Σάββατο, 24 Ιουλίου, 2021

Μογκερίνι: Η ΕΕ κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της

Ήταν ξεκάθαρη η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι στην προειδοποίησή της ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της εξαιτίας της διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung η Μογκερίνι τόνισε: «Πρέπει να είμαστε αξιόπιστοι και να κάνουμε στο εσωτερικό των συνόρων μας αυτό που ζητάμε (να γίνει) εκτός των συνόρων μας» και τόνισε ότι «Προσπαθούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας σε άλλα μέρη του κόσμου. Όμως αυτό δεν λειτουργεί αν δεν το κάνουμε κι εμείς στο σπίτι μας, αν δεν δείχνουμε σεβασμό στις μειονότητες, ξεκινώντας από τους μουσουλμάνους».

«Αυτό αποδυναμώνει πολύ την αξιοπιστία μας στο εξωτερικό», εκτίμησε η Μογκερίνι και τόνισε ότι ο τρόπος που διαχειρίζεται τη μεταναστευτική κρίση η ΕΕ, ήδη βλάπτει την εξωτερική της πολιτική, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ΕΕ θα χάσει «την επιρροή της αν δεν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την ευθύνη μας», προειδοποίησε.
«Δεν οδηγούν πουθενά. Τα λόγια που ακούγονται τώρα και οι φράχτες που υψώνονται παραμένουν, τουλάχιστον στη μνήμη», σημείωσε αναφερόμενη στην ασυνεννοησία και τις αλληλοκατηγορίες των κρατών μελών μεταξύ τους.
Η ίδια τόνισε ωστόσο ότι δεν πρέπει να έχουμε υπερβολικές προσδοκίες από την ΕΕ. «Πρώτα μιλάμε για τη λεγόμενη αδυναμία της ΕΕ και μετά μοιάζει σαν να πρέπει η ΕΕ να οργανώσει όλα τα μεταναστευτικά κύματα παγκοσμίως. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει το μερίδιό της, αλλά δεν μπορεί να κάνει τα πάντα», δήλωσε.

«Κάνουμε ήδη πάρα πολλά», απάντησε στους επικριτές της ΕΕ. «Αν αποσύρουμε τα χρήματά μας τότε δεν θα υπάρχουν μηχανισμοί βοήθειας των προσφύγων, υπηρεσίες του ΟΗΕ και συνεργασία για την ανάπτυξη. Τότε δεν θα υπάρχουν χρήματα για τις ειρηνευτικές αποστολές στην Αφρική», τόνισε η Μογκερίνι.

σχετικα αρθρα

10 ΣΧΟΛΙΑ

Comments are closed.

ροη ειδησεων

spot_img