Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Μέσα στα μέτρα που πέρασαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την Τετάρτη 22 Ιουλίου βρισκόταν και μία οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την οποία ασφαλίζονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ για τις περιπτώσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που επιλέγουν το bail in για την ανακεφαλαιοποίηση τους.
Η νέα οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία για τις περιπτώσεις bail in χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου, περιλαμβάνει βάρη για όλους τους τύπου μη ασφαλισμένων καταθέσεων.
Όπως εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, η νέα νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι credit negative, καθώς θέτει εν αμφιβόλω την ασφάλεια των ανασφάλιστων καταθέσεων. Σημειώνεται ότι σήμερα χαρακτηρίζονται εξασφαλισμένες οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ.
Η έκθεση στον κίνδυνο είναι κοινή για τους μετόχους και τους μεγαλοκαταθέτες, ενώ εκτεθειμένα είναι και τα ομόλογα, εκτιμά η Moody’s, σε μία περίπτωση που τελικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειαστεί πάνω από τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν, μέχρι το τέλος του 2016. Σε αυτή την περίπτωση, ένα κούρεμα σε ανασφάλιστες καταθέσεις αλλά και μετοχές, είναι πολύ πιο εύκολο με τη νέα νομοθεσία.
Η κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 των τραπεζών βρέθηκε στο 12,8% τον Μάρτιο του 2015, αλλά υπάρχουν ρίσκα για την επάρκεια κυρίως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και πάνω από το 40% την περίοδο 2015-2016, από το 35% στα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών υπόκεινται στον αναβαλλόμενο φόρο.
Εν κατακλείδι, με την οδηγία αυτή που ψηφίστηκε πριν από λίγες ημέρες ασφαλίζει μεν τις καταθέσεις κάτω των 100.000, αλλά αφήνει ακάλυπτες τις καταθέσεις που είναι πάνω από αυτό το όριο. Μάλιστα σύμφωνα με τις προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης είναι πολύ εύκολο να γίνει κούρεμα των μετοχών και των καταθέσεων που βρίσκονται πάνω από το προκαθορισμένο ποσό.