Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, υπάρχει έλλειψη κρασιού παγκοσμίως, η οποία αναμένεται να επιδεινωθεί. Η βιομηχανία παρουσιάζει «ελλειμματική παραγωγή σχεδόν 300 εκατομμυρίων κιβωτίων» το χρόνο, τη μεγαλύτερη της τελευταίας πεντηκονταετίας.
Οι Αυστραλοί αναλυτές Tom Kierath και Crystal Wang εξηγούν ότι το πρόβλημα υφίσταται παρά το γεγονός ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο οινοπαραγωγοί ανά τον κόσμο που παράγουν 2,8 δις κιβώτια ετησίως. Ωστόσο, δεν αρκούν.
Το πρόβλημα οφείλεται βασικά στο εξής απλό λόγο: πίνουμε περισσότερο από ό,τι παράγουμε. Οι Γάλλοι διατηρούν την παγκόσμια πρωτιά, αλλά στις Ηνωμένες Πολιτείες, η κατά κεφαλήν κατανάλωση έχει διπλασιαστεί από το 2000, ενώ στην Κίνα έχει πενταπλασιαστεί μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.
Την ίδια ώρα, η παραγωγή καταγράφει μείωση τα τελευταία δέκα χρόνια, ειδικά στη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Αργεντινή. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες είχαν ως αποτέλεσμα το 2012 να είναι μια ιδιαίτερα κακή χρονιά για τους οινοπαραγωγούς, η χειρότερη από τη δεκαετία του 1960. Η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε περισσότερο από 5%, ενώ η παραγωγή στην Ευρώπη ήταν μικρότερη κατά 10%.
Ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου εμφανίζεται, ωστόσο, αισιόδοξος.
«Μετά από πέντε συνεχόμενες μέτριες σοδειές και μια εξαιρετικά αδύναμη σοδειά πέρυσι, η παραγωγή κρασιού το 2013 μπορεί να χαρακτηριστεί σχετικά υψηλή», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.