την ανακούφιση την βλέπει ήδη με τους λογαριασμούς να είναι αισθητά μειωμένοι. Αυτό ενδιαφέρει το ελληνικό νοικοκυριό και την επιχείρηση και τα υπόλοιπα θα πάρουν τον χρόνο τους. Η ανακούφιση όμως που θα αισθανθούν θα είναι άμεση.
Για την βενζίνη είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα όλες οι χώρες έχουν άλλες τιμές και γνωρίζετε ότι έχουμε κάνει μια πρώτη μικρή παρέμβαση από το fuel pass. Δεν είμαι έτοιμος να ανακοινώσω κάτι περισσότερο. Θα το παρακολουθούμε και θα ανακοινώνουμε τις αποφάσεις μας όταν είμαστε έτοιμοι».