Σε συνέντευξή του στον Guardian ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την άποψη του οτι η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με την Άνγκελα Μέρκελ αλλά και τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν είναι υψίστης σημασίας για την αποκλιμάκωση της κατάστασης στον Έβρο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι κρίσιμες διαβουλεύσεις του Τούρκου Προέδρου με τον Γάλλο ομόλογό του και τη Γερμανίδα καγκελάριο συνιστούν μια ευκαιρία «να μπουν επιτέλους τα πράγματα στη θέση τους», μετά την απόφαση του Ερντογάν να ανοίξει τις πύλες της χώρας του σε μετανάστες και πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη. «Τώρα που τα πράγματα ηρέμησαν είναι η ώρα να μπουν τα πράγματα στη θέση τους και να διασφαλιστεί ότι αυτό που συνέβη δεν θα ξανασυμβεί», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε απαράδεκτους τους εκβιασμούς του Τούρκου προέδρου, προθέτοντας πάντως ότι η αναθεώρηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό ίσως είναι καλύτερος τρόπος για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ξαναπροκύψουν παρόμοιες κρίσεις.
«Πιστεύω ότι ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να παραδεχθεί ότι υπάρχει μια αμοιβαία επωφελής λύση, ότι πρέπει να επιστρέψουμε στη συμφωνία και να βελτιώσουμε ορισμένες πτυχές της. Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί με εκβιαστικές συνθήκες», υπογράμμισε.
Απαντώντας στις τουρκικές αιτιάσεις περί απάνθρωπης μεταχείρισης των μεταναστών στον Έβρο από την Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι έχουν δοθεί αυστηρές οδηγίες στις δυνάμεις της χώρας μας να μην τεθούν ζωές σε κίνδυνο.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να προστατέψει τα σύνορα της Ελλάδας, που βρέθηκε αντιμέτωπη με μιαν ασύμμετρη απειλή. «Δεν θέσαμε ζωές σε κίνδυνο. Δεν θα ανεχθώ χρήση βίας που θα θέσει ζωές σε κίνδυνο. Το έχω καταστήσει σαφές. Δεν υπάρχει χρήση πραγματικών πυρών», υπογράμμισε. Τόνισε δε ότι η η αναστολή υποβολής αιτήσεων ασύλου ήταν «ένα έκτακτο μέτρο για έκτακτες περιστάσεις». «Είναι ένα προσωρινό μέτρο, που ήταν αναγκαίο για να σταλεί ένα σαφές μήνυμα αποτροπής, αλλά και να διασφαλιστεί ότι δεν θα καταρρεύσει τη δεδομένη στιγμή το σύστημα ασύλου μας», επεσήμανε.
Μητσοτάκης: Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται οι πρόσφυγες ως μοχλός πίσεση
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σε αντίθεση με το 2015 η Τουρκία προσπαθεί αυτή τη φορά να χρησιμοποιήσει συνειδητά τους πρόσφυγες ως μοχλό πίεσης για να πετύχει τους δικούς τους στόχους. «Δεν πρόκειται πλέον για πρόβλημα ασύλου. Δεν είναι καν προσφυγικό ή μεταναστευτικό πρόβλημα. Πρέπει να το αναγνωρίσουμε αυτό. Είναι σαφέστατα γεωπολιτικό το ζήτημα», σημείωσε τονίζοντας ότι οι αθώοι άνθρωποι που χρησιμοποιούνται ως πιόνια είναι τα πραγματικά θύματα μιας κρίσης που προκάλεσε ο Ερντογάν για να πιέσει την Ευρώπη για πρόσθετη οικονομική βοήθεια και στήριξη της πολιτικής του στην Ιντλίμπ της Συρίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την απόφαση χωρών της ΕΕ να δεχθούν στα εδάφη τους ανήλικους μετανάστες από τα hot spots στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου καθώς και την απόφαση των Βρυξελλών να προσφέρουν από 2.000 ευρώ σε πρόσφυγες και μετανάστες που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. «Είναι ένα κίνητρο για να φύγουν από τα νησιά κι ένα σαφές μήνυμα στον ντόπιο πληθυσμό των νησιών ότι σκοπεύουμε να μειώσουμε τον αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που βρίσκονται εκεί».
«Πρέπει να ζήσουμε με την Τουρκία», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και ερωτηθείς αν η Ελλάδα επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με την Άγκυρα απάντησε: «Πρέπει να έχουμε ισχυρές οικονομικές σχέσεις. Έχουμε διαφορές και χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη για να τις λύσουμε».