Εναν χρόνο συμπλήρωσε η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού για τους υγειονομικούς και πλέον όσοι είναι σε αναστολή έχουν μειωθεί κατά 65% σε σχέση με όσους ξεκίνησαν. Από περίπου 6.300 υγειονομικούς που βγήκαν σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού στην έναρξη του μέτρου, πέρυσι τον Σεπτέμβριο, πλέον εκτός ΕΣΥ είναι περίπου 2.200, με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να νοσεί και να επανέρχεται στα καθήκοντά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες από εργαζομένους στα νοσοκομεία, ο αριθμός των υγειονομικών σε αναστολή είναι δυναμικός. Και αυτό γιατί όσοι μολύνονται με τον κορονοϊό και επιβεβαιώνεται η νόσηση με μοριακό έλεγχο επανέρχονται στο Σύστημα Υγείας για ένα εξάμηνο, αλλά μετά βγαίνουν πάλι εκτός. Επίσης, είναι πολύ συχνό να λαμβάνουν νόμιμη άδεια λίγο πριν τεθούν ξανά σε αναστολή, προκειμένου να μη χάσουν τις αποδοχές τους. Μάλιστα, ο αριθμός των εργαζομένων που είναι σε άδεια είναι πολύ μεγάλος και τα νοσηλευτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν ελλείψεις προσωπικού. Σε αρκετές περιπτώσεις εργαζόμενοι βγαίνουν σε αναστολή μετά το εξάμηνο νόσησης και επαναμολύνονται, με αποτέλεσμα να ξαναπιάνουν δουλειά.
Η κυριαρχία της παραλλαγής «Ομικρον» από τον χειμώνα και έπειτα… διευκόλυνε απρόθυμους στον εμβολιασμό υγειονομικούς αφού η μεταδοτικότητα είναι μεγάλη και μεγάλο μέρος του πληθυσμού μολύνεται και επαναμολύνεται. Από τον κανόνα αυτό δεν ξεφεύγουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Το αποτέλεσμα είναι, τελικά, μόλις ένας πολύ μικρός αριθμός -πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για τριψήφιο αριθμό- όσων τέθηκαν σε αναστολή να έχει στερηθεί εντελώς τον μισθό του για έναν ολόκληρο χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν λείπουν οι καταγγελίες για πλαστά πιστοποιητικά νόσησης προκειμένου να μπορούν οι υγειονομικοί να επιστρέψουν στις θέσεις τους.
Φυσικά, ένα ποσοστό έχει εμβολιαστεί, ωστόσο δεν είναι μεγάλο, όπως λένε πηγές από τα νοσοκομεία.
Το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών τέθηκε σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο του 2021 και η κυβέρνηση έχει μείνει αμετακίνητη στη θέση της εδώ και έναν χρόνο, παρά το γεγονός ότι έχουν καταργηθεί σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Ο λόγος είναι πως θεωρεί αδιανόητο οι άνθρωποι που φροντίζουν ασθενείς και που θα έπρεπε να δίνουν το παράδειγμα υπέρ του εμβολιασμού -όπως κάνει η συντριπτική πλειονότητα των υγειονομικών- να γυρίζουν την πλάτη στο εμβόλιο. Βάσει νομοθεσίας, η αναστολή των ανεμβολίαστων εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ισχύει έως και το τέλος του 2022, όταν και το μέτρο θα επανεξεταστεί, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Πάντως, δεν υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης για επανεξέταση του μέτρου νωρίτερα από το τέλος Δεκεμβρίου.
«Είμαστε υπέρ του εμβολιασμού, όμως κατά της υποχρεωτικότητας. Τα εμβόλια έχουν βοηθήσει να έχουμε τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα που η νόσηση είναι πιο ήπια. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί, και οι εμβολιασμένοι κολλούν τον ιό και τον μεταδίδουν. Την ίδια στιγμή όλα τα μέτρα έχουν χαλαρώσει. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι αυτήν τη στιγμή δεν προκύπτει υγειονομική ανάγκη για το συγκεκριμένο μέτρο», σημειώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, και προσθέτει: «Αποτέλεσμα του μέτρου είναι το ΕΣΥ να χάνει για μεγάλα χρονικά διαστήματα χιλιάδες εργαζομένους, που είναι απαραίτητοι, καθώς τα νοσοκομεία έχουν ελλείψεις. Ο κίνδυνος πλέον να κάνουν κακό στους ασθενείς είναι πολύ μικρός».
Η ΠΟΕΔΗΝ έχει προσφύγει για δεύτερη φορά στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την άρση των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς και αναμένει την εκδίκαση περί το πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου.
«Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να κρίνει, για μία ακόμα φορά, εάν το μέτρο της αναστολής άσκησης καθηκόντων είναι συμβατό με σειρά εθνικών και υπερεθνικών διατάξεων, που κατοχυρώνουν την ελευθερία, το δικαίωμα στην υγεία και την αξιοπρέπεια του ανθρώπου και εάν περαιτέρω συμβαδίζει με την αρχή της αναλογικότητας, η οποία επιβάλλει στον νομοθέτη να εξετάζει όλες τις δυνατές λύσεις, πριν αποφασίσει την επιβολή του δυσμενέστερου μέτρου, όπως συνέβη εν προκειμένω», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της.
Το ΣτΕ έχει ήδη κρίνει συνταγματική την υποχρέωση εμβολιασμού εργαζομένων σε δομές Υγείας, απορρίπτοντας αίτηση ακυρώσεως της ΠΟΕΔΗΝ. Επιπλέον, το Γ’ Θερινό Τμήμα ΣτΕ είχε απορρίψει τις αιτήσεις 115 νοσοκομειακών γιατρών και διοικητικών υπαλλήλων νοσοκομείων ανά την Ελλάδα που ζητούσαν να εκδοθεί προσωρινή διαταγή με την οποία θα «πάγωνε» το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα Διοικητικά Εφετεία Πάτρας και Τρίπολης έχουν λάβει κατά περίπτωση αποφάσεις αναστολής του μέτρου της μη καταβολής μισθού υποχρεώνοντας τα νοσοκομεία να καταβάλουν το 50% του μισθού εργαζομένων σε αναστολή για βιοποριστικούς λόγους.
Στο μεταξύ, για τη δεύτερη ομάδα που θεσπίστηκε υποχρεωτικός εμβολιασμός τις… δύσκολες ημέρες της πανδημίας, δηλαδή τους ανθρώπους άνω των 60 ετών, υπάρχει το ενδεχόμενο να διαγραφούν τα πρόστιμα σε όσους εμβολιάστηκαν. Την είδηση έκανε γνωστή ο υπουργός Υγείας σε συνέντευξή του στα μέσα της εβδομάδας. Εάν, τελικά, αποφασιστεί, όσοι 60άρηδες επισκέφθηκαν τα εμβολιαστικά κέντρα θα δουν διαγραφή του διοικητικού προστίμου των 100 ευρώ τον μήνα.