Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023

Μητσοτάκης στο CNN για τον σεισμό στην Τουρκία: Από τις πρώτες χώρες η Ελλάδα που ανταποκρίθηκε στο αίτημα

«Η χώρα μας έχει αρκετή εμπειρία στην αντιμετώπιση σεισμών και γνωρίζουμε ότι σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές ο χρόνος μετράει πάρα πολύ. Θα πρέπει η κατάσταση να αντιμετωπιστεί όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα ερείπια σε τρομακτικές συνθήκες», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο δίκτυο CNN, και στην εκπομπή “Connect the World”, αναφερόμενος στην τραγωδία με τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε:

Μιλάμε για δύο διαφορετικούς σεισμούς, πολύ σοβαρούς. Φυσικά είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν αντιμετωπιστούν αυτή την εκρηκτική κατάσταση και πολύ δύσκολα θα εξηγήσουμε σε κάποιους που δεν έχουν εμπειρία από τέτοια πράγματα πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση. Ωστόσο, βεβαίως καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια πολύ σημαντική κινητοποίηση από πλευράς Τουρκίας. Η πρώτη προτεραιότητα τώρα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται παγιδευμένοι κάτω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει. Και πιστεύω ότι αργότερα θα τεθούν και ερωτήματα που αφορούν την προφύλαξη από το κρύο και τη διατροφή των ανθρώπων αυτών που βρίσκονται εκεί. Φυσικά, το γεγονός ότι δεν έχει επηρεάσει μόνο την Τουρκία αλλά και τη Συρία. Τα πράγματα περιπλέκονται γιατί δεν υπάρχει επίσημος επίσημη αρχή με την οποία να συνδιαλλαγούν. Και φυσικά γνωρίζετε ότι τα πράγματα ήταν ήδη πολύ δύσκολα ακόμα και πριν από τον σεισμό. Η κατάσταση είναι πραγματικά πολύ μεγάλη πρόκληση και πιστεύουμε ότι θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε βραχυπρόθεσμα μέχρι που να αντιμετωπίσουμε τις μακροπρόθεσμες συνθήκες.

Προσπαθούμε να εργαστούμε μέσω διεθνών οργανισμών. Η πρότασή μου θα ήταν να και όταν θα κάνουμε και το Συμβούλιο την Πέμπτη το Συμβούλιο στο Συμβούλιο να συντονίσουμε τις ευρωπαϊκές προσπάθειες έτσι ώστε να φροντίσουμε να πάει βοήθεια εκεί που πραγματικά το χρειάζονται περισσότερο. Αυτή τη στιγμή όμως και θέλω να το τονίσω δεν έχουμε ούτε τα πολιτικά, ούτε έχουμε να κάνουμε για την αναγνώριση κάποιου καθεστώτος. Αυτό έχει να κάνει με παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που ζουν σε φρικτές συνθήκες».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων