Τους τελευταίους μήνες και μετά την επίθεση στην Συρία η στρατηγική που ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αρχίσει να αλλάζει και από την απομονωτική τάση να μετατρέπεται σε επέμβαση σε ορισμένα σημεία του πλανήτη. Η πρώτη επέμβαση ήταν η Συρία, ενώ τώρα ξεκινά σταδιακά να επιλύσει το θέμα που έχει προκύψει στην Βόρεια Κορέα με τις συνεχείς εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων.
Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Ο Πρόεδρος Τραμπ φαίνεται πως σταδιακά αρχίζει να ευαγγελίζεται την νεοσυντηρητική πτέρυγα του κόμματος του. Η επίθεση στην Συρία προσιδιάζει το χτύπημα στο Ιρακ το 2003 που αποτέλεσε αιτία της έναρξης του πολέμου του Ιράκ. Όπως ήταν αναμενόμενο μετά την επίθεση χημικών, το χτύπημα στην βάση Αλ Σααϊράτ υποστηρίχθηκε από την πλειοψηφία των δυνάμεων της Δύσης ενώ προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις ΗΠΑ–Ρωσίας.
Την ίδια ώρα και σε ότι αφορά την εμπορική του πολιτική με την Κίνα και παρά τις αντιδράσεις εντός και εκτός των ΗΠΑ κατάφερε, μετά την συνάντηση του με τον Κινέζο ομόλογο του, να ξεκινήσουν κάποια σημάδια καλής πίστης, αλλά και η από κοινού αύξηση της πίεσης προς την Βόρεια Κορέα μέσω της μετακίνησης μέρος των στρατευμάτων τους στα σύνορα.
Επικίνδυνος μεν… αποτελεσματικός δε
Μέσα στην γενικευμένη ανησυχία που έχει δημιουργηθεί μετά τον βομβαρδισμό των ΗΠΑ στην Συρία η Κίνα αρχίζει να κάνει κινήσεις προσέγγισης σε ότι αφορά τις σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και τις ΗΠΑ.
Πιο συγκεκριμένα για να μπορέσει η Κίνα να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο θα προσφέρει στη διοίκηση Τραμπ καλύτερη πρόσβαση σε επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και στις εξαγωγές βοδινού των ΗΠΑ, κάτι που αποτελεί μία σχετικά εύκολη παραχώρηση για την Κίνα.
Ο νυν Πρόεδρος πιέζει τους κινέζους να χαμηλώσουν το σημερινό όριο του 25% στους δασμούς για εισαγωγές αυτοκινήτων. Το Πεκίνο ως αντάλλαγμα θα ήθελε περισσότερη προστασία στις κινεζικές επενδύσεις στις ΗΠΑ, που τριπλασιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, φτάνοντας τα 45 δισ. δολάρια και η Ουάσιγκτον να «χαλαρώσει» τις απαγορεύσεις στις πωλήσεις συγκεκριμένων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας στην Κίνα.
Τρίγωνο Κίνας – ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας
Και ενώ ακόμα δεν έχει «κάτσει η σκόνη» από το βομβαρδισμό στην Συρία ο Ντόναλντ Τραμπ φαίνεται να ετοιμάζεται να σταματήσει την προς επέκταση κρίση στην Βόρεια Κορέα.
Αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής, μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κινέζου ομολόγου του Xi Jinping, στον οποίο μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος είχε ζητήσει να ασκήσει πίεση στον Κιμ Γιόνγκ Ουν, ώστε να σταματήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, αποφάσισε να πραγματοποιηθεί η αποστολή του αεροπλανοφόρου USS Carl Vinson.
Την ίδια ώρα, η Κίνα έστειλε 150 χιλιάδες στρατιώτες προληπτικά στα σύνορά της με τη Βόρεια Κορέα υπό τον φόβο επιθέσεων και έθεσε σε εφαρμογή την απαγόρευση εισαγωγών φορτίων άνθρακα από τη Βόρειο Κορέα ως αντίποινα στις πυραυλικές δοκιμές.
Υπό την σκιά όλων αυτών των εξελίξεων η Βόρεια Κορέα δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και σε πολεμική σύρραξη αν συνεχιστούν οι εχθρικές πράξεις εναντίον της. Από την άλλη πλευρά το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ βεβαιώνει πως το αεροπλανοφόρο έχει σταλεί ως προληπτικό μέτρο μετά τις επαναλαμβανόμενες δοκιμές των βαλλιστικών πυραύλων.
Το χτύπημα έκπληξη στην βάση Αλ-Σααϊράτ στην Συρία
Ο βομβαρδισμός της συριακής βάσης που βρίσκεται κοντά στην επαρχία Χομς, ήταν η απάντηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην επίθεση με τοξικό αέριο στην πόλη Χαν Σεϊχούν (βρίσκεται στην ανταρτοκρατούμενη επαρχία Ιντλίμπ) που η Ουάσιγκτον αποδίδει στον Σύριο πρόεδρο Μπάσαρ Αλ Άσαντ. Από την τοξική επίθεση προκλήθηκε ο θάνατος δεκάδων ανθρώπων ανάμεσα στους οποίους και πολλά παιδιά.
Βάσει σχετικής ανακοίνωσης του Αμερικανικού Πενταγώνου, εκτοξεύτηκαν 59 πύραυλοι Τόμαχοκ από τα πυραυλοφόρα καταδρομικά πλοία USS Ross και Porter που έπληξαν αεροσκάφη, καταφύγια αεροσκαφών, εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και πολεμικών εφοδίων, αποθήκες πυρομαχικών, θέσεις αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά και επίγεια ραντάρ.
Μύδροι Πούτιν-Στο πλευρό του Τραμπ η Δύση
Κατά γενική ομολογία η επίθεση στην Συρία συγκλόνισε και εξέπληξε όλο τον κόσμο. Παρόλα αυτά οι περισσότερες δυνάμεις της Δύσης τάχθηκαν υπέρ των ΗΠΑ και της επίθεσης, ενώ από την άλλη η Ρωσία έκανε λόγο πως ο βομβαρδισμός θυμίζει κάτι από την στρατιωτική εισβολή στο Ιράκ.
Σε αντίθεση με τη Ρωσία, μία σειρά από χώρες (συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και του Ισραήλ) εμφανίζονται να στηρίζουν την επίθεση των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση Αλ Σαϊράτ.
Η Βρετανία εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της προς τις ΗΠΑ για το στρατιωτικό πλήγμα κατά της συριακής αεροπορικής βάσης, δήλωσε Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν η Γερμανίδα καγκελάριος με τον Γάλλο πρόεδρο σημείωσαν ότι ο Άσαντ φέρει την πλήρη ευθύνη της επίθεσης των ΗΠΑ.
«Η επιχείρηση που διέταξε την περασμένη νύχτα ο Τραμπ είναι μια βάσιμη απάντηση σε ένα έγκλημα πολέμου. Σε όποιον χρησιμοποιεί χημικά όπλα δεν μπορεί να δίδονται ελαφρυντικά», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι.
Τέλος η Τουρκία, η Πολωνία, το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία υποστήριξαν τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ και την επίθεση στην Συρία.