Ένα μωρό γεννήθηκε χρησιμοποιώντας DNA τριών ανθρώπων για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, επιβεβαίωσε η ρυθμιστική αρχή γονιμότητας. Το μεγαλύτερο μέρος του DNA τους προέρχεται από τους δύο γονείς τους και περίπου το 0,1% από μια τρίτη, δότρια γυναίκα.
Η πρωτοποριακή τεχνική είναι μια προσπάθεια πρόληψης της γέννησης παιδιών με καταστροφικές μιτοχονδριακές ασθένειες, αναφέρεται στο BBC.
Μέχρι και πέντε τέτοια μωρά έχουν γεννηθεί, αλλά δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες.
Οι ασθένειες των μιτοχονδρίων είναι ανίατες και μπορεί να αποβούν θανατηφόρες εντός ημερών ή και ωρών από τη γέννηση. Ορισμένες οικογένειες έχουν χάσει πολλά παιδιά και αυτή η τεχνική θεωρείται ως η μόνη επιλογή για να αποκτήσουν ένα δικό τους υγιές παιδί.
Τα ελαττωματικά μιτοχόνδρια τα οποία μεταβιβάζονται μόνο από τη μητέρα, δεν τροφοδοτούν το σώμα και οδηγούν σε εγκεφαλική βλάβη, μυϊκή απώλεια, καρδιακή ανεπάρκεια και τύφλωση. Έτσι, η θεραπεία δωρεάς μιτοχονδρίων είναι μια τροποποιημένη μορφή εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιεί μιτοχόνδρια από ένα υγιές ωάριο δότη.
Ωστόσο, τα μιτοχόνδρια έχουν τη δική τους γενετική πληροφορία ή DNA που σημαίνει ότι τεχνικά τα παιδιά που προκύπτουν κληρονομούν DNA από τους γονείς τους και ένα ίχνος από τον δότη επίσης. Αυτή είναι μια μόνιμη αλλαγή που θα περάσει από τις γενιές.
Η τεχνική ξεκίνησε στο Newcastle και εισήχθησαν νόμοι που επέτρεπαν τη δημιουργία τέτοιων μωρών στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2015.
Ωστόσο, το ΗΒ δεν προχώρησε αμέσως. Το πρώτο μωρό που γεννήθηκε μέσω αυτής της τεχνικής ήταν σε μια οικογένεια από την Ιορδανία που υποβλήθηκε σε θεραπεία στις ΗΠΑ το 2016. Η Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας (HFEA) λέει ότι «λιγότερα από πέντε» μωρά έχουν γεννηθεί στις 20 Απριλίου 2023. Δεν δίνει ακριβείς αριθμούς για να αποτρέψει την αναγνώριση των οικογενειών.
Δεν έχει υπάρξει καμία ενημέρωση από τις ομάδες στο Newcastle, οπότε είναι ακόμα αβέβαιο εάν η τεχνική ήταν επιτυχημένη. Ο καθηγητής Robin Lovell-Badge, από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Francis Crick, δήλωσε: «Θα είναι ενδιαφέρον να μάθουμε πόσο καλά λειτούργησε η τεχνική θεραπείας μιτοχονδριακής υποκατάστασης σε πρακτικό επίπεδο, εάν τα μωρά είναι απαλλαγμένα από μιτοχονδριακή νόσο και εάν υπάρχει κίνδυνος εκ των οποίων αναπτύσσουν προβλήματα αργότερα στη ζωή τους».
Υπάρχει τεχνικά κίνδυνος «αναστροφής» όπου τυχόν ελαττωματικά μιτοχόνδρια που μεταφέρονται θα μπορούσαν να αυξηθούν σε αριθμό και να οδηγήσουν σε ασθένεια.
Κάποτε είχε υπολογιστεί ότι μέχρι και 150 τέτοια μωρά θα μπορούσαν τελικά να γεννιούνται κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.