Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Την Παρασκευή υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας σχετικά με την κατασκευή ενός αγωγού, ο οποίος θα ονομάζεται «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός».
Όσον αφορά τις λεπτομέρειες του αγωγού, ο κ. Λαφαζάνης μαζί με τον επικεφαλής της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων Βλαντιμίρ Ντιμίτριεφ προχώρησαν σε κοινή δήλωση στήριξης του αγωγού ανακοινώνοντας τη σύσταση κοινής εταιρίας που θα διαχειρίζεται και θα τρέξει τις διαδικασίες κατασκευής του αγωγού. Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχει με 50% η νεοσύστατη δημόσια επιχείρηση ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ και από τη ρωσική πλευρά με ίδιο ποσοστό η προαναφερόμενη τράπεζα.
Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα του ελληνικού και του ξένου τύπου η Μόσχα θα χρηματοδοτήσει σε πρώτη φάση την κατασκευή του αγωγού και τα κεφάλαια αυτά θα επιστραφούν από τα έσοδα του αγωγού. Στα 2 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου.
Στην συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές συζητήθηκε η συνέχιση του αγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολη, ο οποίος είχε σταματήσει για αρκετό καιρό μετά την πτώση της Κυβέρνησης Καραμανλή και την ανάληψη της εξουσίας από τον Γεώργιο Παπανδρέου, δηλαδή πριν την επίσημη έναρξη της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα ο Ρώσος ηγέτης εκτίμησε ότι το σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου σε ελληνικό έδαφος θα βοηθήσει τους Έλληνες να αποπληρώσουν τους διεθνείς δανειστές, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, που επικαλείται το Associated Press.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Β. Πούτιν υπογράμμισε ότι «εάν η ΕΕ θέλει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, τότε πρέπει να ενδιαφέρεται για μια αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία, που θα βοηθά να ξεπληρωθούν τα χρέη». Και συνέχισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, «η ΕΕ πρέπει να μας χειροκροτεί. Πού είναι το κακό στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα;»
Στην συνάντηση του με τον Πρόεδρο Πούτιν ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε τα ακόλουθα: «Υπάρχουν μπροστά μας δυνατότητες και προκλήσεις που πρέπει να λάβουμε από κοινού. Υπάρχουν σημαντικοί σταθμοί στην ενίσχυση των δεσμών των δύο χωρών, ένας από αυτούς είναι το έτος Ελλάδας-Ρωσίας το 2016, και η δυνατότητα που έχουμε από τώρα μέχρι την επόμενη διακυβερνητική συνάντηση που θα γίνει τον Νοέμβριο να επεξεργαστούμε ένα μνημόνιο οικονομικής συνεργασίας και να δούμε σε κάθε επιμέρους τομέα πώς θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε για την ανάπτυξη των σχέσεων μας.»
Τι προβλέπει η συμφωνία αυτή. Η συμφωνία προβλέπει την έναρξη της κατασκευής του το 2016 και την έναρξη λειτουργίας του το 2019, ισότιμη (50-50) συμμετοχή Ελλάδας – Ρωσίας στην εταιρία που θα αναλάβει την κατασκευή και εκμετάλλευση του έργου και διευκόλυνση της χρηματοδότησης του αγωγού από τη ρωσική πλευρά με εγγυητή τα έσοδα που θα προκύψουν κατά τη λειτουργία του έργου προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας που υπεγράφη σήμερα στην Αγία Πετρούπολη υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας Alexander Novak. Ο αγωγός θα έχει μεταφορική ικανότητα 47 δις. Κυβικά μέτρα αερίου το χρόνο.
Γενικά, η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας για τον αγωγό είναι λανθασμένη ως προς την χρονική στιγμή στην οποία γίνεται, αλλά και ως προς τους συμμάχους που έχει η χώρα πέρα από τον Ατλαντική. Σίγουρα ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πως η Αμερική υποστηρίζει την χώρα στον αγώνα για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του χρέους, αλλά παρόλα αυτά αυτή τη στιγμή ανοίγει η Ελλάδα τις σχέσεις της με την Ρωσία και μάλιστα σε μία χρονική στιγμή που οι σχέσεις ΗΠΑ και Ρωσίας βρίσκονται σε δύσκολη φάση.
Ακόμη, δεν γίνεται την στιγμή που ο Πρωθυπουργός αναφέρει πως το πρόβλημα της Ελλάδας είναι Ευρωπαϊκό να αγνοεί το Eurogroup που γινόταν την ίδια μέρα και να πηγαίνει στην Ρωσία για τον αγωγό. Οπότε είναι μία κρίσιμη στιγμή στην οποία η χώρα χρειάζεται τους συμμάχους που μπορούν να την βοηθήσουν να λύσει το πρόβλημα της με το χρέος.
Εν κατακλείδι, ο αγωγός αυτός γίνεται σε μια λανθασμένη χρονική στιγμή, διότι τα μέτωπα που έχουν ανοιχτεί είναι πολλά και κρίσιμα με αποτέλεσμα να υπάρχει η αναγκαιότητα κάθε κίνηση να είναι προσεγμένη χωρίς να διασαλεύει κάποιες πάγιες διπλωματικές κινήσεις.