Δευτέρα, 8 Αυγούστου, 2022

Moody’s: Σχέδιο της ΕΚΤ για Bad Bank

To σχέδιο για μια ευρωπαϊκή bad bank που θα απορροφήσει «κόκκινα» δάνεια, εάν η κρίση εξελιχθεί χειρότερα από τις προβλέψεις, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά σε ο οίκος Moody’s, σχολιάζοντας σχετική επιστολή του προέδρου του SSM, Αντρέα Ενρία σε Γερμανό βουλευτή.

Η προοπτική περαιτέρω επιδείνωσης του προφίλ των assets των τραπεζών εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού, παρά τα μέτρα προστασίας που έχουν λάβει οι κυβερνήσεις, αλλά και οι επιπτώσεις της τρέχουσας κατάστασης στις δευτερογενείς αγορές τιτλοποιημένων απαιτήσεων, έχουν ήδη επαναφέρει το ζήτημα για την ανάληψη πιο σθεναρής δράσης στην ΕΚΤ.

Η λύση της Bad Bank έχει συζητηθεί και στο παρελθόν στην ΕΚΤ, ως πρόταση του επικεφαλής της EBA, Αντρέα Ενρία το 2017, αλλά δεν είχε “περπατήσει”, λόγω νομικών και πολιτικών κωλυμάτων που αντιμετώπιζε. Τώρα, η πολιτική χαλάρωση των κανόνων για τη στήριξη και διάσωση τραπεζών, υποβαθμίζει τις νομικές προκλήσεις, βελτιώνοντας το προφίλ μιας τέτοιας λύσης. Βέβαια, τα πολιτικά εμπόδια παραμένουν, αν και εκεί σημειώνεται πρόοδος, λόγω της αυξημένης ευελιξίας σε εθνικό επίπεδο, ενώ τα πολλαπλά εργαλεία που ξεδιπλώνονται σε κεντρικό επίπεδο θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει λύσεις, χωρίς ωστόσο να συζητείται οποιαδήποτε μορφή αμοιβαιοποίησης, καθώς κάτι τέτοιο θα περιέπλεκε την κατάσταση.

Η Moody’s επισημαίνει ότι αν και ο Αντρέα Ενρία παραμένει επιφυλακτικός και διαβεβαιώνει ότι για την ώρα δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στην ΕΚΤ, η επιστολή του υποδεικνύει ότι οι συνθήκες ωριμάζουν. Ο οίκος αξιολόγησης θεωρεί την προοπτική αυτή Credit Positive για τράπεζες.

HTML tutorial

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων