Παρασκευή, 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Moody’s: Θετική η αξιολόγηση της ανάθεσης των NPE σε εταιρείες διαχείρισης

Την αύξηση του όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) που μεταβιβάζουν οι ελληνικές τράπεζες σε εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης, επισημαίνει ο οίκος Moody’ s, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή θετική για την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Πιο αναλυτικά, η Moody’ s επικαλείται τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία ο όγκος των δανείων που μεταβιβάστηκαν στο α’ τρίμηνο του 2020 ήταν κατά 31% μεγαλύτερος από το δ’ τρίμηνο του 2019.

«Η σταδιακή ανάθεση των NPEs σε εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες διαθέτουν την απαιτούμενη τεχνογνωσία να διαχειριστούν τέτοια δάνεια, ενισχύει τις προοπτικές ανάκτησης και αφαιρεί τα NPEs από τους ισολογισμούς των τραπεζών, βελτιώνοντας την ποιότητα του ενεργητικού τους. Επιτρέπει επίσης στις διοικήσεις να εστιάσουν στις νέες χρηματοδοτήσεις που αναμένεται να ενισχύσουν τα κέρδη την επόμενη διετία», αναφέρει ο οίκος.

Στη συνέχεια τονίζει ότι τα NPEs που έχουν μεταβιβαστεί ανέρχονταν στο α’ τρίμηνο σε 30,8 δις. ευρώ, έναντι 23,5 δις. ευρώ το προηγούμενο τρίμηνο, όταν οι ελληνικές τράπεζες έχουν συνολικά «κόκκινα» δάνεια ύψους 68,5 δις. ευρώ.

Η αύξηση της ανάκτησης των δανείων θα βελτιώσει τη διάθεση των ξένων επενδυτών να αναλάβουν ελληνικά NPEs αλλά και τις τιμές τους στη δευτερογενή αγορά, εξέλιξη που θα δώσει περαιτέρω κίνητρο στις τράπεζες να προχωρήσουν στα σχέδια τιτλοποιήσεων και να περιορίσουν τον πιθανό κεφαλαιακό πλήγμα από αυτές τις τιτλοποιήσεις.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων